După Barcelona, mai multe orașe europene aplică restricții asupra Airbnb și închirierii apartamentelor în regim hotelier

G.C. Data publicării: Data actualizării:
Airbnb
sursa: shutterstock.com/

După decizia autorităților din Barcelona de a pune capăt închirierii apartamentelor în regim hotelier, alte orașe europene urmează exemplul și aplică restricții. Printre motive: Airbnb limitează oferta locală de locuințe, umflă costul chiriilor și crește prețul apartamentelor. 

În luna iulie, mii de spanioli au protestat împotriva turismului excesiv, reprezentând punctul culminant al unor ani de creștere constantă al numărului de vizitatori și al costurilor locuințelor. Primarul Barcelonei a declarat chiriile tot mai ridicate și prețurile locuințelor ca fiind „cea mai mare problemă a orașului”.

Mulți experți afirmă că închirierile pe termen scurt, inclusiv platforma dedicată închirierii de apartamente în regim hotelier Airbnb, reprezintă o parte serioasă din problemă, limitând oferta locală de locuințe și crescând costurile chiriilor, potrivit BusinessInsider. Un studiu publicat în 2020 arată că activitatea Airbnb a crescut chiriile în cele mai populare cartiere din Barcelona cu 7% și a împins prețurile caselor în acele zone cu 17%.

După o interdicție parțială a închirierii pe termen scurt în Barcelona în 2021, la începutul acestei veri orașul a anunțat că își propune să elimine toate cele aproximativ 10.000 de licențe înregistrate până în 2028. Licenţele apartamentelor turistice au fost reînnoite în noiembrie 2023 pe o perioadă de cinci ani, astfel că vor expira în noiembrie 2028. 

Dar orașul spaniol nu este singurul care adoptă astfel de măsuri. Orașe din întreaga lume au implementat o serie de restricții privind închirierile pe termen scurt pentru a reduce presiunea asupra pieței imobiliare. Orașe importante precum New York, Tokyo și Vancouver le cer proprietarilor să locuiască în apartamentele pe care le închiriază pe termen scurt, iar Londra și Paris limitează numărul de nopți în care un proprietar își poate da imobilul în chirie într-un an.

Alte trei orașe europene, Lisabona, Florența și Amsterdam, au impus măsuri, însă mai stricte. În Lisabona și Amsterdam, datele preliminare sugerează că restricțiile au coincis cu o scădere a prețurilor locuințelor. În Florența, impactul nu este încă clar.

Interdicția din Lisabona s-a văzut în prețurile locuințelor

La începutul lui 2023, Portugalia a suspendat toate licențele noi pentru închirieri pe termen scurt la nivel național, ca parte a unui efort mai amplu de atenuare a presiunii asupra pieței imobiliare din partea turiștilor și a vizitatorilor străini. Autoritățile din capitala țării, însă, au luat măsuri mult mai devreme. Lisabona a blocat noile înregistrări pentru închirieri pe termen scurt în unele cartiere istorice încă din noiembrie 2018, interdicție care pare să fi încetinit creșterea costurilor locuințelor.

Într-un studiu publicat în noiembrie 2022, coautorul João Pereira dos Santos, cercetător la Școala de Economie și Finanțe de la Universitatea Queen Mary din Londra, a constatat că prețurile locuințelor din cartierele din Lisabona supuse interdicției au scăzut cu 9% în comparație cu alte cartiere. Pereira a menționat, însă, că Portugalia are și alte probleme care pun presiune pe piața imobiliară, precum programul vizelor care atrag expați din întreaga lume să se mute în țară, dar și stocul de locuințe limitat.

Evoluția din Amsterdam coincide cu restricțiile

Autoritățile din Amsterdam au decis să limiteze numărul de nopți în care un imobil poate fi dat în chirie pe termen scurt la 30, pe parcursul unui an întreg. În prezent, sunt aproximativ 5.000 de anunțuri disponibile în Amsterdam, față de numărul record de 12.000 de anunțuri atins în 2019, conform datelor AirDNA. 

Recent, prețurile locuințelor au început să scadă ușor în oraș, însă unii experți sunt reticenți în a atribui această scădere exclusiv aplicării restricțiilor Airbnb.

„Prețurile locuințelor din Amsterdam s-au stabilizat în comparație cu restul țării, dar este foarte greu de spus dacă acest lucru a fost din cauza regulilor Airbnb”, a declarat Gregory W. Fuller, asistent universitar la Universitatea din Groningen în Olanda.

Fuller a indicat și alte măsuri aplicate în aceeași perioadă, precum interdicția din 2022 pentru investitori de a cumpăra locuințe cu o valoare mai mică de 560.000 de dolari, care au redus presiunea pe piață.

Florența: Interdicția a fost anulată

În 2023, autoritățile locale au interzis închirierile pe termen scurt în centrul istoric al orașului, în încercarea de a îmbunătăți accesibilitatea locuințelor. Din 2016 până în 2023, număul apartamentelor în regim hotelier s-a dublat în oraș, iar chiriile au crescut cu 42% în aceeași perioadă de timp, a declarat pentru Wall Street Journal, primarul de atunci al Florenței, Dario Nardella. Dar în iulie a acestui an, un tribunal regional a anulat interdicția. Cererile pentru licențe Airbnb în centrul orașului au crescut cu 10% la doar trei zile după decizia instanței, a informat publicația de știri italiană La Nazione.

Platformele dedicate închirierii apartamentelor în regim hotelier s-au opus multor reglementări, iar Airbnb a dat în judecată New York-ul anul trecut, însă fără succes. Totuși, compania a părut atunci mai deschisă la noi standarde de reglementare.

„În ultimii doi ani, compania a cerut o abordare la nivelul UE privind regulile pentru închirierile pe termen scurt care va ajuta la uniformizarea reglementărilor în întreaga Uniune,” a transmis un purtător de cuvânt al Airbnb pentru Business Insider într-un e-mail.