Live Text Stare de alertă în Vaslui și Galați. S-a produs o nouă viitură
Autoritățile au declarat stare de alertă în județele Iași și Vaslui, după ce inundațiile istorice din Galați au lăsat în urmă un dezastru de nedescris. Șapte persoane și-au pierdut viața. Apa a înghițit mașini și animale, iar salvatorii au avut misiuni dificile. Peste 200 de pompieri din București, Buzău și Dâmbovița au fost trimiși la Galați să ajute populația afectată de inundații. Pe de altă parte, o nouă viitură s-a produs marți în localitatea Cuca din Galați.
Cronologia evenimentelor de marți, 17 septembrie
S-a produs o nouă viitură
ACTUALIZARE 18.35 O nouă viitură s-a produs în Galați. Este afectată localitatea Cuca, după un nou cod galben de ploi. În zonă plouă torențial de mai bine de două ore.
Localitatea Cuca se află în apropiere de localitățile devastate de inundațiile produse în weekend.
Localnicii au filmat viitura care s-a format în spatele școlii. O mașină a rămas blocată în mijlocul apelor.
Până în acest moment nu a fost înregistrat niciun apel la 112.
Nou cod galben de ploi în Galați
ACTUALIZARE 17.00 Meteorologii au emis o avertizare nowcasting de cod galben de ploi pentru județul Galați.
Potrivit meteorologilor, până la ora 18.00 se vor înregistra averse care vor acumula local 15...25 l/mp, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.
Sunt vizate localitățile: Pechea, Matca, Cudalbi, Târgu Bujor, Corod, Ghidigeni, Măstăcani, Fârțănești, Frumușița, Drăgușeni, Berești-Meria, Berești, Gohor, Grivița, Cavadinești, Valea Mărului, Foltești, Scânteiești, Cuca, Băleni, Negrilești, Bălășești, Rediu, Cerțești, Costache Negri, Corni, Vârlezi, Vlădești, Băneasa, Bălăbănești, Suceveni, Jorăști, Smulți, Rădești, Oancea, Suhurlui;
Cod galben, emis de hidrologi pentru râuri din judeţele Iaşi, Vaslui şi Galaţi, până miercuri la prânz
ACTUALIZARE 13.27 Hidrologii au emis o avertizare Cod galben pentru afluenţi ai râurilor Bârlad, Siret şi Prut din judeţele Iaşi, Vaslui şi Galaţi, aceasta fiind în vigoare până miercuri, la prânz. Pe aceste cursuri de apă se vor menţine valori ridicate de debite şi niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare, informează News.ro.
Specialiştii de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au actualizat avertizarea hidrologică emisă pentru râuri din Moldova, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore.
Astfel, a fost instituit Codul Galben, care este valabil începând de marţi, de la ora 12:00, până miercuri, la aceeaşi oră, pe râuri din bazinele hidrografice: Bârlad - afluenţii de stânga aferenţi sectorului din aval de staţia hidrometrică Vaslui (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului din aval de staţia hidrometrică Lungoci (judeţul Galaţi) şi Prut – afluenţii aferenţi sectorului din aval de staţia hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).
„În acest interval se vor menţine valori ridicate de debite şi niveluri, pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare. În scopul preîntâmpinării unor situaţii de urgenţă generate de fenomenele hidrologice periculoase, recomandăm cetăţenilor să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. De asemenea, este necesară curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale”, arată INHGA.
Rafila anunță constituirea de echipe medicale în centrele de sinistraţi și promite sprijin pentru procurarea tratamentului pentru bolile cronice
ACTUALIZARE 11.54 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că în fiecare centru unde sunt sinistraţi în urma calamităţilor din estul ţării va fi organizată „în timp foarte scurt” o echipă medicală care va raporta la Institutul Naţional de Sănătate Publică orice suspiciune de boală transmisibilă. Rafila promite acordarea de sprijin persoanelor sinistrate care nu au cum să îşi procure tratamentul pentru bolile cronice de care suferă, informează News.ro.
„În fiecare centru de sinistraţi o să organizăm, într-un timp foarte, foarte scurt, o echipă medicală, am stabilit inclusiv un model de raportare către Institutul Naţional de Sănătate Publică a oricăror suspiciuni de boală transmisibilă şi bineînţeles că o să găsim o soluţie şi pentru cei care nu au medicamentele obişnuite pentru tratamentul bolilor cronice”, a anunţat, marţi, ministrul Alexandru Rafila.
El a precizat că, „în funcţie de necesităţi”, în zonele afectate de calamităţi vor fi trimise în continuare şi vaccinuri.
„Am reuşit să procurăm, împreună cu cei de la DSP Galaţi, şi o cantitate de vaccin hepatitic A pentru copiii care sunt la risc să se îmbolnăvească de hepatita A. Nu avem o problemă deosebită, ne preocupă partea de furnizarea de asistenţă medicală şi de medicamente pentru cei care nu au în acest moment”, a explicat Rafila.
Pompieri din București, Buzău și Dâmbovița, trimiși la Galați
ACTUALIZARE 07:25 O sută de pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov vor acţiona în zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi.
„În această dimineaţă, ISUBIF a trimis către judeţul Galaţi o nouă echipă formată din 100 de pompieri, care vor acţiona alături de celelalte forţe, în sprijinul comunităţilor grav afectate de inundaţii”, informează marţi ISUBIF.
Deplasarea efectivelor este realizată cu două autocare, un microbuz şi două autoturisme, la care se adaugă resursele logistice necesare pe durata operaţiunilor: două camioane şi o volă.
ISUBIF va continua să execute misiunile ordonate, pentru evacuarea apei acumulate în gospodării şi locuinţe, respectiv pentru susţinerea eforturilor locuitorilor de recuperare a bunurilor materiale, arată sursa citată.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău a dislocat un contingent de 51 de pompieri pentru a participa la acţiunile de salvare organizate de către autorităţi în judeţul Galaţi.
În contextul desfăşurării acţiunilor de sprijin din judeţul Galaţi, afectat de fenomenele meteo, comanda ISU „Neron Lupaşcu” a trimis în noaptea de luni spre marţi forţe şi mijloace, pentru a asigura schimbul echipajelor deja mobilizate în zonă.
„Astfel, un număr de 51 de pompieri se vor deplasa pentru a sprijini acţiunile de intervenţie şi gestionare a situaţiilor de urgenţă. Aceştia vor înlocui colegii deja aflaţi la faţa locului, continuând misiunile de evacuare a apei, minimalizarea pagubelor şi pentru asigurarea sprijinului necesar comunităţilor afectate de inundaţii”, informează ISU Buzău.
Și ISU Dâmboviţa a anunţat că în cursul nopţii de luni spre marţi a trimis la Galaţi 52 de pompieri şi mijloace tehnice pentru a sprijini populaţia afectată de inundaţii.
„În contextul desfăşurării acţiunilor de sprijin pentru judeţul Galaţi, afectat de fenomenele meteo (...), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Basarab I' al judeţului Dâmboviţa trimite în misiune un nou contingent de forţe şi mijloace, pentru a asigura schimbul echipajelor deja mobilizate în zonă. Astfel, un număr de 52 de pompieri vor sprijini acţiunile de intervenţie şi gestionare a situaţiilor de urgenţă”, precizează ISU Dâmboviţa.
Conform sursei citate, pompierii trimişi vor înlocui colegii deja aflaţi la faţa locului, continuând misiunile de evacuare a apei, minimalizarea pagubelor şi pentru asigurarea sprijinului necesar comunităţilor afectate de inundaţii.
Sâmbătă, ISU Dâmboviţa a trimis la Galaţi 18 pompieri, patru autocamioane de intervenţie şi patru motopompe pentru a sprijini intervenţiile în zonele afectate de inundaţii.
Cronologia evenimentelor de luni, 16 septembrie
Stare de alertă în Vaslui și Galați
ACTUALIZARE 22.32 Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a admis, luni seară, solicitarea autorităţilor locale de instituire a stării de alertă în judeţele Galaţi şi Vaslui.
„Urmare a hotărârilor Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă constituite în judeţele Galaţi şi Vaslui, prin intermediul cărora s-a solicitat declararea stării de alertă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, viceprim ministrul, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu a aprobat instituirea stării de alertă la nivelul celor două judeţe”, a transmis, luni seară, Ministerul de Interne.
Sursa citată a precizat că, de la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a fost trimisă informarea către Instituţiile Prefectului Galaţi şi Vaslui, urmând să fie emise noi horărâri ale CJSU care să cuprindă măsuri punctuale ce trebuie întreprinse în sprijinul comunităţilor afectate.
250 de containere de locuit, mobilizate în judeţele Galaţi şi Vaslui
ACTUALIZARE 22.01 Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat luni, la Digi 24, că în zonele afectate de inundaţii din judeţele Galaţi şi Vaslui au fost mobilizate 250 de containere ce vor servi drept locuinţe temporare, fiecare cu o capacitate de până la patru persoane.
„Locuinţe temporare au fost mobilizate acolo - 250 de containere, care se distribuie de către Prefectură, Consiliul Judeţean, către localităţile unde avem oameni care nu se mai pot întoarce acasă curând - fiecare poate adăposti o familie cu trei-patru persoane. Dacă este nevoie de suplimentare, există această posibilitate", a spus Arafat.
Burduja: Problemele reţelei electrice din zona afectată de inundaţii în judeţul Galaţi au fost rezolvate
ACTUALIZARE 21.40 Specialiştii Electrica au reuşit să remedieze toate problemele reţelei de distribuţie a energiei electrice din zona afectată de inundaţii în judeţul Galaţi, a anunţat, luni seara, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Muncă de echipă. Solidaritate. Spirit de sacrificiu. În 36 de ore de la declanşarea lucrărilor de intervenţie, specialiştii Electrica au reuşit să remedieze toate problemele reţelei de distribuţie a energiei electrice din zona afectată de inundaţii în judeţul Galaţi. Astăzi, cu excepţia unor deranjamente punctuale, toţi utilizatorii din judeţul Galaţi sunt alimentaţi cu energie electrică. În timp record, în condiţii extrem de dificile, sub presiunea timpului, oamenii aceştia minunaţi au reuşit imposibilul”, a scris Burduja pe Facebook.
„Astăzi am primit un sprijin nepreţuit, pe care îl veţi vedea în imagini. O operaţiune specială, pusă la cale împreună cu Dr. Raed Arafat şi echipele DSU şi Distribuţie Energie Electrica Romania, cu sprijinul vicepremierului Cătălin Predoiu, ministrul de interne: un elicopter Black Hawk ne-a ajutat să relocăm trei stâlpi de medie tensiune din zona Târgu Bujor la Moscu, într-o zonă extrem de greu accesibilă. Tot respectul meu şi toată recunoştinţa pentru toţi cei care s-au implicat şi se implică, prin profesionalism şi devotament, pentru a face din nou lumină în casele românilor”, a mai scris el.
Bilanțul persoanelor decedate în inundațiile a ajuns la șapte
ACTUALIZARE 15.55 „Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, în zona loc. Grivita din județul Galați, a fost identificată 1 victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind 7”, a transmit Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
ACTUALIZARE 15.52 Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni în ședința Guvernului, că sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două judeţe afectate de inundaţii, Galai şi Vaslui. Șeful Executivului a spus că prioritatea o reprezintă reparaţiile la case, anexe, drumuri şi poduri. În plus, Guvernul aprobă şi eliberarea urgentă de la Rezervele Statului a patru clădiri modulare, în care copiii pot învăţa temporar până când situaţia revine la normal.
„Evident, prioritatea o reprezintă efectuarea urgentă a lucrărilor de reparații, atât la casele și anexele distruse, cât și la drumuri, poduri și alte obiective de infrastructură locală. De aceea, la propunerea prefecților de Galați și Vaslui, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administrației și Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două județe. Astfel, autoritățile locale se pot mișca rapid pentru a contracta lucrări și servicii în termen extrem de scurt. De asemenea, vrem ca toți copiii din comunele afectate să poată merge în continuare la școală. Sunt localități unde școlile au fost grav avariate. De aceea, aprobăm eliberarea urgentă de la Rezervele Statului a patru clădiri modulare, în care copiii pot învăța temporar până când situația revine la normal. Autoritățile locale, împreună cu ministerul Educației, se ocupă și vor operaționaliza rapid aceste școli temporare”, a explicat Ciolacu.
Calea ferată dintre Bârlad și Galați a fost distrusă de viitură
ACTUALIZARE 15.05 Calea ferată care face legătura între Galați și Bârlad, operată de o companie privată, a fost distrusă de inundațiile care au afectat regiunea în weekend. Remedierea problemelor uriașe cauzate de viitură va dura mult timp, iar oamenii care depindeau de trenurile de pe această rută va trebui să găsească alte mijloace de transport.
Nou cod roșu de inundații în județe din Moldova
ACTUALIZARE 14.30 Hidrologii de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au actualizat codurile hidrologice pentru râuri din Moldova, unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de apărare. „Astfel, se instituie Codul Roşu, începând din această seară, de la ora 18:00, până marţi, la ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Vaslui – amonte staţia hidrometrică Bârlad (judeţele: Vaslui şi Iaşi) şi Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi)”, a anunţat INHGA.
Ligia Deca, contre cu primarul din Slobozia Conachi
ACTUALIZARE 13.23 Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a vizitat, luni, Şcoala gimnazială din Slobozia Conachi, localitate din judeţul Galaţi grav afectată de inundaţii. Primarul localităţii i-a spus ministrului că unitatea de învăţământ nu a fost afectată de inundaţii şi poate doreşte să viziteze câteva familii care au avut de suferit după ce apele le-au distrus bunurile din locuinţe şi gospodării. Ligia Deca a replicat că ştie că şcoala nu a fost afectată. „Noi am venit doar să discutăm exact unde este bine să mergem”, a afirmat Deca.
Ciolacu explică de ce nu au fost luate măsuri preventive în Galați. Premierul anunță o posibilă ședință de Guvern luni
ACTUALIZARE 12.10 Premierul Marcel Ciolacu a convocat o ședință extraordinară de Guvern luni de la ora 15.00 care va avea pe agendă măsuri de intervenție rapidă și ajutor pentru persoanele afectate de inundații, potrivit unui anunț oficial al guvernului.
ACTUALIZARE 11.50 Marcel Ciolacu a anunțat, luni, că este posibil ca în cursul acestei zile să aibă loc o şedinţă de Guvern pentru a veni cu anumite ajutoare în sprijinul celor afectaţi de inundaţiile din estul ţării, scrie News.ro.
Întrebat de ce nu au fost luate măsuri preventive în județul Galați, care a mai fost afectat de inundații anii trecuți, premierul a răspuns: „În primul rând, eu n-am avut nicio informare. În al doilea rând, să ştiţi că cu natura nu poţi să te pui”.
„Pentru a veni rapid cu anumite ajutoare care exced rezervelor statului este posibil să facem astăzi şedinţă de Guvern”, a anunţat, luni, Marcel Ciolacu.
Când se opresc ploile. Cum arată prognoza meteo
ACTUALIZARE 11.45 Temperaturile se mențin mai scăzute față de normalul perioadei, în timp ce în mai multe zone din țară va ploua în continuare, arată prognoza meteo a începutul săptămânii, după un weekend în care inundațiile au afectat estul țării.
„Temperaturi potrivite pentru mijlocul lunii septembrie se vor înregistra doar prin regiunile sud-estice, unde vor fi astăzi până la 25°C. În orele următoare va ploua prin Banat, prin Crișana, prin Maramureș, Transilvania și în jumătatea de nord a Moldovei și se mai pot strânge cam 15l de apă pe metru pătrat, iar la noapte, la peste 2.000m altitudine, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și de ninsoare prin vestul Carpaților Meridionali”, potrivit prognozei meteo prezentate de Digi24.
Prognoza meteo detaliată e disponibilă aici.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, merge luni la şcoli din zonele afectate de inundaţii în judeţul Galaţi
ACTUALIZARE 11.00 Ministrul Educaţiei Ligia Deca merge luni la şcoli din zonele afectate de inundaţii în judeţul Galaţi, pentru a evalua necesarul de sprijin. astfel încât cursurile să poată fi reluate cât mai repede.
„Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion, vor vizita astăzi unităţi de învăţământ din zonele afectate de inundaţii în judeţul Galaţi, pentru a evalua nevoia de sprijin, astfel încât procesul educativ să poată fi reluat cât mai curând”, anunţă luni dimineaţă Ministerul Educaţiei.
Vizita va începe la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Slobozia Conachi, în jurul orei 11.00.
Lista școlilor închise din cauza inundațiilor este disponibilă aici.
Situația intervențiilor IGSU la nivel național în urma ploilor puternice
ACTUALIZARE 10.40 Reprezentanţii IGSU au mai anunţat că, luni, au loc intervenţii în localităţile Chiraftei, Corod, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Mastacani, Pechea, Tudor Vladimirescu, Slobozia Conachi, Stoicani, Suhurlui, Vames din judeţul Galaţi pentru evacuarea apei şi curăţarea gospodăriilor, potrivit News.ro.
Astfel, în localitatea Pechea au fost 27 de persoane evacuate, în Slobozia Conachi o persoană a murit şi alta a fost evacuată, în localitatea Stoicani au fost trei persoane evacuate, în localitatea Suhurlui – o persoană decedată, în localitatea Vames – trei persoane evacuate.
În Iaşi pompierii intervin la două case şi şapte curţi inundate. De asemenea, două autoturisme sunt blocate într-un pasaj rutier inundat, iar o parcare este inundată. Totodată, în localitatea Târgu Frumos o curte este inundată.
În judeţul Vaslui, luni dimineaţa, în localitatea Berezeni are loc monitorizarea Acumulării Muşata unde se înregistrează deversări controlate urmare a depăşirii cotei de pericol. Nivelul apei a scăzut cu doi centimetri, debitul apei în aval este tranzitat fără probleme, au precizat reprezentanţii IGSU.
De asemenea, în localităţile Murgeni şi Zorleni se intervine pentru evacuarea apei şi curăţarea gospodăriilor. În judeţul Timiş intervenţiile au fost finalizate. În Timişoara s-au prăbuşit şase copaci care au avariat două maşini, iar în Giroc a căzut un copac.
Primarul din Slobozia Conachi: Celelalte inundații au fost undeva la 50%, ce este acum este dezastru total
ACTUALIZARE 10.15 „În momentul de față, o să primim ajutoare de la comunele apropiate care nu au fost inundate și mă refer la utilaje cu care să scoatem din curțile oamenilor tot mobilierul și tot ce a fost distrus. Utilajele comunei acționează, dar o parte dintre ele au fost luate de ape, inclusiv utilajele cu care ridicam marfa și mașini cu animale la viitură au fost luate de ape. Casele sunt afectate în proporție de 76%, vorbim de 713 locuințe afectate. Nenorocirea cea mai mare va fi atunci după ce vom curăța tot ce este în curți și în casele oamenilor, vom face o evaluare totală.
Ce vă pot spune astăzi este că sunt în jur de 720 de locuințe. Dacă ați fi acolo și ați vedea, din prima plângeți, pentru că oamenii sunt disperați, munca lor de o viață s-a dus, nu au rămas decât cu hainele de pe ei. Nici telefoanele nu au apucat să și le ia, măcar să țină legătura. Ieri am scos ultima persoană din pod. Cele șase, șapte persoane au fost greu convinse să le putem da jos din poduri și le-am scos cu bărcile să le ducem la familii”, a declarat pentru Digi24 primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir.
El a mai spus că „celelalte inundații din 2006, 2013 și 2016 au fost undeva la 50%. Ce este acum este un dezastru total”.
„Nu știu ce vom face după ce se va face curățenie în casele oamenilor, pentru că ei nu mai pot locui acolo. Închipuiți-vă că a venit din toate localitățile, zona noastră fiind cea mai joasă, aici au staționat toate gunoaiele, tot ce înseamnă materialele aduse din alte localități, inclusiv WC-uri. Pe această cale, vă rog să faceți un apel la toți cei din țară care pot veni să ne ajute”.
Edilul comunei Slobozia Conachi a mai spus că există apă potabilă, însă sunt locuințe care nu au curent electric, pentru că nu a fost încă scoasă toată apa din case.
„Apă potabilă avem. Curent avem. Mai avem câteva locuințe care au fost verificate și au avut apa de un metru și jumătate, doi, pe acelea nu am putut să le alimentăm cu energie electrică. Avem echipe de la Electrica venite de la Tulcea, Brăila și Focșani. La noi în localitate nu pot să intervină fiindcă locuințele oamenilor au apă în ele și nu pot da drumul la curent, să nu se întâmple vreo nenorocire. Am mai avut o nenorocire – știți foarte bine că ne-a murit un om în 2016 din cauza curentului”, a mai explicat Emil Dragomir.
Ce drumuri sunt afectate de inundații luni dimineață
ACTUALIZARE 07:32 Circulaţia rutieră este oprită luni dimineață pe DN 25, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, în judeţul Galaţi, din cauza precipitaţiilor abundente din ultima perioadă.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că luni dimineaţă, ca urmare a precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, circulaţia rutieră rămâne oprită pe DN 25, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi.
De asemenea, în judeţul Galaţi mai sunt închise două tronsoane de drumuri judeţene.
Totodată, în judeţul Arad, din cauza aluviunilor aduse pe carosabil, traficul auto se desfăşoară pe un singur fir, alternativ, prin dirijarea poliţiei, pe DN 7, în zona localităţii Lipova.
Poliţiştii sfătuiesc şoferii ca, înainte de a porni la drum, să se informeze cu privire la condiţiile meteorologice şi la restricţiile de trafic instituite, să nu pătrundă pe tronsoanele de drum închise, să-şi planifice rute alternative şi să acorde atenţie sporită tuturor manevrelor din timpul deplasărilor.
Cronologia evenimentelor de duminică, 15 septembrie
Bilanț actualizat: 6 morți
ACTUALIZARE 20:00 Autoritățile au anunțat că încă o persoană a murit în timpul inundații. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 50 de ani din localitatea Suhurului, Galați.
„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza localităţii Suhurlui din judeţul Galaţi, a fost identificată o victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind 6”, anunţă, duminică seară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Ministrul Energiei: Cei mai mulți români afectați de această situație vor avea o problemă rezolvată
ACTUALIZARE 16:30: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Specialiștii de la Electrica Muntenia Nord au depus eforturi până târziu azi noapte și au pornit de la primele ore ale dimineții pentru a restabili alimentarea cu energie electrică la cât mai multe gospodării. În acest moment am reușit să reducem acest număr al consumatorilor afectați la 11.005. Am pornit ieri de la peste 25.000, deci este un ritm bun al lucrărilor de intervenție, mai ales că sunt condiții deosebit de grele în teren.
Am pus și pe rețelele de socializare câteva poze, să vedeți în ce condiții lucrează acești tehnicieni: cu apa până la brâu, cu instalații care nu pot fi puse din nou sub tensiune fără verificări foarte riguroase. Așa cum le-am transmis, pe primul loc este siguranța cetățenilor și siguranța oamenilor din echipele de intervenție. Nu ne putem asuma riscuri mai mult decât se poate.
Ei lucrează sub o mare presiune, înțeleg cât de important este pentru cetățeni să aibă acces la energie electrică, să-și încarce telefoanele, să pornească televizorul și frigiderele și așa mai departe, dar realitatea din teren este în continuare una dificilă. Probabil cea mai dificilă este situația, cel puțin pentru sectorul energetic, la Pechea. Acolo se întâmplă să fie și o stație de transformare, care a fost complet inundată și care nu poate fi pusă înapoi sub tensiune fără niște lucrări destul de importante. Oricum, sistemul de distribuție fiind, cum spun specialiștii, construit în buclă, se poate evita această stație. S-a apelat la stațiile adiacente și de aceea vedem că și numărul consumatorilor afectați a scăzut semnificativ.
Jurnalist Digi24: Aveți o estimare de la specialiștii în domeniu? Cât ar mai putea dura până când vor restabili alimentarea cu energie electrică pentru consumatorii care, desigur, își mai pot folosi locuințele și pot recupera o parte din bunuri după ce apele se retrag complet în zonă.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: În comandamentul energetic, de dimineață mi-au promis că astăzi se vor rezolva cam 80 % dintre avariile semnalate. Asta înseamnă că cei mai mulți români afectați de această situație, cel puțin din prisma lipsei energiei electrice, vor avea o problemă rezolvată.
Se întâmplă în general în asemenea situații, pe măsură ce se intră în zonele cele mai grele, să se găsească noi avarii, noi cauze, și atunci nu pot să vă dau un termen exact. Ce vă pot spune este că într-adevăr, operatorul Electrica s-a mobilizat la capacitate maximă: 32 de echipe în teren, plus echipe suplimentare, utilaje speciale și de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și le mulțumesc pentru asta. Depunem toate eforturile pentru a restabili situația, cât poate fi ea de normală”.
ACTUALIZARE 15:13 Autoritățile anunță că o persoană mai e dispărută în localitatea Slobozia Conachi. Cea de-a doua persoană a fost găsită în viață și nu a suferit răni.
MAI începe evaluarea pagubelor
ACTUALIZARE 14:37 Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au început să evalueze pagubele din gospodăriile afectate de inundaţii în ultima perioadă.
„Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne centralizează stocurile de alimente şi apă pentru a fi distribuite către oamenii afectaţi de inundaţii. De asemenea, au început să evalueze pagubele din gospodării” potrivit unei informări publicate pe site-ul MAI.
Conform unui comunicat de presă al MAI transmis duminică dimineaţă, în ultimele 24 de ore, au fost afectate 28 localităţi din 7 judeţe (Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Timiş şi Vaslui), unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane. De asemenea, au fost afectate parţial sau total peste 5.000 de gospodării şi peste 15.000 persoane, relatează Agerpres.
A fost găsită încă o victimă
ACTUALIZARE 13:21 Autoritățile au identificat o a cincea victimă după inundațiile din Galați.
S-a produs o breşă în digul pârâului Sucu. A scăzut nivelul apei
ACTUALIZARE 11:25 Autorităţile au reuşit să creeze o breşă în digul pârâului Sucu iar nivelul apei a început să scadă, a anunţat, duminică, în tabăra de sinistraţi de la Slobozia Conachi, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.
Acesta a subliniat că măsura a fost luată după ce sâmbătă s-a realizat o misiune aeriană de recunoaştere, în urma căreia s-a constatat care este motivul pentru care nivelul apei nu scade, potrivit Agerpres.
„Situaţia este dramatică. Măsurile trebuie să continue, să existe toate cele necesare pentru a gestiona nevoile de sprijin ale populaţiei, cât şi cele de infrastructură. Ieri după-amiază am reuşit ca împreună cu premierul să executăm o recunoaştere şi să identificăm problema reală care ţinea nivelul apei ridicat. S-au luat măsuri azi-noapte şi s-a produs o breşă în digul de pe pârâul Sucu. În momentul de faţă a scăzut nivelul apei”, a declarat Nicolae Ciucă.
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a precizat că Armata este pregătită să intervină imediat ce nivelul apei va scădea suficient.
„După străpungerea de azi-noapte, veţi vedea că lucrurile încep să intre în normal. Deja, pe drum, Armata este pregătită cu maşini specializate să ajungă, după ce se retrag apele. Este totul sub control”, a subliniat premierul.
ACTUALIZARE 11:22 Doi oameni sunt încă dați dispăruți după viitura din Galați, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, aflat în zonele afectate.
Peste 18.000 de case nu au curent electric nici la aceasta oră. Iar pericolul nu a trecut. În zonele afectate, au ajuns și primele ajutoare. 29 de tiruri cu alimente, dar și saci de dormit, perne și pături pentru oamenii care au rămas pe drumuri.
Mai multe drumuri rămân închise, circulația trenurilor e perturbată
ACTUALIZARE 10:15 Guvernul a scos de la rezervele de stat mai multe alimente și obiecte pentru persoanele afectate de inundațiile istorice din Galați.
În acest moment, 6 tiruri cu apă sunt în comuna Șendreni și așteaptă să fie direcționate spre distriubuție de către Prefect. 7 camioane cu mâncare se află între Tecuci și comuna Piscu și așteaptă indicații de la Prefect.
De asemenea, au fost distribuite elemente de cazarmament pentru 500 de persoane ( localnici din Slobozia Conachi, Cuza Vodă și Piscu). 16 camioane, pentru 1.000 de persoane, așteaptă să fie direcționate de către Prefect.
Totodată, 30 de case au fost montate în comunele Piscu, Cudalbi, Costache Negri și Slobozia. De asemenea, sunt pregătite 200 de case suplimentare, fiind așteptată o decizie de la nivelul Prefecturii.
ACTUALIZARE 10:00 În ultimele 24 de ore au fost afectate 28 de localități din 7 județe (Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Timiș și Vaslui), unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 de persoane. Au fost afectate parțial sau total peste 5.000 de gospodării și peste 15.000 de persoane. Peste 360 de persoane au fost evacuate de la începutul alertelor din localități din Galați și Vaslui.
De asemenea, 4 persoane și-au pierdut viața, în timp ce două persoane sunt date dispărute. Cei dispăruți sunt comunele Pechea și Costache Negri, unde de asemenea au fost înregistrare și decese.
ACTUALIZARE 09:20 Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a anunță că mai sunt tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene din Galaţi şi Vaslui unde circulaţia este oprită din cauza inundaţiilor.
- DN 25, între localităţile Vameş şi Piscu;
- DN 26, între localităţile Rogojeni şi Găneşti şi între localităţile Chiraftei şi Măstăcan (rută ocolitoare DJ 242 Folteşti - Fârţăneşti - Cuca - Vârlezi);
- 9 tronsoane de drumuri judeţene.
- În judeţul Vaslui este oprită circulaţia pe DN 26, între localitatea Blăgeşti şi limita cu judeţul Galaţi.
Poliţiştii le recomandă conducătorilor auto ca, înainte de a porni la drum, să se informeze cu privire la condiţiile meteorologice şi la restricţiile de circulaţie şi, pentru siguranţa lor, să nu pătrundă pe tronsoane închise traficului.
Și traficul feroviar este perturbat din cauza ploilor abundente, anunță CFR.
- Pe raza Sucursalei Regionale CF Iași, pe intervalul de cale ferată Crasna – Zorleni, trenurile circulă cu restricție de viteză de 30 km/h, măsură necesară, până la retragerea apelor, pentru siguranța traficului, iar pe intervalul Valea Seacă – Faraoani, firul I este închis, circulația feroviară realizându-se în condiții normale pe firul II”, anunță CFR într-un comunicat.
- Pe distanța Hanu Conachi – Independența (SRCF Galați), firul II rămâne închis, fiind afectat de inundații (apă peste ciuperca șinei). În cursul acestei dimineți, în intervalul 06:50 – 07:39 circulația feroviară a fost temporar oprită și pe firul I (a fost afectat trenul IR 12830, care va ajunge cu întâziere la destinație). În prezent, circulația feroviară pe distanța Hanu Conachi – Independența, se realizează doar pe firul I, cu restricție de viteză de 20 km/h, măsură necesară, până la retragerea apelor, pentru siguranța traficului.
- Pe linia CF Călimănești – Cozia (SRCF Craiova), firul I rămâne în continuare închis (aluviuni provocate de ploile torențiale), circulația feroviară realizându-se în condiții normale pe firul II.
- Secția CF neinteroperabilă Berești – Târgu Bujor – Galați (gestionar de infrastructură fiind Transferoviar Infrastructură Neinteroperabilă SRL), rămâne închisă din cauza aluviunilor aduse de ploaia torențială.
Suferința oamenilor loviți de inundații
ACTUALIZARE 08:44 Sunt în continuare ore critice în Galați, județ lovit de cele mai violente inundații din ultimii 14 ani. Patru persoane și-au pierdut viața, apa a înghițit mașini și animale, iar salvatorii au avut misiuni dificile. Oamenii au fost salvați din mijlocul apelor până și în această noapte. Localnicii afectați au fost recuperați cu ajutorul excavatoarelor. Imaginile din dronă au surprins proporțiile dezastrului.
Mii de locuințe au fost inundate, sute de oameni evacuați, în timp ce peste 24.000 de case nu au curent electric nici la această oră. Mărturiile celor prinși în mijlocul dezastrului sunt dramatice. Iar pericolul nu a trecut, apele s-au umflat din nou.
În zonele afectate, au ajuns și primele ajutoare. 400 de tone de alimente, dar și saci de dormit, perne și pături pentru oamenii care au rămas pe drumuri.
Localnicii sunt încă șocați de furia apei care a măturat totul în cale.
Ploile se mută în vest
După dezastrul din Galați și Vaslui, meteorologii au emis noi avertizări. Astăzi va ploua mai ales în partea de vest a țării, unde este în vigoare un cod galben de precipitații. Pe alocuri va mai ploua și în Dobrogea, dar și în Moldova, unde ciclonul Boris a făcut patru victime. Aceasta furtună nu a adus doar ploi abundente, ci și temperaturi scăzute pentru această perioadă din an. Temperaturile au scăzut de la o zi la alta chiar și cu 15 grade.
Cronologia evenimentelor de sâmbătă, 14 septembrie
MApN: Toate unitățile militare din Galați și Brăila sunt pregătite să intervină cu autocamioane
ACTUALIZARE 20:44 Două detașamente ale Ministerului Apărării Naționale, dotate cu bărci de salvare și camioane, au intervenit, în ultimele 24 de ore, la solicitarea autorităților locale, în județul Galați, pentru sprijinirea populației din zonele afectate de inundații, se arată într-un comunicat al MApN.
„Astfel, în localitatea Slobozia Conachi, județul Galați, la solicitarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Brigada 10 Geniu din Brăila a intervenit, în această dimineață, cu un detașament de militari, bărci cu motor și alte echipamente specifice de salvare. Un alt detașament de militari de la Brigada 10 Geniu și Regimentul 528 ISR „Vlad Țepeș" din Brăila a intervenit cu 10 bărci și cu camioane în localitatea Pechea, județul Galați”, conform MApN.
La solicitarea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, MApN asigură transportul cu 10 camioane și opt trailere a unor materiale din depozitele Rezervelor de Stat din București și Bacău către zonele afectate din județul Galați. De asemenea, au fost puse la dispoziție două macarale de înalt tonaj, în punctele de încărcare de la Bacău și de descărcare de la Galați.
Toate unitățile militare din județele Galați și Brăila sunt pregătite să intervină oricând cu autocamioane, bărci și echipamente necesare pentru evacuare și salvare, la cererea autorităților centrale și locale responsabile de gestionarea situațiilor de urgență.
ACTUALIZARE 20:20: Președintele Senatului a postat mai multe imagini cu inundațiile din Galați, filmate din elicopter. Nicolae Ciucă, alături de premierul Marcel Ciolacu și mai mulți miniștrii au urcat la bordul avionului Black Hawk, care a survolat zonele inundate.
„Sentimentul de solidaritate ne face să devenim o comunitate puternică, nu doar la nivel declarativ. Deasupra dialecticii politicii interne se află interesul național și grija față de semenii aflați în dificultate. Suntem suflet către suflet alături de grijile și nevoile compatrioților noștri din zonele calamitate”, a postat Nicolae Ciucă pe rețelele de socializare.
Peste 25.000 de case din Galați au rămas fără curent electric
ACTUALIZARE 18:15: Un număr de 25.199 de gospodării din judeţul Galaţi se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică, ca urmare a inundațiilor, a anunţat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja a subliniat că aceste întreruperi au fost, în unele cazuri, efectuate la solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a proteja vieţile oamenilor.
ACTUALIZARE 18:10: Nicolae Ciucă, președintele PNL, a ajuns în județul Galați. Acesta se află în aceste momente la Consiliul Județean, într-o ședință cu membrii guvernului care sunt deja prezenți în județ, dar și cu autoritățile locale. Potrivit surse Digi24, acesta va rămâne peste noapte în Galați.
ACTUALIZARE 17:05: Locuitorii afectați de inundații primesc ajutoare de urgență de la Guvern. Premierul a dispus Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Sociale să elibereze urgent ajutoare pentru persoanelen afectate de inundații. Populația va primi apă și alimente (conserve de carne, legume, pateu, gem, zahăr și cașcaval) pentru o perioadă de 7 zile. De asemenea, vor primi 50 de locuințe modulare, 12 grupuri sanitare, paturi și lenjerii ded pat, saci de dormit și tot ce este necesar pentru cazare temporară.
„Este a treia inundație pe care oamenii din localitate o trăiesc. S-a întâmplat și în 2013. S-a întâmplat și în 2016 și acum din nou”
ACTUALIZARE 16:30: Valentin Stan, jurnalist Digi24, transmite din județul Galați:„Astăzi am văzut îmbrățișări și promisiuni și am mai văzut apă, foarte multă apă. Iată în spatele meu. Aici are jumătate de metru. În spate am încercat ceva mai devreme să ajungem, însă este mult prea adâncă. Sunt curenți destul de puternici. Am rămas aici. Vedem o mașină în spate, proprietarul nu a avut nicio șansă să o mute. În câteva secunde s-a întâmplat totul, au fost mai multe viituri, ne povesteau oamenii, la distanță de câteva câteva minute, prima viitură ceva mai ușoară, însă a doua a fost extrem de puternică. Oamenii povesteau că pur și simplu au fugit din calea apelor și nu au apucat să scoată nimic din case și curți.
Uite în stânga, ce să scoți de aici? Probabil că oamenii care locuiau în această clădire nu mai au nimic de recuperat și este a treia inundație pe care oamenii din localitate o trăiesc. S-a întâmplat și în 2013. S-a întâmplat și în 2016 și acum din nou. Normal, întrebarea noastră a fost de ce este nevoie de trei inundații extrem de grave pentru a se căuta soluții? Nu am primit un răspuns la această întrebare în conferința de presă.
Cinci mii de locuințe au fost distruse în toată această criză la nivelul întregului județ. Sunt oameni care nu au unde să doarmă la noapte. Guvernul și Ministerul Afacerilor Interne caută soluții pentru ei. Ne povesteau oficialii că se vor ridica tabere și, dacă este nevoie, inclusiv armata va ridica tabere militare. Se pare că pentru această noapte au fost găsite soluții, însă oamenii aceștia nu mai au nimic. Sunt unele clase care s-au prăbușit, sunt oameni în vârstă care au fost salvați de pe acoperiș, atât de mare era apa, încât oamenii s-au urcat pe acoperiș ca să supraviețuiască.
Ieșim din această zonă inundată, imaginați-vă că noi nu suntem în localitatea care a fost cea mai afectată. Undeva în dreapta, la un kilometru distanță, este o altă localitate. Acolo nu poți să intri cu o mașină normală, este extrem de greu să ajungi, atât de multă apă a ajuns acolo. Patru oameni, din păcate, au murit. Este vorba despre patru persoane care nu au reușit să scape. Este vorba despre oameni în vârstă, care nu puteau să se deplaseze. Pompierii au ajuns prea târziu la ei, așa că au au murit. Au fost și persoane date dispărute, însă acestea au fost găsite în viață”.
ACTUALIZARE 15:30: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că vor fi alocați bani de la fondul de urgență pentru județul Galați. Sumele de bani vor fi folosite pentru a repara drumurile și casele distruse în urma inundațiilor istorice din județ. De asemenea, în cadrul Consiliului Național pentru Situații de Urgență s-a discutat alocarea de alimente și locuri de cazare pentru oamenii rămași fără locuințe.
„Facem ședință de Guvern imediat cum e nevoie. Să dislocăm sumele din fondul de rezerve. Nu are nimeni o estimare în acest moment, Ministerul de Interne va hotărî”.
De asemenea, în cadrul Consiliului Național pentru Situații de Urgență s-a discutat alocarea de alimente și locuri de cazare pentru oamenii rămași fără locuințe.
„În acest moment am hotărât dislocare și este votul în votul interministerial. Tot ce înseamnă alimente, paturi, containere de dormit pentru case distruse. Predoiu și Arafat au venit cu Jandarmerie, vom amplasa două tabere aproapiate de zonele sinistrate”.
ACTUALIZARE 13:50 Jurnalistul Digi24 Vali Stan a ajuns în Slobozia Conachi, una dintre localitățile din Galați cel mai grav afectată de inundații. Ploaia s-a oprit, dar în unele locuri apa ajunge încă până la genunchi, iar casele sunt inundate.
ACTUALIZARE 13:29 Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne Cătălin Predoiu au ajuns în zonele afectate de inundații.
Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe famililor victimelor celor mai grave inundații din ultimii 15 ani din județul Galați.
„În aceste momente dificile, autoritățile centrale și locale împreună cu echipele de salvare au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid și eficient. Sunt în permanentă legătură cu cei responsabili să coordoneze intervențiile pentru a ne asigura că sinistrații primesc cât mai rapid asistența necesară, adăpost, hrană și îngrijiri medicale. Operațiunile de salvare și evaluare a pagubelor trebuie să se desfășoare neîntrerupt în zonele cele mai afectate, până când situația revine sub control și viețile oamenilor nu mai sunt puse în pericol. Pe termen mediu și lung, trebuie să sprijinim reconstrucția comunităților afectate și să luăm măsuri adiționale de adaptare a infrastructurii la inundații și viituri”, arată Iohannis într-o declarație.
Ministrul de Interne rectifică bilanțul victimelor și explică de ce au fost anunțați 5 morți în loc de 4
ACTUALIZARE 12:o8 Bilanțul victimelor a fost restabilit la 4 morți. Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a explicat la Digi24 că o a cincea persoană murise de fapt în urmă cu două zile, dar a fost trecută în mod eronat la numărătoarea victimelor inundațiilor.
Nou cod roșu de ploi în Vaslui
ACTUALIZARE 12:oo Meteorologii au emis o nouă avertizare nowcasting cod roșu de ploi pentru județul Vaslui. Până la ora 14.00 vor fi averse, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de peste 60 l/mp.
Zoneele vizate sunt, în județul Vaslui: Zorleni, Murgeni, Fălciu, Banca, Roșiești, Epureni, Albești, Costești, Bogdănești, Șuletea, Vutcani, Găgești, Viișoara, Dodești, Fruntișeni.
5 morți în urma inundațiilor
ACTUALIZARE 11:30 Bilanțul persoanelor decedate a ajuns la 5 persoane din localitățile Pechea, Dragușeni, Costache Negrii (două persoane) și Corod.
ACTUALIZARE 11.07 Bilanțul inundațiilor devastatoare din Galați și Vaslui a ajuns la 4 morți, anunță autoritățile. O altă persoană este dată dispărută.
„Este un bilanț tragic”, a spus la Digi24 ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Ministrul a spus că este în drum spre zonele afectate de inundații din Galați. Acolo vor merge și premierul Marcel Ciolacu și șeful DSU, Raed Arafat.
De la o oră la alta primim vești tot mai proaste din partea salvatorilor care au mers în localitățile inundate. Bilanțul persoanelor care au murit arată patru persoane decedate și un om dispărut, o persoană care este căutată acum de pompierii care intervin în județul Galați.
Sunt zeci de gospodării inundate, pompierii au găsit oameni care s-au urcat inclusiv pe acoperișul caselor pentru a scăpa de viitură. Sunt anumite zone în care apa ajunge chiar și la 1,70 înălțime. Peste 200 de pompieri sunt la muncă, încearcă să-i ajute pe oameni. Mai sunt persoane blocate în case care au nevoie de ajutor pentru că în această zonă sunt foarte multe persoane în vârstă, bolnave care nu se pot deplasa. Este nevoie ca militarii să intre în case și să le ia în brațe, în spate.
„Am văzut imagini cu pompierii care salvează bătrânii. În urmă cu câteva minute au anunțat salvatorii că un elicopter Black Hawk a decolat din Băneasa și merge acolo”, relatează de la fața locului Vali Stan, jurnalist Digi24.
Cod roșu de inundații
ACTUALIZARE 09.18 Hidrologii au emis un cod roșu de inundații pentru râuri din județele Galați și Vaslui.
„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Siret - afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Lungoci (județul Galați), Prut - afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Elan (județele Galați și Vaslui)”, se arată în avertizare.
Ploi abundente: 150 de litri pe metru pătrat în Galați
ACTUALIZARE 09.05 Cinci avertizări de cod roșu de ploi au fost emise într-o singură noapte pentru județul Galați, cel mai grav afectat de ciclonul Boris. S-au acumulat cantități de apă de până la 150 litri pe metru pătrat, adică de trei ori mai mult decât media lunii septembrie, a spus la Digi24, Elena Mateescu, director general ANM.
19 localități afectate
19 localităţi din judeţele Argeş, Bacău, Buzău, Galaţi, Hunedoara, Neamţ, Vâlcea şi Vrancea au fost afectate de ploile abundente. Judeţul Galaţi este cel mai afectat, anunță Inspectoratul General pentru Situați de Urgență.
ACTUALIZARE 08.20 Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus că cea mai gravă situație este în localitatea Pechea. 90 de oameni au fost evacuați până acum.
Pompierii intervin pentru a salva și alte persoane afectate de viitură. Arafat a spus că în acest moment nu există informații despre alte persoane dispărute.
El a precizat că viitura din Galați s-a produs rapid, în urma scurgerilor de pe versanți, din cauza cantității mari de ploaie.
Salvatorii așteaptă ca vremea să le permită să trimită și mijloace aeriene în ajutorul pompierilor.
ACTUALIZARE 08.15 13 tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor.
- DN 25 între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu
- DJ 251 între Cuza Vodă şi Costache Negri
- DJ 251A între Drăguşeni şi Corod
- DJ 242B între Suceveni şi Drăguşeni
- DN 24D între Vârlezi şi Crăieşti
- DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălţime de aproximativ 1,5 metri
- DJ 253 între Băleni şi Umbrăreşti
- DJ 242 între Umbrăreşti şi Târgu Bujor
- DJ 242B între Băneasa şi Moscu
- DJ 251A între Nicopole şi Brătuleşti
- DJ 251 între Suceveni şi Rogojeni
- DJ 251 între Valea Mărului şi Măcişeni
- DJ 251 între Corod şi Valea Mărului
Localităţile afectate de viituri şi inundaţii includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Bereşti Meria şi Mândreşti. În localitatea Cudalbi, situaţia este deosebit de gravă, apa atingând o înălţime de aproximativ 1,5 metri.
ACTUALIZARE 08.07. E fost emis un nou cod roșu de ploi pentru județele Galați și Vaslui, valabil până la ora 10.00. Este cincea avertizare nowcasting de cod roșu emisp pentru această regiune.
Vor fi averse, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de peste 60 l/mp, potrivit ANM.
În județul Galaţi sunt vizate localitățile Berești-Meria și Bălăbănești, iar în jdețul Vaslui - Zorleni, Murgeni, Banca, Vinderei, Roșiești, Hoceni, Epureni, Albești, Costești, Mălușteni, Bogdănești, Șuletea,
Cea mai gravă situație a fost înregistrată în zona de est a județului Galați, în special la granița dintre județele Galați și Vaslui.
Două persoane au murit în județul Galați, în urma unei viituri, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Galați. Una dintre victime este un bărbat în vârstă, imobilizat la pat, a cărui casă a fost inundată.
Dan Cristian Ionașcu, purtător de cuvânt al ISU Galați, a spus că 60 de oameni au fost evacuați. Numeroase persoane au rămas blocate în case. Sunt afectați circa 500 de oameni din patru localități.
Ionașcu a făcut apel la localnici să se adăpostească la mansarde sau pe acoperișuri, deoarece în unele locuri apa ajunge la 1,7 metri.
El a mai spus că sunt oameni care sună la 112 pentru a anunța că nu reușesc să ia legătura cu părinții lor din localitățile afectate.
Oficialul ISU a adăugat că intervin și pompieri din mai multe județe, cu bărcile, pentru a-i evacua pe oameni.
Imaginile surprinse de localnici arată că mai multe străzi au fost inundate. Apa a intrat în curțile oamenilor, iar echipele de la ISU Galați au fost nevoiți să intervină pe parcursul ultimelor ore pentru a-i ajuta pe oameni să se adăpostească.
Afectate de ploile din cursul nopții au fost și marile orașe din zona Moldovei. În Bacău, imaginile filmate de localnici arată mșini rămase blocate pe bulevardele din oraș, inundate de cantitățile mari de ploaie căzute într-un interval scurt de timp. Sistemul de canalizare nu a mai făcut față.
De altfel, meteorologii au emis în cursul nopții mai multe avertizări nowcasting de cod roșu de ploi. Oamenii au primit și mesaje RO-Alert prin care au fost sfătuiți să rămână în case și să se protejeze.
Vremea rea a făcut deja probleme și în Pitești, unde aseară a fost rupere de nori. O ploaie torențială a inundat mai multe străzi din oraș, iar vîntul puternic a doborât copaci. Cel puțin o mașină a fost avariată, iar locuitorii au primit mesaje RO-Alert să se adăpostească.
Alerta s-a dat puțin după ora 21, iar furtuna a durat mai bine de o oră. Străzile și bulevardele din mai multe cartiere s-au inundat, deoarece canalizarea nu a mai făcut față.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Pompierii au făcut cu greu față cererilor de ajutor pentru evacuarea apei de pe străzi și din curți, dar și pentru îndepărtarea arborilor căzuți pe mașini, șosele și trotuare.
Potrivit meteorologilor, ciclonul Boris va aduce prima zăpadă la munte din aceste sezon. În restul țării vor și ploi și temperaturi scăzute.
În Banat și Crișana, termometrele nu vor indica mai mult de 10 grade Celsius. Deja există diferențe semnificative de temperatură între vestul și estul țării.
În Arad, Timișoara, zone din Caraș-Severin se înregitrează 8-9 grade Celsius. Iar la polul opus, în est, pe litoral, sunt 24 de grade Celsius - o diferență de 15 grade Celsius.
Editor : M.B.
- Etichete:
- guvern
- inundatii
- ploaie
- vaslui
- bacau
- galati
- bilant
- prognoza meteo
- inundatii galati
- ciolacu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News