Marile orașe, precum Barcelona și New York, încearcă să combată criza chiriilor declanșată de turismul excesiv. Care sunt măsurile
În multe dintre cele mai populare destinații turistice din Europa, precum Barcelona și Paris, localnicii se confruntă cu dificultăți în a găsi locuințe accesibile, printre motive numărându-se chiar închirierile pe termen scurt, în regim hotelier, precum Airbnb.
Barcelona este una dintre cele mai populare destinații turistice din lume. În 2023, 15,6 milioane de turiști au vizitat orașul spaniol, însă au afectat viața localnicilor, care se confruntă cu dificultăți în a găsi locuințe accesibile deoarece apartamentele sunt date în chirie pe termen scurt.
„Aceasta este cea mai mare problemă a orașului nostru”, a declarat primarul Jaume Collboni într-o conferință de presă din iunie, scrie DW.
Recent, administrația a hotărât că nu va mai reînnoi licențele pentru închirierile de vacanță și nu va mai elibera altele noi. În prezent, Barcelona are peste 10.000 de apartamente destinate închirierii pe termen scurt, în regim hotelier. Ultimele licențe vor expira în noiembrie 2028.
Potrivit lui Collboni, prețurile chiriilor în Barcelona au crescut cu 68% în ultimii 10 ani, în timp ce prețul de cumpărare al unei proprietăți a crescut cu 38%.
„Pentru oamenii cu venituri medii, aceasta a devenit o problemă reală”, a spus el.
Legătura dintre turism și prețurile chiriilor
Konstantin Kholodilin, cercetător la Institutul German de Cercetare Economică, studiază impactul închirierilor de vacanță asupra pieței imobiliare. „Cu cât sunt mai multe apartamente de vacanță, cu atât cresc mai mult chiriile”, a declarat el.
El afirmă că această creștere este de 2-3% în medie, deși variază în funcție de locație. Închirierile de vacanță au crescut, de asemenea, prețurile imobiliarelor deoarece cumpărătorii sunt interesați să investească în proprietăți pe care le pot închiria turiștilor.
Piața închirierilor de vacanță a explodat de la apariția Airbnb și a altor platforme de închiriere pe termen scurt. Potrivit Eurostat, platformele online au facilitat peste 700 de milioane de nopți de cazare în UE în 2023, o creștere de 66% față de cele 440 de milioane de nopți înregistrate în 2018.
Potrivit Asociației Germane a Caselor de Vacanță, aproape jumătate dintre nopțile de cazare ale turiștilor din Germania sunt în apartamente în regim hotelier, în loc de hoteluri.
Ca rezultat, marile orașe din întreaga lume impun restricții asupra închirierilor pe termen scurt. Noile reglementări stricte din New York, care au intrat în vigoare în septembrie 2023, sunt la fel de radicale ca cele din Barcelona.
În New York, închirierile pentru mai puțin de 30 de zile sunt acum posibile doar dacă apartamentul este înregistrat oficial și proprietarul locuiește acolo. În plus, maxim doi oaspeți pot fi cazați.
„Locuințele ar trebui să fie pentru newyorkezi, hotelurile pentru turiști”, a declarat Ben Kallos în 2021, când era membru al consiliului municipal din New York și pleda pentru interzicerea închirierilor pe termen scurt.
Paris, Amsterdam, Berlin, Lisabona și alte destinații turistice populare impun, de asemenea, restricții dure asupra închirierilor de vacanță.
Achiziția de case de vacanță
Faptul că tot mai mulți oameni cumpără proprietăți în străinătate, în destinații turistice populare, contribuie, de asemenea, la tensiunile de pe piața imobiliară. Protestele recente din Insulele Canare, de exemplu, au fost îndreptate împotriva dezvoltatorilor imobiliari și a agenților care țintesc cumpărători străini, în timp ce locuitorii se luptă să acceseze locuințe accesibile.
În mod similar, în Insulele Baleare din Spania, o treime din proprietăți sunt vândute cumpărătorilor care nu sunt rezidenți ai Spaniei.
Diferite țări, inclusiv Danemarca, Finlanda, Croația și Malta, au restricționat vânzarea de apartamente și case către nerezidenți de ani de zile pentru a reduce presiunea asupra pieței interne.
Între timp, noile reglementări ale UE privind închirierile de vacanță promit, de asemenea, schimbări pozitive. Măsurile vor facilita partajarea datelor între platformele online și autoritățile locale și vor ajuta la combaterea închirierilor de vacanță ilegale.
Cât de eficiente sunt reglementările privind închirierile de vacanță?
Rămâne de văzut dacă legile care reglementează piața închirierilor de vacanță vor fi eficiente. Potrivit lui Konstantin Kholodilin, studiile au arătat că atât prețurile proprietăților, cât și numărul de case de vacanță oferite pe platformele de închiriere au scăzut ca urmare a reglementărilor în unele orașe.
Asociația apartamentelor turistice din Barcelona, Apartur, este extrem de critică la adresa deciziei consiliului local de a elimina închirierile de vacanță. Președintele asociației, Enrique Alcantara, consideră că legea va duce pur și simplu la o creștere a închirierilor ilegale.
Alcantara subliniază că apartamentele de închiriat pe termen scurt reprezintă doar 0,77% din totalul locuințelor din oraș și spune că interdicția acestora nu este altceva decât un „paravan pentru eșecul politicii de locuințe.”