Cum verifici vârsta? Noua lege din Australia, care interzice rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani, întâmpină deja provocări
Australia a adoptat recent o lege care interzice utilizarea rețelelor de socializare de către copiii sub 16 ani, după o dezbatere care a captivat întreaga țară. Este una dintre cele mai dure reglementări împotriva marilor companii de tehnologie, însă provocările nu au întârziat să apară. Legea ar putea deveni inutilă dacă adolescenții folosesc programe capabile să fenteze sistemele de verificare a vârstei, potrivit companiei care testează aplicarea acestei măsuri.
Legea obligă giganții tehnologici, precum Meta (proprietarul Instagram și Facebook) și TikTok, să blocheze accesul minorilor de până la 16 ani pe platformele lor, riscând amenzi de până la 49,5 milioane de dolari australieni (32 milioane de dolari americani). Un proces de testare a metodelor privind implementarea legii va începe în ianuarie, iar interdicția va intra în vigoare peste un an.
Guvernul australian a alocat un buget de 3,4 milioane de dolari australieni pentru un proiect pilot menit să determine cele mai eficiente metode, iar programul va fi coordonat de organizația britanică non-profit The Age Check Certification Scheme și va include un test cu 1.200 de participanți.
Tony Allen, fondatorul și directorul executiv al companiei, a declarat pentru Financial Times că testul va evalua diferite metode de verificare a vârstei, folosind totodată și sisteme de fraudare a procesului. Printre acestea se numără utilizarea de acte false, software de schimbare a feței, deep fake-uri și VPN-uri.
Allen a subliniat că cele mai mari preocupări se concentrează pe metodele ieftine, accesibile și scalabile — precum software-ul care poate face o persoană să pară cu 10 ani mai în vârstă — pe care minorii le-ar putea folosi pentru a ocoli legea. „Acest lucru ar face inutilă verificarea vârstei”, a spus el.
Nu există o „soluție magică” pentru verificarea vârstei, a adăugat, metodele variind de la utilizarea documentelor oficiale la tehnici mai puțin precise, precum estimarea bazată pe recunoașterea facială sau a mâinilor.
Din cauza preocupărilor legate de confidențialitate, legea australiană prevede faptul că nimeni nu va fi obligat să furnizeze documente guvernamentale — precum permisul de conducere — pentru a se înregistra pe rețelele sociale. Astfel, companiile de tehnologie vor trebui, probabil, să dezvolte mai multe opțiuni.
Proiectul pilot, care va prezenta rezultatele în iunie, este crucial pentru definirea modului în care va fi aplicată interdicția în Australia și pentru a oferi un model altor Guverne care încearcă să îmbunătățească siguranța online pentru adolescenți și copii.
„Lumea urmărește cu atenție”, a declarat Mimi Zou, profesor de drept la Universitatea New South Wales și consilier al Ministrului Justiției din Marea Britanie.
Zou a adăugat că dezbaterea privind implementarea legii australiene ascunde un aspect mai amplu. „Cel mai important lucru este mesajul transmis marilor companii tech: Australia este pregătită să facă acest pas, chiar dacă nu va funcționa perfect. Rețelele sociale trebuie să meargă mult mai departe pentru a crea spații sigure pentru copii.”
O națiune divizată
Pe parcursul anului 2024, o anchetă parlamentară a cuprins mărturii de la părinți ai căror copii au suferit din cauza hărțuirii online. Mass-media locală, condusă de News Corp, cel mai mare editor de ziare din Australia, a sprijinit interdicția printr-o campanie numită „Lăsați-i să fie copii”, scrie Reuters.
Cu toate acestea, activiștii pentru drepturile tinerilor și academicienii au avertizat că interdicția i-ar putea izola pe cei vulnerabili, inclusiv adolescenții LGBTQIA+ sau migranții, de rețelele lor de sprijin. Comisia Australiană pentru Drepturile Omului a declarat că legea ar putea încălca drepturile tinerilor, interferând cu capacitatea lor de a participa la viața civică.
„Este încercarea unei generații mai în vârstă de a spune tinerilor cum ar trebui să funcționeze internetul pentru a se simți mai bine”, a declarat Sarah Hanson-Young, senator al Partidului Verzilor, într-o ședință a Senatului, chiar înainte ca proiectul de lege să fie aprobat cu 34 de voturi pentru și 19 împotrivă.
Australia versus companiile de tehnologie
Interdicția ar putea afecta relația Australiei cu aliatul său cheie, Statele Unite. Elon Musk, proprietarul X (fost Twitter), care joacă un rol central în administrația președintelui ales Donald Trump, a declarat într-o postare recentă că legea pare a fi „o metodă indirectă de a controla accesul la internet pentru toți australienii”.
„Este ca și cum am pune căruța înaintea calului”, a spus Sunita Bose, director general al Digital Industry Group. „Avem proiectul de lege, dar nu avem ghiduri din partea guvernului australian privind metodele corecte pe care platformele vor trebui să le folosească”, a adăugat Bose într-un interviu pentru Reuters.
Grupurile de părinți au susținut această lege. „Stabilirea unei limite de vârstă și controlul parental este un punct de plecare”, a declarat Ali Halkic, un activist australian împotriva bullying-ului.
„Pentru copiii de 10-15 ani (interdicția n.r.) va fi greu de gestionat, dar pentru următoarea generație care crește acum, cei de 7, 8 sau 9 ani, dacă nu știu ce sunt rețelele sociale, de ce ar conta?”, a adăugat el, într-un interviu telefonic pentru Reuters.
În schimb, elevii au altă părere: „Va crea doar o generație de tineri mai pricepuți tehnologic în ocolirea acestor bariere”, a declarat o elevă de 16 ani. „Nu va avea efectele dorite”.