Premieră pe piața mașinilor electrice din Uniunea Europeană. Tesla a fost depășită de BMW

G.C. Data publicării:
tesla
sursa: shutterstock.com/

Pentru prima dată în istorie, producătorul auto german BMW a vândut mai multe mașini electrice în Uniunea Europeană decât jucătorul american Tesla. BMW a depășit Tesla în luna iulie 2024, când producătorul din Germania a reuşit să îşi majoreze livrările.

Datele analizate de firma de consultanţă Jato Dynamics arată că, în luna iulie 2024, vânzările de automobile BMW complet electrice în Uniunea Europeană (UE) au crescut cu aproape o treime, până la 14.869 de unităţi. În schimb, livrările Tesla au scăzut cu 16% până la 14.561 de unităţi, scrie Bloomberg.

Deși Tesla rămâne lider de vânzări pe piaţa din UE în prima jumătate a anului, avansul puternic înregistrat de BMW în luna iulie reprezintă o noutate, fiind pentru prima dată când producătorul german de automobile de lux a devansat Tesla.

În total, luna trecută, cumpărătorii europeni au înmatriculat 139.300 de automobile electrice noi, în scădere cu 6% comparativ cu iulie 2023.

Cererea pentru automobile electrice a scăzut în Europa, după ce o serie de ţări au oprit sau au redus subvenţiile, iar producătorii și-au revizuit strategiile privind producția de automobile electrice.

Grupul Volkswagen AG a anunţat luna trecută diminuarea capacităţii la uzinele cu costuri mari din Germania, iar Mercedes-Benz Group AG îşi revizuieşte planurile privind electrificarea flotei şi modelele pe baterii.

BMW a reuşit să meargă împotriva trendului graţie unei cereri puternice pentru automobilele sale electrice, inclusiv modelele i4 şi iX1, care s-au vândut mai bine decât modelele cu dimensiuni similare ale Mercedes şi Audi. Automobilul Model Y al Tesla şi-a păstrat titlul de cel mai bine vândut model electric în Europa în prima jumătate a anului, însă livrările pentru acest model sunt în scădere.

În paralel, deşi producătorii chinezi s-au extins în Europa în acest an, noile tarife anunţate de Bruxelles îi forțează să își schimbe strategia. Comisia Europeană (CE) a anunțat recent variantele definitive de tarife vamale pe care le propune pentru automobilele electrice produse în China, ceea ce ar putea impulsiona creșterea vânzărilor în întreaga regiune.