Ciclonul Boris se mută în vestul țării și aduce ploi puternice. În Moldova se menține codul roșu de inundații

Data publicării:
barbat cu umbrela pe strada
ANM a emis noi avertizări de vremea rea. Foto: GettyImages

După dezastrul din Galați și Vaslui, meteorologii au emis noi avertizări meteo. Astăzi va ploua mai ales în partea de vest a țării, unde este în vigoare un cod galben de precipitații. Pe alocuri va mai ploua și în Dobrogea, dar și în Moldova, unde ciclonul Boris a făcut patru victime. Aceasta furtună nu a adus doar ploi abundente, ci și temperaturi scăzute pentru această perioadă din an. Temperaturile au scăzut de la o zi la alta chiar și cu 15 grade.

Oana Catrina, meteorolog ANM, a spus la Digi24 că astăzi va ploua pe arii relativ extinse în jumătatea de vest a țării.

„Cantitățile de apă vor fi de 20-25 de litri pe metru pătrat și izolat 30 de litri pe metru pătrat. Totodată, din această seară și pe parcursul nopții, temporar va ploua în Moldova, dar în partea de nord și nord-vest, nu în zonele în care în ultimele 48 de ore s-au înregistrat cantități mari de apă și urmările le-am văzut cu toții”, a spus meteorologul.

„Mâine așteptăm ploi în vest, centru și nord, cu caracter local. Marți și miercuri, acestea se restrâng, urmând a se semnala doar pe suprafețe mici, cu precădere în centru, în nord și la munte, iar noaptea în partea de sud-vest”, a adăugat Catrina.

În ultimele 24 de ore, și temperaturile au scăzut semnificativ.

„Vorbim de valori sub cele normale pentru perioada aceasta. Și astăzi, maximele vor fi cu mult mai coborâte decât cele care în mod normal ar trebui să se înregistreze. Vestea bună este că de la mijlocul săptămânii vremea intră într-un proces de încălzire treptată, iar temperaturile maxime se vor situa în media perioadei – 20 de grade în depresiuni și până la 27 de grade în sud, cu 25-26 de grade în capitală”, a spus meteorologul.

Catrina spune că este posibil să mai plouă în judelul Galași, dar că vor fi ploi slabe, între 5-10 litri pe metru pătrat. Va ploua însă în Vaslui, Iași și Suceava, „dar nu la intensitatea ploilor din ultimele 24 de ore”, potrivit meteorologului.

Totuși, codul roșu de inundații rămâne în vigoare până astăzi la ora 12.00 pe unele părți ale râurilor Siret și Prut din județele Galați și Vaslui. Situația în zonă rămâne critică.

„A fost prelungită informarea cod roșu. Rămâne de monitorizat evoluția situației, în continuare fiind o situație critică, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele 24de ore. E vorba în principal de bazine mici afectate sever de precipitații de 170 l mp. Aceste bazine hidrografice vor rămâne sub avertizare”, a spus Marius Mătreață, directorul Institutului Național de Hidrologie.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri