Ministerul Transporturilor anunță când vom avea prima autostradă care traversează Munții Carpați. Cum arată proiectul
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), în calitate de Autoritate de management pentru Programul Transport 2021-2027 și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în calitate de Beneficiar, au convenit încheierea Contractului de Finanțare nr. 57/2024, pentru proiectul etapizat ”Pregătirea proiectului de autostrada Sibiu - Pitești și construcția Secțiunilor 1, 4 si 5 - Faza 2”.
Autostrada Sibiu-Pitești este situata între Sibiu (intersecția cu varianta de ocolire Sibiu) și Pitești (intersecția cu varianta de ocolire Pitești) și este parte integrantă din Coridorul Paneuropean nr. IV, care străbate România de la vest la est, direcția Nădlac - Arad - Timișoara - Lugoj - Deva - Sibiu – Pitești - București - Constanța. Obiectivul coridorului este de a oferi acces direct la Marea Neagră printr-un profil unitar de autostradă precum și la alte țări prin conexiuni de frontieră.
Traseul este situat pe teritoriul administrativ a trei județe:
- Județul Sibiu, localitățile: Selimbăr, Tălmaciu, Turnu Roșu;
- Județul Vâlcea, localitățile: Câineni, Racovița, Perișani;
- Județul Argeș, localitățile: Salatrucu, Suici, Cepari, Tigveni, Curtea de Argeș, Băiculești, Merișani, Budeasa, Bascov.
Obiectivul general al acestui proiect este îmbunătățirea eficienței economice a transportului românesc, prin îmbunătățirea timpului de călătorie între Sibiu și Pitești și implicit îmbunătățirea conectivității la nivel regional.
Prima autostradă care traversează Munții Carpați
Noua autostradă este prima care traversează Munții Carpați și va aduce oportunități semnificative de dezvoltare pentru toate comunitățile din nordul spre sudul României. Astfel, proiectul își propune să ofere infrastructură rutieră la standarde înalte.
Ca parte a rețelei naționale, noua autostradă va suporta traficul de marfă și pasageri pe distanțe lungi, precum și traficul local specific zonei metropolitane, asigurând în același timp un nivelul adecvat de siguranță și securitate a circulației.
Finanțarea acoperă lucrările care urmează a fi efectuate pentru Secțiunile 1, 4, 5 – Faza 2 a autostrăzii Sibiu - Pitești.
Principalii indicatori generali sunt:
- construcția a 40.21 km de autostradă nouă 2x2,
- 6 noduri rutiere,
- 21 poduri și pasaje,
- 7 viaducte,
- un tunel,
- o parcare,
- un spațiu de servicii,
- două centre de întreținere și coordonare.
Costuri și durată de execuție
Lucrările se vor realiza în două etape și sunt estimate să dureze până la 31.12.2029. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Transport 2021-2027.
Etapa I
Valoarea totală a proiectului (lei): 2.036.113.145,36 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FC):1.461.960.103,53 lei, echivalentă cu 85 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând cofinanțare publică de 15% în valoare de 257.992.959,44 lei.
Etapa II
Valoarea totală a proiectului (lei): 4.026.917.502,05 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FC): 1.345.386.740,00 lei, echivalentă cu 40 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând cofinanțare publică de 60% în valoare de 2.018.080.109,99 lei.