Războiul comercial SUA-China: Americanii interzic noi produse din țara asiatică pe baza acuzațiilor de muncă forțată

G.C. Data publicării:
sua china
sursa: shutterstock.com/

Departamentul pentru Securitate Internă din SUA a anunțat miercuri că va interzice importul de mărfuri de la un producător de oțel și de la unul de îndulcitori artificiali din China, acuzând ambele companii că produsele lor sunt realizate prin muncă forțată în regiunea Xinjiang, din vestul țării.

Decizia extinde eforturile SUA de a împiedica intrarea în țară a produselor care, conform Guvernului american, sunt legate de abuzuri și încălcări ale drepturilor omului.

„Acțiunile reafirmă angajamentul nostru de a elimina munca forțată din lanțurile de aprovizionare din SUA și de a susține valorile noastre privind drepturile omului”, a declarat Robert Silvers, subsecretar pentru politică al Departamentului pentru Securitate Internă, potrivit AP News. „Vom continua să identificăm entități din diverse industrii și să-i tragem la răspundere pe cei care încearcă să profite din exploatare și abuz.”

Noua abordare marchează o schimbare în relațiile comerciale ale SUA cu China, ținând tot mai mult cont de securitatea națională și drepturile omului. Beijingul a acuzat SUA că folosesc drepturile omului ca pretext pentru a sabota creșterea economică a Chinei.

Decizia este adoptată în baza unei legi federale semnată de președintele Joe Biden la sfârșitul anului 2021. Inițial, aceasta a vizat produse din sectorul energiei solare, tomate, bumbac și îmbrăcăminte, dar în ultimele luni, guvernul SUA a identificat noi sectoare, inclusiv aluminiul și fructele de mare.

Din iunie 2022, lista entităților a ajuns la un total de 75 de companii acuzate că utilizează muncă forțată în Xinjiang sau că folosesc materiale legate de muncă forțată, a declarat Departamentul pentru Securitate Internă.

Baowu Group Xinjiang Bayi Iron and Steel Co. Ltd și Changzhou Guanghui Food Ingredients Co. Ltd. sunt cele două companii din China care au fost introduse miercuri pe listă.