Piața de fuziuni și achiziții și-ar putea reveni anul acesta. Marile corporații impulsionează sectorul

G.C. Data publicării:
fuziuni si achizitii
sursa: shutterstock.com/

Piața globală de fuziuni și achiziții și-ar putea reveni anul acesta: aproximativ 2,3 trilioane de dolari în tranzacții au fost anunțate în primele 9 luni ale anului, în creștere cu 17% față de aceeași perioadă a anului trecut. Când marile companii încep să facă tranzacții, concurenții lor observă, spun specialiștii. „Mișcările strategice pe tabla de șah îi determină pe ceilalți să facă un pas înapoi, să reexamineze unde se află și încotro se îndreaptă.”

Creșterea bruscă a tranzacțiilor de dimensiuni mari a impulsionat revenirea pieței, inclusiv achiziția de 36 miliarde de dolari a Pringles, Kellanova, de către Mars, achiziția de 20 miliarde de dolari a Frontier Communications de către Verizon și vânzarea unității de logistică a Deutsche Bahn pentru 14,3 miliarde de euro, arată Financial Times.

„Tranzacțiile mari sunt din nou aici. Companiile sunt foarte încrezătoare”, a declarat Carsten Woehrn, director de fuziuni și achiziții pe Europa, Orientul Mijlociu și Africa la Goldman Sachs.

Nu este clar dacă unele dintre abordările mai îndrăznețe, precum intenția producătorului de cipuri Qualcomm de a cumpăra rivalul aflat în dificultate, Intel, sau încercarea îndrăzneață a UniCredit de a achiziționa acțiuni la Commerzbank, vor duce la tranzacții propiu-zise. În Japonia, proprietarul 7-Eleven, Seven & i Holdings, a respins o ofertă de preluare în valoare de 39 miliarde de dolari din partea Alimentation Couche-Tard din Canada.

Cu toate acestea, bancherii și avocații sunt optimiști. Tranzacțiile spectaculoase arată că marile companii încep să fie proactive și că urmăresc piața de achiziții. 

Incertitudinile geopolitice și ratele ridicate ale dobânzilor au făcut ca volumul tranzacțiilor să fie sub media ultimului deceniu, departe de anul record 2021, când valoarea tranzacțiilor a atins 4,1 trilioane de dolari în primele 9 luni.

Dar atmosfera din sălile de consiliu se schimbă, spun bancherii, deoarece băncile centrale din SUA, zona euro și Regatul Unit au redus ratele dobânzilor în ultimele luni.

„Vedem că atmosfera în consilii devine destul de pozitivă și acest lucru se bazează pe optimismul că ne îndreptăm spre reduceri continue ale dobânzilor”, a declarat Kevin Brunner, președintele global de fuziuni și achiziții la Bank of America.

Deși valoarea tranzacțiilor susținute de capital privat a crescut cu 38% față de anul trecut, până la 531 miliarde de dolari, numărul tranzacțiilor a scăzut, activitatea în acest sector fiind dominată de grupurile mari și diversificate de investiții.

Tranzacții de mare profil realizate de grupurile de capital privat includ achiziția în valoare de 24 miliarde de dolari a AirTrunk din Australia de către gigantul Blackstone și achiziția de 13 miliarde de dolari a companiei de sport și divertisment Endeavor de către Silver Lake.

După achiziția de 60 de miliarde de dolari a Pioneer Natural de către ExxonMobil, care a declanșat un val de consolidări în sectorul petrolului și gazelor în acest an — cu tranzacții precum vânzarea de 37 de miliarde de dolari a GE Vernova și achiziția de 26 de miliarde de dolari a Endeavor Energy Resources de către Diamondback Energy — experții estimează o activitate similară în industria tehnologică.