Există prea mult vin și prea puțini consumatori: afacerile se închid, producătorii nu mai culeg strugurii sau renunță la vii

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
vin
sursa: shutterstock.com/

Scăderea consumului global de vin creează probleme pentru producători, pe măsură ce industria se adaptează la o nouă normalitate. 

Consumul global de vin în 2023 a fost de 221 milioane de hectolitri, în scădere față de aproximativ 247 milioane de hectolitri în 2017, potrivit Oficiului Internaţional al Viei şi Vinului. Astfel, anul trecut, au fost consumate cu mai puțin de 3,5 miliarde de sticle de vin față de 2017.

„În SUA, principala generație consumatoare de vin a fost cea a Baby Boomer-ilor, iar pe măsură ce aceștia cumpără mai puțin, consumul nu este complet înlocuit de generațiile mai tinere”, spune analistul Mike Veseth, potrivit axios.com. Boomer, termen preluat din limba engleză, se referă la o persoană născută între anii 1946 și 1970.

Tot mai mulți americani, în special tinerii, aleg să consume mai puțin alcool sau deloc. În plus, inflația a afectat prețului vinulului, care oricum nu era cea mai ieftină băutură, pe măsură ce consumatorii se îndreaptă spre băuturi cu preț redus — alcoolice sau nu, a mai declarat Veseth.

Ca rezultat, afacerile se închid, producătorii nu mai culeg strugurii sau renunță la vii, iar rezervoarele rămân pline.

Industria vinului încearcă să recâștige consumatorii prin campanii de marketing sau intrând pe piața băuturilor fără alcool, dominată până acum de bere și cocktailuri. Producătorii ar putea face trecerea la vin nealcoolic sau să-l adauge în ofertă; în cele din urmă, cheia va fi să transforme mai mulți tineri în consumatori de vin, adaugă Veseth. 

Situația în România

În România, cifrele sunt diferite: țara noastră a produs 4,4 milioane de hectolitri de vin în 2023, cu 15% mai mult decât în 2022 şi cu 4% mai mult decât media ultimilor 5 ani. România este, de asemenea, al şaselea cel mai mare producător de vin din Europa, conform datelor colectate de Oficiul Internaţional al Viei şi Vinului. Datele nu includ persoanele din mediul rural care își produc propriul vin.

Mai mult, conform statisticilor CrameRomania.ro, România are peste 230 de crame.