Ciclonul Boris face ravagii în Europa Centrală. Țările evaluează pagubele și numără morții. Cele mai multe decese sunt din România
Râurile din Europa Centrală și-au ieșit din matcă și au provocat cele mai severe inundații din ultimele două decenii. Din Austria până în România, numărul victimelor a urcat la 15, potrivit Reuters.
Ciclonul Boris este un fenomen meteo extrem, format din curenții de aer polar împinși din din nord-vestul Europei, care aduce o răcire bruscă și precipitații bogate. Din nordul Italiei, toată zona central-estică a continentului european a fost afectată de acest fenomen.
Cantități impresionante de precipitații, însoțite de rafale puternice de vânt, au căzut peste Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia și România. Autoritățile au decretat stare de alertă după ce Boris a provocat viituri în mai multe comunități.
Premierul polonez Donald Tusk a anunţat un ajutor în valoare de 1 miliard de zloţi, echivalentul a 235 de milioane de euro, pentru regiunile inundate din Polonia.
„Pentru moment, am prevăzut o rezervă de 1 miliard de zloţi pentru localităţile şi persoanele afectate de inundaţii. Sinistrații vor avea acces facil la aceste fonduri”, a declarat Tusk.
Nici în Ungaria vecină, situația nu este mai strălucită. Premierul ungar Viktor Orban a anunțat măsuri urgente, după ce Dunărea și-a ieșit din matcă.
„Am decis să-mi suspend toate obligațiile internaționale pentru a supraveghea situația inundațiilor din Ungaria. Condițiile meteo extreme necesită măsuri urgente”, a declarat Orban, pentru Politico.
Creșterea debitului râului Morava din Republica Cehă s-a transpus în inundații de proporții în regiunea de nord-est a țării. Peste 12.000 de persoane au fost evacuate din calea viiturilor.
În sudul Austriei, două persoane au fost găsite decedate în case, după ce apa a urcat până la acoperiș.
Bilanțul victimelor a crescut la șapte în România. Autoritățile iau măsuri să evacueze populația din județele Vaslui și Galați, puternic afectate de inundațiile aduse de Ciclonul Boris.