Transfond lansează sistemul RoPay, primul serviciu național de plăți instant cu mobilul. Ce bănci se vor înscrie

G.C. Data publicării: Data actualizării:
plata card
sursa: shutterstock.com/

Transfond, Asociația Română a Băncilor și comunitatea bancară din România anunță luni că noul sistem RoPay este operațional și permite utilizatorilor plata instant cu mobilul în conformitate cu Schema națională de plăți.

Primele bănci înrolate sunt CEC Bank și Libra Internet Bank. Totodată, în stadii avansate de implementare se află BRD Societe Generale, ING Bank România, BCR și Banca Transilvania, care vor lansa RoPay anul acesta și pe parcursul lui 2025.

Dezvoltat de către Transfond, RoPay este serviciul de inițiere plăți instant cu mobilul, direct de la un cont bancar la altul A2A, (”account-to-account”), care utilizează tehnologii precum scanare de cod QR, deep link, NFC (contactless) sau numărul de mobil ca alias (”proxy”) pentru IBAN. Fiecare bancă sau comerciant poate implementa unul sau mai multe tipuri de plată RoPay, în funcție de propria strategie.

Serviciul RoPay intră în producție treptat, pe măsură ce băncile participante introduc noi funcționalități și acoperă noi situații de utilizare, iar utilizatorii se familiarizează cu serviciul. Prima utilizare disponibilă este pentru plăți P2P (”person-to-person”) în proximitate.

Pentru a utiliza RoPay, este nevoie ca atât plătitorul, cât şi beneficiarul să aibă instalate aplicaţiile de mobile banking ale băncilor unde deţin conturile, iar băncile lor să ofere serviciul. 

Transfond este administratorul și operatorul Casei de Compensare Automată a plăților comerciale interbancare de retail. Acționarul principal al Transfond este Banca Națională a României, iar cealaltă parte a acționariatului este reprezentată de 18 bănci comerciale active în piața românească.

Asociația Română a Băncilor este formată din 33 de bănci.