Irlanda înregistrează un excedent bugetar de 8,6 miliarde de euro. Problema țării: ce să facă cu banii
Oficialii care pregătesc bugetul viitor al Irlandei se confruntă cu o situație pe care majoritatea omologilor din alte țări ar fi încântați să o aibă: un surplus de 8,6 miliarde de euro și o economie care a crescut de cinci ori mai rapid decât se așteptau anul trecut.
Creșterea veniturilor din impozitul pe profit aplicate companiilor globale, în special din domeniul tehnologiei și farmaceuticelor, stă la baza excedentului bugetar (cheltuielile sunt mai mici decât veniturile bugetului public). Însă pentru Guvern, a decide ce să facă cu această sumă uriașă se dovedește a fi mai dificilă decât se anticipa.
„Problema Irlandei nu este că nu are destui bani — are o mulțime”, a declarat Gerard Brady, economist-șef la Ibec, organizație de lobby pentru afaceri din Irlanda, pentru Financial Times. „Problema este că se luptă să găsească modalități de a transforma acești bani în lucruri reale de care oamenii au nevoie.”
La mai bine de un deceniu de la o criză care a necesitat intervenția Uniunii Europene și a Fondului Monetar Internațional cu împrumuturi de 67,5 miliarde de euro și impunerea unui program controversat de austeritate, guvernul rămâne precaut și spune că economisește pentru provocările viitoare legate de pensii, climă și infrastructură.
„Există o nevoie covârșitoare de investiții publice și o oportunitate unică de a le finanța din propriul buzunar”, a declarat economistul David McWilliams.
Există multe domenii în care banii ar putea fi investiți— de la rezolvarea crizei locuințelor într-o țară în care creșterea populației depășește rapid noile construcții, până la atenuarea problemelor legate de rețeaua electrică, aprovizionarea cu apă, serviciul de sănătate și transportul public.
„Rareori unei țări i se oferă o oportunitate atât de extraordinară de a schimba societatea”, a adăugat McWilliams.
Țara este pe cale să înregistreze un surplus uriaș pentru al treilea an consecutiv în 2024, după ce a avut un excedent de 8,3 miliarde de euro anul trecut și de 8,6 miliarde de euro în 2022, conform datelor oficiale.
Guvernul spune că veniturile din impozitul pe profit, care au adus 23,8 miliarde de euro în 2023 și se estimează că vor contribui cu 24,5 miliarde de euro anul acesta, sunt volatile, temporare și improbabil să continue să crească în același ritm. Astfel, a decis să plaseze mai mult de 100 de miliarde de euro în două fonduri suverane până în 2035, pentru a aborda provocările viitoare legate de pensii, climă și infrastructură.
Guvernul și-a redus prognoza de surplus bugetar pentru anii următori — estimase 65 de miliarde de euro pentru 2023-2026 — dar se așteaptă la un total de 38 de miliarde de euro pentru perioada 2024-2027.
Cu alegeri generale programate până în 2025, așteptările pentru bugetul viitor al țării sunt în creștere.
„O avere atât de mare este dificil de gestionat pentru miniștri, mai ales înainte de alegeri. Deci, cu siguranță, politica joacă un rol,” a spus Dermot O’Leary, economist șef la casa de brokeraj Goodbody.
Până acum, guvernul a declarat că bugetul va aloca 6,9 miliarde de euro în cheltuieli și 1,4 miliarde de euro în măsuri fiscale.
„Suntem într-o poziție foarte, foarte puternică în acest moment,” a declarat Seamus Coffey, președintele Consiliului Consultativ Fiscal Irlandez, la o conferință recentă.