Mai multe restricții privind închirierea pe termen scurt. Un district din Budapesta a votat interzicerea serviciilor de tip Airbnb

G.C. Data publicării:
Airbnb
sursa: shutterstock.com/

Locuitorii celui de-al șaselea district din Budapesta au votat într-un referendum interzicerea închirierilor pe termen scurt de tip Airbnb începând cu 2026, după o creștere a costurilor locuințelor și plângeri ale rezidenților privind zgomotul și gunoiul.

Al șaselea district al capitalei Ungariei este una dintre cele mai populare zone pentru Airbnb și servicii similare, având peste 2.200 de astfel de proprietăți, conform municipalității. Într-un referendum, 54% dintre rezidenți au votat pentru interzicerea acestora, conform rezultatelor anunțate luni dimineață, scrie Bloomberg.

Primarul Tamas Soproni a promis să propună o legislație care să interzică închirierile pe termen scurt începând din 2026 în această zonă, cunoscută pentru viața de noapte și pentru bulevardul Andrassy, ​​o stradă impunătoare din Budapesta, plină de vile din secolul al XIX-lea și magazine de lux.

Decizia face parte dintr-o reacție globală a rezidenților din zonele turistice împotriva închirierilor pe termen scurt. Criticii susțin că astfel de cazări agravează criza locuințelor prin reducerea ofertei de închirieri pe termen lung și creșterea costurilor. Orașe mari, inclusiv New York, Tokyo, Londra și Paris, au impus restricții în acest sens. În iunie, Barcelona a anunțat planuri de a elimina treptat închirierile pe termen scurt până în 2029.

Vezi și După Barcelona, mai multe orașe europene aplică restricții asupra Airbnb și închirierii apartamentelor în regim hotelier

Guvernul lui Viktor Orban lucrează, de asemenea, la restricții naționale asupra locuințelor turistice pentru a stopa creșterea costurilor pentru localnici, a declarat ministrul economiei, Marton Nagy, într-un interviu acordat Inforadio pe 9 septembrie.