Probleme la conducerea ChatGPT. Directorul Tehnologic pleacă, în timp ce OpenAI încearcă să se restructureze

G.C. Data publicării:
ChatGPT
sursa: shutterstock.com/

Mira Murati, Directorul Tehnologic al OpenAI, care a jucat un rol esențial în dezvoltarea ChatGPT și Dall-E, și-a anunțat miercuri demisia, alăturându-se listei lungi de directori care au părăsit recent compania.

Demisiile tot mai frecvente de la conducerea OpenAI vin în contextul în care producătorul ChatGPT încearcă să se restructureze, cu noi strategii și accent pe investitori, potrivit CNN.

Compania, care a fost creată inițial ca un laborator de cercetare non-profit și care și-a dezvoltat o filială comercială ulterior, ia în considerare o restructurare care ar putea genera mai multe profituri pentru investitori. Se zvonește că OpenAI este în discuții pentru o nouă rundă de finanțare, care ar putea evalua compania la 150 de miliarde de dolari.

Plecarea lui Murati vine după ce, în mai, cofondatorul și cercetătorul-șef al OpenAI, Ilya Sutskever, a părăsit compania pentru a lansa o nouă firmă. De asemenea, cofondatorul John Schulman a părăsit OpenAI în august pentru a se alătura rivalului Anthropic. Președintele OpenAI și cofondatorul Greg Brockman este, de asemenea, în concediu prelungit.

Murati s-a alăturat echipei de conducere a OpenAI în 2018, după ce a lucrat la compania de realitate augmentată Ultraleap (fostă Leap Motion) și la Tesla. Odată cu lansarea publică a ChatGPT în 2022, Murati a ajutat la conducerea OpenAI, care a devenit rapid un lider în Silicon Valley și a declanșat o „cursă a înarmărilor” în domeniul inteligenței artificiale în întreaga lume tehnologică.

În noiembrie anul trecut, Murati a fost temporar numită CEO interimar în timpul unei crize de conducere, după ce Sam Altman a fost demis și apoi rapid restaurat în funcție. În timpul acestui incident, Murati s-a alăturat celor peste 500 de angajați ai OpenAI care au amenințat că vor demisiona dacă Altman nu va fi readus la conducere.

„Lansările noastre recente marchează începutul unei noi ere a interacțiunii și inteligenței... Nu am construit doar modele mai inteligente, ci am schimbat fundamental modul în care sistemele de inteligență artificială învață și rezolvă probleme complexe,” a spus Murati în mesajul prin care își anunța plecarea.