Video Mărturiile dramatice ale oamenilor loviți de inundații: „În 20 de minute a fost apă de nu puteai să mai controlezi nimic”

Data actualizării: Data publicării:
Oameni surprinși de viitură în localitatea Slobozia Conachi din Galați
Oameni surprinși de viitură în localitatea Slobozia Conachi din Galați. Foto: Profimedia

Sunt în continuare ore critice în Galați, județ lovit de cele mai violente inundații din ultimii 14 ani. Patru persoane și-au pierdut viața, apa a înghițit mașini și animale, iar salvatorii au avut misiuni dificile. Oamenii au fost salvați din mijlocul apelor până și în această noapte. Localnicii afectați au fost recuperați cu ajutorul excavatoarelor. Imaginile din dronă au surprins proporțiile dezastrului.

Mii de locuințe au fost inundate, sute de oameni evacuați, în timp ce peste 24.000 de case nu au curent electric nici la această oră. Mărturiile celor prinși în mijlocul dezastrului sunt dramatice. Iar pericolul nu a trecut, apele s-au umflat din nou.

În zonele afectate, au ajuns și primele ajutoare. 400 de tone de alimente, dar și saci de dormit, perne și pături pentru oamenii care au rămas pe drumuri.

Localnicii sunt încă șocați de furia apei care a măturat totul în cale.

-A plouat tare tare?

-N-am văzut în 64 de ani în halul asta ploaie

-M-au prins ploi mari, dar în felul ăsta nu.

-Totul e plin de apă. A nenorocit lumea în pragul iernii.

La unele case, apa a ajuns până la acoperiș. Pentru salvarea oamenilor autoritățile au apelat inclusiv la armată.

-A venit așa repede, încât n-am reușit… (plânge)

În timp ce mașinile erau luate pe sus de ape, singurele mijloace de transport prin care oamenii au putut fi salvați au fost bărcile și excavatoarele.

Inundații masive au fost și în sud estul județului Vaslui. Cinci localități sunt grav afectate, iar în Murgeni, 100 de case au fost inundate. Zeci de oameni au fost evacuați. Mulți nu au unde să doarmă, după ce și-au văzut locuințele distruse.

Apa din case a depășit un metru înălțime. Din calea apelor, mai mulți oameni s-au refugiat în pod. A fost și cazul unei familii de 12 persoane, care a avut nevoie de intervenția salvatorilor.

-Ia uită-te, până aici e un metru și jumătate de apă, atât. Uite și dincolo, mi-au distrus hainele, toate păsările au murit, 57 de găini, tot, a dus apa tot.

Oamenii sunt disperați. Apele le-au luat toată agoniseala.

-Am luat să ridic gardul și toate materialele le-a luat și le-a dus apa, nu a mai rămas nimic. Mi-a intrat și în casă și uitați ce mi-au făcut, uite ce e aici. Unde să dormim în situația asta? Unde să dorm cu copiii? Nu avem unde.

-Apa până acum a fost în casă, până undeva la 50 de centimetri a fost apă înăuntru. Deci în casă nu se mai poate locui. Sunt 60 de familii care sunt inundate.

-Cât de repede s-a inundat?

-Să zicem într-un 20 de minute a fost apă... de nu puteai să mai controlezi nimic.

-Nu știm ce să facem, că nu avem unde să dormim, avem copii mici, suntem vai de capul meu.

Unii au stat cu orele pe acoperișurile caselor.

-Am stat acolo o oră jumate, am stat pe acoperiș și nu au venit pompierii, după 3 ore au venit.

Alții nu au unde să doarmă.

-Vedem ce face cu noi că murim aici, doamnă, nu avem unde să ne ducem, că nu ne primește nimeni, trebuie să ne ajute cineva.

- Ia uite, parchetul e distrus de tot, l-au distrus de tot, ia uite.

-Nu mai aveți unde dormi?

-Nu am unde să mai dorm.

O mamă împreună cu copiii ei s-au refugiat în podul casei. Locuința a fost înconjurată de apă. Pompierii au săpat șanțuri pentru ca apa sa se scurgă și sa poată interveni să îi salveze.

-M-au încojurat peste tot, sunt încojurată peste tot, și în spate și în față sunt încojurată, copiii mei, fata mea are un copil de două săptămâni și a stat în pod deasupra casei până a venit tractorul și a scos-o.

Viitura care a măturat totul în cale a smuls inclusiv asfaltul de pe șosea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri