Producătorii de cafea au început să amestece soiurile cu unele mai ieftine. Prețurile au atins noi recorduri

G.C. Data publicării:
cafea
sursa: shutterstock.com/

O analiză a publicației Financial Times dezvăluie că, în cafeaua ambalată, din ce în ce mai mult soiul Arabica, mai scump, este amestecat cu cafea obținută din boabe Robusta, care ar trebui folosită doar pentru cafeaua instant.

Prețurile ambelor soiuri de cafea au atins, în ultimele luni, niveluri record, de peste 4.970 de dolari pe tonă pentru Robusta, și de 5.500 de dolari pe tonă pentru Arabica, iar specialiștii avertizează că acestea vor crește în continuare.

„S-ar putea ca prețurile să nu fi atins încă vârful”, a declarat Steve Butler, co-fondatorul ChAI, o firmă de prognoză a prețurilor mărfurilor care utilizează inteligența artificială, pentru Financial Times.

În prezent Brazilia, care este responsabilă de aproximativ o treime din producția mondială de cafea, dintre care 70% Arabica, se confruntă cu un val de frig care probabil va afecta volumele. La polul opus, Vietnam, cel mai mare producător de boabe de cafea Robusta, se confruntă cu al patrulea an consecutiv cu producție slabă, din cauza secetei.

Costurile privind transportul pun, de asemenea, presiune pe piață. Producătorii sunt nevoiți să aleagă rute mai lungi, respectiv cu costuri mai mari, din cauza atacurilor houthi din Marea Roșie.

Producătorii de cafea se tem că vor avea profituri semnificativ mai mici, iar amestecarea soiurilor de cafea este doar o modalitate fie de a menține prețurile, fie de a salva profiturile.

Și alte companii simt presiunea. Anna Manz, director financiar la Nestlé, le-a spus investitorilor în iulie că „prețurile de achiziție pentru cafea și cacao” vor pune presiune pe marjele de profit ale gigantului alimentar în următoarele șase luni.

Efectele sunt vizibile în buzunarele consumatorilor. În Italia, de exemplu, prețul mediu al cafelei a crescut cu 15% din 2021 și până anul acesta. În aceeași perioadă, în România, prețul cafelei a crescut cu peste 30%, din care un plus de 5% doar în ultimul an.

În ciuda presiunii ascendente asupra prețurilor, piața cafelei „nu este la fel de haotică precum piața de cacao la începutul acestui an”, a declarat Butler. Prețurile principalului ingredient folosit pentru fabricarea ciocolatei au explodat, ducând la fluctuații extreme pe piață.