După ce a impus taxe vamale de 100% pentru mașinile electrice importate din China, Canada permite excepții

Redacția Digi Economic Data publicării:
masini din china
sursa: shutterstock.com/

Guvernul Canadei a anunțat că mediul de afaceri poate solicita scutirea de la tarifele recent anunțate asupra vehiculelor electrice și produselor din oțel și aluminiu provenite din China. Ottawa precizează că această măsură este menită să compenseze provocările cu care se confruntă industriile locale, în timp ce își ajustează lanțurile de aprovizionare.

Premierul Justin Trudeau a anunțat pe 26 august că țara va impune tarife de 100% asupra vehiculelor electrice din China și taxe de 25% asupra oțelului și aluminiului. Tariful pentru vehiculele electrice a intrat în vigoare pe 1 octombrie, în timp ce tarifele pentru oțel și aluminiu vor intra în vigoare pe 22 octombrie, scrie The Canadian Press.

Guvernul afirmă că va lua în considerare cererile de scutiri de taxe acolo unde companiile locale se bazează pe produsul importat și nu-l pot obține din altă sursă sau dacă se confruntă cu obligații contractuale asumate înainte de anunțarea tarifelor, precum și în alte circumstanțe excepționale.

Ministrul de Finanțe, Chrystia Freeland, a acuzat China de practici comerciale neloiale, precum și de standarde joase de mediu și muncă, despre care a spus că permit Chinei să ofere prețuri incorecte și să inunde piața cu produse, afectând grav mediul și muncitorii.

Tarifele au fost anunțate în urma unui proces de consultare publică care a durat o lună.

Decizia vine după acțiuni similare anunțate de SUA în primăvară, deși acestea nu au intrat încă în vigoare. Canada a fost supusă unei presiuni imense pentru a alinia tarifele cu cele ale SUA, impulsionată de grupuri industriale, inclusiv producători auto și fabrici de oțel și aluminiu.

Luna trecută, China a lansat o plângere împotriva Canadei la Organizația Mondială a Comerțului cu privire la aceste tarife și a anunțat o anchetă antidumping asupra importurilor canadiene de rapiță, promițând să apere „drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze.”