Turismul în Portugalia atinge niveluri record în prima jumătate a anului, în ciuda restricțiilor Airbnb

G.C. Data publicării:
turism / Portugalia
sursa: shutterstock.com/

Numărul turiștilor străini care au vizitat Portugalia a crescut cu 7,5% în primele șase luni ale anului, cel mai bun semestru de până acum, în pofida restricțiilor pe care autoritățile le-au aplicat în ultimii ani asupra închirierilor pe termen scurt și platformelor precum Airbnb. Potrivit datelor oficiale, 2024 poate înregistra niveluri record privind turismul.

Institutul de Statistică al țării a transmis miercuri că mai mult de 8,8 milioane de străini s-au cazat în hotelurile portugheze în perioada ianuarie - iunie. Aproape două milioane de turiști au intrat în țară doar în luna iunie, în creștere cu 6,9% față de anul precedent, scrie Reuters.

Turismul reprezintă un motor esențial al economiei, în 2023 înregistrându-se un record de peste 18 milioane de turiști. De asemenea, consumul în sector, care s-a ridicat la 43,7 miliarde de euro, a reprezentat 16,5% din Produsul Intern Brut și, conform datelor oficiale, dependența Portugaliei de turism a fost una dintre cele mai profunde din Uniunea Europeană.

Sectorul hotelier a înregistrat peste 14 milioane de turiști, inclusiv cetățeni, în timp ce veniturile totale ale unităților de cazare au crescut cu 12,3% de la an la an, ajungând la 2,8 miliarde de euro. Într-un raport separat, Institutul de Statistică a notat că numărul pasagerilor care au călătorit prin aeroporturile portugheze în luna iunie a crescut cu 5,6% față de anul trecut, ajungând la 6,7 milioane.

Încă din noiembrie 2018, Lisabona a blocat noile înregistrări pentru închirieri pe termen scurt în unele cartiere istorice, ca parte a unui efort mai amplu de atenuare a presiunii asupra pieței imobiliare din partea turiștilor și a vizitatorilor străini. Într-un studiu publicat în noiembrie 2022, coautorul João Pereira dos Santos, cercetător la Școala de Economie și Finanțe de la Universitatea Queen Mary din Londra, a constatat că prețurile locuințelor din cartierele din Lisabona supuse interdicției au scăzut cu 9% în comparație cu alte cartiere, potrivit BusinessInsider. La începutul anului 2023, Portugalia a suspendat toate licențele noi pentru închirieri pe termen scurt la nivel național.