Dilema irlandeză: pe ce va cheltui statul banii obținuți din litigiul cu Apple

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
irlanda euro
sursa: gettyimages.com/

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât ca Apple să plătească Irlandei 14,1 miliarde de euro, sumă provenită din impozitele neachitate în perioada 2004-2014.

Miliardele obținute de la Apple se vor adăuga excedentului bugetar deja realizat de statul irlandez. În total, Irlanda beneficiază de aproape 23 de miliarde de euro surplus.

Suma va fi inclusă în bugetul pe 2025, însă oficialii de la Dublin sunt în dilemă: nu știu pe ce să investească întâi banii și mai au timp până la 1 octombrie să seteze prioritățile.

Pentru Jack Chambers, ministrul de Finanțe al Irlandei, problema gestionării banilor este visul oricărui ministru de resort.

„Vom investi banii în poiecte prioritare, însă va trebui să dezbatem care va fi ordinea. În orice caz, prin acest excedent bugetar ne vom consolida sănătatea economică pentru a rămâne prosperi pe viitor”, a declarat Chambers pentru Politico.

Analiștii apreciază că acest excedent reprezintă șansa Irlandei de a-și dezvolta infrastructura deficitară și a fi mai interconectată la nivel instituțional.