Mai multe restricții privind închirierea pe termen scurt. O altă țară europeană își schimbă legislația

G.C. Data publicării:
Airbnb
sursa: shutterstock.com/

Croația este pe cale să devină următoarea țară europeană care leagă turismul de criza prețurilor locuințelor, iar unii proprietari de imobile se tem că noile legi le vor afecta afacerea.  

Un pachet de proiecte de lege a fost aprobat săptămâna trecută în Parlament, dar legislația finală la nivel național va fi adoptată doar după discuții mai ample și probabil modificări, scrie Reuters.

Orașe precum Malaga și Barcelona din Spania sau Atena și Budapesta au impus restricții asupra închirierilor pe termen scurt pentru a atenua lipsa locuințelor și a reduce prețurile chiriilor. Măsuri similare în destinații turistice populare ar putea avea un impact asupra platformelor precum Airbnb și Booking.com. Vezi și „Singurul câștigător este sectorul hotelier”: Airbnb cere primăriei din Barcelona să oprească „războiul” împotriva sa

Anul acesta, Dubrovnik, una dintre principalele destinații turistice din Croația, a interzis eliberarea de noi autorizații pentru închirieri private în centrul istoric al orașului, într-o încercare de a preveni plecarea tinerilor din cauza costurilor ridicate.  

Ministrul de Finanțe al Croației, Marko Primorac, a declarat că vor crește taxele pentru apartamentele date în chirie pe termen scurt, în regim hotelier, dar noile legi nu vor afecta apartamentele în care oamenii plătesc chirie și locuiesc pe termen lung.

Unii localnici spun că această măsură le va oferi o oportunitate de a închiria la prețuri de piață și de a revitaliza orașele unde blocurile de apartamente sunt pline doar în timpul sezonului turistic.  

„Ce îi deranjează pe cetățenii din Split, precum și din Dubrovnik și alte orașe de pe coastă, este faptul că acestea nu au locuitori”, a spus Zaklina Juric din inițiativa „Chiriașii Împreună”. „Nu sunt magazine în centru, orașul este mort și cineva trebuie să o recunoască în sfârșit”, a spus Juric despre noile legi, pe care grupul le susține.  

Turismul reprezintă aproximativ 20% din Produsul Intern Brut (PIB) al Croației, iar aproximativ 125.000 de oameni au afaceri de închirieri de locuințe. Unii dintre aceștia, care își închiriază proprietățile pe termen scurt, sunt îngrijorați de legislația propusă.  

„Proprietarii de apartamente sunt în panică, mulți dintre ei au luat credite, au investit în apartamente și logistica aferentă, iar toate acestea vor fi puse sub semnul întrebării cu această nouă lege”, a spus Jurica Repinc, care deține o agenție de închirieri în capitala Croației, Zagreb.