Schimbări la regimul juridic al PFA, întreprinderilor individuale și familiale: vor putea deveni firme după un an de funcționare

G.C. Data publicării:
business
sursa: shutterstock.com/

Persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF) vor putea trece, după minim un an de funcționare, la regimul de societate cu personalitate juridică, precum societatea cu răspundere limitată (SRL), conform unui proiect adoptat miercuri de Parlament. 

Pentru a face asta, vor depune oficiul registrului comerțului în a cărui rază teritorială își va avea sediul societatea următoarele documente:

  • Certificatul de înregistrare actual
  • Actul constitutiv al societății și dovada vărsămintelor, cu excepția SRL
  • Dovada sediului social
  • Certificatul de atestare fiscală
  • Codul de înregistrare în scopuri de TVA

Societatea își va menține datele de identificare fiscală și codul de înregistrare în scopuri de TVA. În termen de 3 zile lucrătoare de la depunerea documentelor, autoritățile competente vor elibera certificatul de înmatriculare al noii societăți.

În prezent, OUG 44/2008, care reglementează activitatea PFA, II și IF, nu permite transformarea în persoane juridice, iar singura posibilitate existentă este de a desființa forma de organizare curentă și a înființa o nouă entitate economică.

Conform expunerii de motive, multe PFA, II și IF au ajuns la un nivel de dezoltare, măsurat prin cifra de afaceri, care impune trecerea de la contabilitate în partidă simplă la contabilitate în partidă dublă și diversificarea codurilor CAEN. „Întrucât legislația actuală impune restricții asupra acestor forme de organizare, fără a oferi posibilitatea de transformare, singura soluție rămasă este desființarea acestora. Aceasta conduce la pierderea întregului istoric fiscal, bancar și a relațiilor comerciale construite de-a lungul timpului.”

Pentru a intra în vigoare, acesta mai trebuie promulgat de președinte și apoi publicat în Monitorul Oficial.