Mai mult de jumătate din firme nu știu sau nu vor să acceseze facilități fiscale
Companiile românești nu se arată prea dornice să acceseze beneficiile fiscale acordate prin lege, iar cel mai des invocat motiv este complexitatea legislativă și teama de a nu greși în aplicarea acestora.
Reglementările din legislația românească privind aplicarea beneficiilor fiscale sunt considerate de multe companii ca fiind neclare, iar cerințele de documentație destul de stufoase, relevă un sondaj derulat de Ernst&Young România.
În plus, se menține o anumită îngrijorare cu privire la inspecțiile fiscale și rezultatele acestora în privința adoptării de către contribuabili a diverselor facilități fiscale. Drept urmare, tendința majorității companiilor este mai degrabă de a nu aplica beneficiile oferite de Codul Fiscal, iar aceasta deoarece 62% dintre participanții la studiu au declarat că nu sunt hotărâți să acceseze beneficiile fiscale disponibile prin legislație.
Costurile fiscale sunt mari
În opinia a peste 96% dintre respondenți costurile fiscale sunt considerate ca fiind medii și mari, iar percepția privind recentele modificări fiscale este că acestea au fost adoptate aproape exclusiv în sensul creșterii unor taxe și impozite în România, atât directe cât și indirecte.
În ceea ce privește asigurarea și alocarea surselor de finanțare pentru a acoperi obligațiile datorate:
-
42% au răspuns că trebuie să prioritizeze obligațiile fiscale comparativ cu alte inițiative,
-
41% au menționat că le este ușor să asigure finanțarea datoriilor la bugetul de stat și că au lichidități pentru acoperirea acestora,
-
17% au spus că le este dificil și este chiar o mare provocare să asigure acoperirea datoriilor către fisc.
O reală surpriză pentru inițiatorii sondajului a constituit-o faptul că mai mult de jumătate (51%) dintre companiile participante la sondaj declară că nu cunosc existența unor beneficii care ar putea fi accesate în relația cu autoritățile fiscale.
Beneficii fiscale accesate sau dorite de companii
Cât privește accesarea concretă a unuia sau a mai multor beneficii din lista pe care o au la dispoziție prin Codul Fiscal, respondenții au indicat diverse variante în proporții diferite:
-
41%- beneficii salariale cu tratament fiscal preferențial, scutirea în anumite condiții de la plata taxelor salariale pentru beneficii precum servicii turistice, asigurare voluntară de sănătate, hrană, chirie, acordate angajaților;
-
25% - reducerea de impozit pe profit pentru menținerea și creșterea capitalurilor proprii;
-
22%- plata TVA la import prin taxare inversă ;
-
22% -niciun beneficiu fiscal accesat până în acest moment .
Scutiri de impozite pentru firme și angajați
Această secțiune a sondajului putea avea variante multiple, astfel că firmele au optat și pentru alte variante:
-
21% - ajustarea TVA pentru creanțe neîncasate și recuperarea TVA aferentă creanțelor neîncasate, cu beneficii asupra EBITDA și cash-flow;
-
21% - scutirea de impozit a profitului reinvestit;
-
18% - facilități fiscale pentru angajați: scutirea de la plata impozitului pe venit pentru angajații care desfășoară activități de Software Development și cercetare-dezvoltare, scutirea de la plata unor taxe salariale în domeniul construcțiilor, agriculturii și alimentare;
-
16% - compensarea sumelor de TVA de plată și de recuperat, cu beneficii de cash-flow;
-
11% - amortizare accelerată pentru anumite echipamente;
-
8%- consolidarea fiscală în domeniul impozitului pe profit .
Unele firme au mai optat și pentru facilitățile fiscale pentru planuri de acțiuni Stock Option Plan (SOP) – scutirea de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale pentru veniturile derivate dintr-un plan SOP.
Prevederi legislative neclare
A doua surpriză a sondajului au constituit-o răspunsurile la întrebarea privind intenția de a aplica pentru unul dintre beneficiile fiscale menționate în cadrul sondajului şi eventualele dificultăți întâmpinate. Aproape jumătate dintre respondenți (42%) au spus că nu au aplicat. Cei care au decis să aplice pentru facilitățile fiscale au indicat ca dificultăți prevederile legislative neclare (34%) sau neîncadrarea în condițiile cerute de lege pentru aplicare (23%).
Indecizie sau refuz față de facilitățile fiscale
O altă surpriză a sondajului EY a reieşit din răspunsurile la întrebarea privind intenția de a aplica în viitor pentru unul dintre beneficiile fiscale menționate. Peste 63% dintre companii au spus că nu sunt hotărâte, pentru moment, iar 21% că nu au această intenție. Mai puțin de o cincime (16%) spun că sunt interesate și vor lua în considerare analiza facilităților legate de scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, beneficiile extrasalariale și altele.