Guvernul britanic promovează munca flexibilă, dar tot mai multe companii își cheamă angajații la birou
Pe măsură ce guvernul britanic critică cultura prezenței fizice, gigantul Amazon cere angajaților să se întoarcă la birou. La aproape cinci ani de la debutul pandemiei de Covid-19, dezbaterea privind munca de acasă rămâne în picioare.
Săptămâna aceasta, Amazon a solicitat angajaților să revină la birou cinci zile pe săptămână, deoarece politica de lucru hibridă a companiei se va încheia. Pe de cealaltă parte, Jonathan Reynolds, Ministru pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială din Marea Britanie, a promis să pună capăt „culturii prezenței fizice la birou”, susținând că dreptul implicit la munca flexibilă determină angajații să fie mai loiali, „motivați și rezilienți”, potrivit publicației Independent.
„Contribuie la productivitate, contribuie la reziliența [personalului], la capacitatea de a rămâne în companie”, a declarat Reynolds pentru The Times. „Angajatorii buni înțeleg că, pentru a menține motivația și reziliența angajaților, trebuie să-i evalueze după rezultate și nu după cultura prezenței fizice la birou.”
Poziția lui Reynolds reflectă un nou pachet de măsuri, în curs de elaborare, descris de premierul Keir Starmer drept cea mai mare reformă a drepturilor angajaților dintr-o generație. Deși Reynolds și-a luat angajamentul de a introduce aceste măsuri în termen de 100 de zile de la venirea laburiștilor la conducere, el a spus că implementarea ar putea dura puțin mai mult pentru a „ajusta detaliile”.
„Munca flexibilă” în acest context nu înseamnă doar lucrul de acasă; ar putea fi tradusă prin ore comprimate sau ture doar în timpul anului școlar, pentru a se potrivi cu angajamentele extracurriculare sau alte responsabilități. Pachetul vine în paralel cu mult discutata legislație care ar oferi angajaților dreptul de a „se deconecta” și de a nu fi contactați de angajator în afara orelor de lucru.
Între timp, noua poziție a Amazon va intra în vigoare la începutul anului viitor, managementul recunoscând că mulți angajați „și-au organizat viețile personale astfel încât revenirea la birou cinci zile pe săptămână să necesite ajustări”. Argumentul Amazon este că echipele care lucrează în același loc sunt mai eficiente pentru colaborare, învățare și „cultura companiei”.
Decizia companiei reprezintă o răsturnare de situație. A existat o vreme când startup-urile și companiile de tehnologie erau cele care promovau mai multă flexibilitate, pionieri ai unui model de afaceri în care succesul era măsurat prin rezultate și nu prin numărul de ore petrecute la birou. Aceleași companii cunoscute pentru abordarea lor „distractivă și nonconformistă”, cu camere de jocuri și smoothie-uri gratuite, s-au transformat în apărători ai prezenței fizice la birou.
Pe lângă Amazon, Meta, compania care deține Facebook și Instagram, a încetat să menționeze formatul remote, de la distanță, în anunțurile sale de angajare în 2023 și a introdus o politică de „prezență obligatorie”, cerând ca toți angajații să vină la birou cel puțin trei zile pe săptămână. Elon Musk a pus capăt efectiv muncii de acasă la X, fosta Twitter, în 2022, cerând angajaților să vină la birou cel puțin 40 de ore pe săptămână (a trebuit ulterior să relaxeze politica în urma unei „revolte masive”). Zoom, furnizor de servicii de videoconferințe care a fost esențial pentru multe companii în adoptarea muncii de la distanță în timpul pandemiei, a cerut anul trecut ca toți angajații să lucreze „fizic” cel puțin două zile pe săptămână.
Alte companii din Marea Britanie care au revenit la birou în detrimentul muncii de acasă în ultimii doi ani includ Boots, Manchester United și Dell, toate cerând personalului administrativ să fie prezenți full-time. Dell a avertizat chiar că angajații ar putea pierde oportunități de promovare sau măriri de salariu dacă nu respectă această cerință.
Noile politici laburiste aflate în curs de elaborare nu sunt doar în contradicție cu aceste practici de afaceri, ci și cu poziția negativă a guvernului anterior față de munca de acasă. Reynolds a numit „bizar” acest „război” al fostului deputat Jacob Rees-Mogg împotriva muncii remote, subliniind în schimb „beneficiile economice reale” ale muncii flexibile.
Reynolds a anunțat deja că firmele nu vor fi obligate să ofere oportunități de lucru de la distanță. „Există momente în care este absolut necesar și legitim să ai nevoie de forța de muncă la birou”, a spus el. „Ne dorim ca oamenii să aibă acces la munca flexibilă, dar asta nu înseamnă că toată lumea va lucra de acasă.”
El a adăugat că laburiștii nu vor „obliga fiecare companie” să permită munca de acasă.