Irlanda intră în „Top 10 paradisuri fiscale”. Alte trei țări europene se află în clasamentul global

G.C. Data publicării:
paradis fiscal
sursa: shutterstock.com/

Irlanda intră în clasamentul celor mai generoase paradisuri fiscale din lume pentru corporații, potrivit unui clasament realizat de grupul Tax Justice Network. Alte trei țări europene se află în top.

Irlanda se alătură, astfel, unui grup care include Insulele Virgine Britanice (locul 1), Singapore (5) sau Insula Jersey (8). Celelalte trei țări europene din clasamentul întocmit de Tax Justice Network sunt Elveția (4), Olanda (7) și Luxemburg (10), scrie Reuters.

Tax Justice Network, o organizație neguvernamentală înregistrată la Londra, își bazează clasamentul pe un raport care ține cont de volumul de activitate financiară în diferitele țări din jurul lumii, inclusiv fluxurile monetare, precum și transparența legislativă și stimulentele fiscale oferite corporațiilor. Clasamentul este întocmit pe baza unui punctaj acordat de Tax Justice Network în funcție de criteriile pe care le include în raportul său privind paradisurile fiscale.

Organizația critică teritoriile de peste mări ale Marii Britanii, precum Insulele Virgine, însă scoate în evidență rolul Irlandei în Europa ca paradis fiscal pentru corporații.

Clasamentul a fost publicat la scurt timp după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât ca Apple să plătească Irlandei 14,1 miliarde de euro, sumă provenită din impozitele neachitate în perioada 2004-2014.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe din Irlanda a spus că țara nu este un paradis fiscal și intenționează să adopte măsuri „agresive” pentru combaterea așa-ziselor „optimizări” fiscale practicate de marile companii.

Nessa Ni Chasaide de la Universitatea Maynooth din Irlanda a declarat că Dublin a răspuns criticilor prin schimbarea, și nu eliminarea, schemelor fiscale favorabile.

„Irlanda joacă jocul mondial al impozitelor într-o manieră foarte sofisticată. Ea vine cu un joc nou de fiecare dată când este supusă presiunilor. Irlanda râde cu gura până la urechi”, a declarat Nessa Ni Chasaide.

Impozitele încasate de Irlanda de la corporații au cunoscut o creștere uriașă în ultimul deceniu, de la 4,4 miliarde de euro în 2015 la 29,5 miliarde anul acesta, fără a include suma ce urmează să o colecteze retroactiv de la Apple.

Aceste încasări, plătite în principal de un număr redus de multinaționale americane, reprezintă acum 28% din toate taxele colectate anual în Irlanda, propulsând finanțele publice ale țării spre a deveni cele mai puternice din Europa.

Top 10 al paradisurilor fiscale pentru corporații, potrivit Tax Justice Network

  • Insulele Virgine Britanice;
  • Insulele Cayman;
  • Bermuda;
  • Elveția;
  • Singapore;
  • Hong Kong;
  • Olanda;
  • Jersey;
  • Irlanda;
  • Luxemburg.