Filiala BNP Paribas, proprietara Cetelem, a fost condamnată să plătească o amendă record la Paris
BNP Paribas Personal Finance (BNPPF), proprietarul Cetelem din România, a fost găsită vinovată la Paris pentru că între 2008 și 2009 nu a prezentat clienților săi riscurile asociate cu semnarea unui contract de împrumut în franci elvețieni numit Helvet Immo. Peste 4.600 de contracte au fost semnate. Instituția bancară trebuie să plătească 187.500 de euro amendă.
BNP Paribas Personal Finance (BNPPF) a fost găsită vinovat pentru a doua oară pentru că a ascuns clienților riscurile asociate cu acordarea unui împrumut în franci elvețieni.
Denumit Helvet Immo, acest credit era destinat investițiilor imobiliare și avea particularitatea de a fi denominat în franci elvețieni, dar rambursabil în euro. Totuși, în urma crizei financiare, euro a scăzut brusc față de moneda elvețiană: sumele de rambursat au explodat apoi, uneori cu peste 30%.
BNPPF a fost condamnată în apel la Paris pentru Helvet Immo, la o amendă de maximum 187.500 de euro pentru practici comerciale înșelătoare, precum și la plata unor daune considerabile, relatează Le Figaro.
„Luăm la cunoștință decizia, al cărei fond îl contestăm. Vom examina cu atenție hotărârea Curții de Apel din Paris pentru a decide dacă vrem sau nu să facem recurs. Personal Finance rămâne atent la clienții săi pentru a le oferi propuneri individualizate adaptate situațiilor respective”, a declarat Dan Benguigui, avocatul băncii.
În primă instanță, banca a fost condamnată pe 26 februarie 2020 la o amendă similară și să plătească imediat despăgubiri în valoare de aproximativ 130 de milioane de euro către aproximativ 2.500 de debitori părți civile.
Este proprietara Cetelem
BNP Paribas Personal Finance este proprietara Cetelem, din România. Compania franceză a anunţat în martie 2023 demararea procedurilor de sistare a operaţiunilor din România ale societății de micro-creditare Cetelem. Grupul francez nu a găsit un partener financiar pentru continuarea activităţii
Grupul a înaintat către autorităţile de resort documentaţia necesară în vederea încetării activităţii de acordare de credite de consum pe piaţa din România, în conformitate cu procedurile legislative in vigoare.
Compania a anunțat în primăvara aceasta că va asigura continuitatea relaţiilor de afaceri cu partenerii şi clienţii în baza contractelor de credit şi carduri aflate în derulare până la rambursarea integrală şi la încetarea obligaţiilor contractuale.