O țară impune taxe vamale de 100% pentru mașinile electrice importate din China

G.C. Data publicării: Data actualizării:
mașini electrice
sursa: shutterstock.com/

Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat luni că țara sa va impune taxe vamale de 100% asupra importurilor de mașini electrice din China. Guvernul canadian a decis și asupra unei taxe vamale de 25% asupra importurilor de oțel și aluminiu.

Tarifele vor fi impuse începând cu 1 octombrie anul acesta, potrivit Reuters

Deciziile vin la puțin peste o lună după ce Canada a demarat o dezbatere publică de 30 de zile asupra importurilor de mașini electrice și alte produse din China, care să alinieze țara cu deciziile luate de Statele Unite și Uniunea Europeană.

„Cred că știm cu toții - China nu joacă după aceleași reguli. Ce este important este că facem (această mișcare n.r.) în aliniere și în paralel cu alte țări din jurul lumii”, a subliniat liderul canadian în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o în Halifax, Nova Scotia.

China este al doilea cel mai mare partener comercial al Canadei, deși este cu mult în urmă față de Statele Unite. Datele de la cel mai mare port al Canadei, din Vancouver, arată că importurile de automobile din China în acest port au crescut cu 460% în 2023, când Tesla a început să livreze vehicule electrice produse în Shanghai către Canada.

Guvernul lui Trudeau încearcă să poziționeze Canada drept un jucător cheie în lanțul de aprovizionare mondial pentru mașinile electrice, fiind presat de producătorii locali pentru a lua măsuri împotriva Chinei.

Totodată, Guvernul a negociat acorduri în valoare de miliarde de dolari pentru a aduce cei mai importanți producători auto europeni în Canada pentru a produce componente pentru întreg lanțul de aprovizionare al autovehiculelor electrice.

Anunțul lui Trudeau vine în contextul în care SUA sunt așteptate să dezvăluie săptămâna aceasta un set de noi măsuri împotriva importurilor din China.