Firmele trebuie să-și actualizeze obiectul de activitate, conform CAEN Rev.3. Detalii de la ONRC
Guvernul a adoptat, în ședința din 27 noiembrie, o hotărâre care facilitează procesul de actualizare cod CAEN (Clasificarea Activităților din Economia Națională), prin introducerea versiunii revizuite CAEN Rev. 3.
În acest context, Ministerul Justiției și Oficiul Național al Registrului Comerțului au elaborat un proiect de ordin pentru organizarea procesului de implementare a actualizării obiectului de activitate conform CAEN Rev3.
Potrivit proiectului de ordin, pentru societățile care solicită înmatricularea sau înregistrarea în Registrul Comerțului, începând cu data intrării în vigoare a Ordinului Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/2024, respectiv 1 ianuarie, încadrarea activităților în clasele CAEN Rev. 3 devine obligatorie.
În cazul entităților deja înregistrate, actualizarea obiectului de activitate, conform CAEN Rev.3, se va realiza treptat, fie la inițiativa profesionistului, fie cu ocazia înregistrării unei alte mențiuni în Registrul Comerțului.
În cazul în care actualizarea nu implică modificarea obiectului de activitate, persoanele juridice vor completa formularul tip „Cerere de înregistrare în registrul comerțului (Anexa 2a), caseta V, punctul 8”, dedicat actualizării obiectului de activitate CAEN Rev.3.
Persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II), întreprinderile familiale (IF), în cazul în care actualizarea privește exclusiv obiectul de activitate, vor completa formularul tip „Cerere de înregistrare în registrul comerțului (Anexa 2b), punctul VII” și vor bifa caseta „actualizare obiect de activitate conform CAEN Rev3, pct. 1 (activitate principală)”.
Ca urmare a actualizării obiectului de activitate, profesioniștilor li se eliberează un nou certificat de înregistrare. Certificatele de înregistrare și certificatele constatatoare, emise anterior intrării în vigoare a Ordinului nr. 377/2024 (1 ianuarie), rămân valabile până la momentul actualizării obiectului de activitate.
„Revizuirea clasificării și actualizare cod CAEN răspunde necesității de adaptare la noile realități economice și tehnologice, care generează constant activități și produse ce depășesc ca relevanță pe cele deja existente. Un aspect important pentru antreprenorii români este impactul acestor modificări asupra documentației juridice și administrative necesare în procesul de înființare firmă, înmatriculare firmă și modificare cod CAEN ONRC. Pentru orice societate comercială, procedura de actualizare cod CAEN poate necesita o completare obiect de activitate sau alte mențiuni ONRC”, transmite Societatea de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații.
Proiectul de ordin este disponibil pentru consultare publică pe site-ul Ministerului Justiției, iar cei interesați pot trimite sugestii și observații până la data de 16 decembrie 2024.