Criza Volkswagen: Guvernul german analizează modalități de a sprijini producătorul auto

G.C. Data publicării:
Volkswagen
sursa: shutterstock.com/

Guvernul german ia în considerare sprijinirea Volkswagen, a anunţat joi ministrul Economiei, Robert Habeck, când a fost întrebat despre problema concedierilor la cel mai mare producător auto din țară.

Luna aceasta, gigantul auto a informat că va reduce semnificativ costurile la marca sa Volkswagen în Germania, din cauza concurenţei puternice, productivitatea redusă şi costurile ridicate. Producătorul auto a anunțat abandonarea unui angajament de securitate a locurilor de muncă, aflat în vigoare de trei decenii, prin care asigura sindicatele că nu vor exista concedieri până în 2029. Termenul a fost schimbat recent cu iunie 2025. De asemenea, compania a mai spus că analizează și închiderea unor fabrici în Germania.

„Volkswagen are o importanţă esenţială pentru Germania”, le-a spus Habeck jurnaliştilor. Acesta vizitează vineri o fabrică VW din oraşul Emden, scrie Reuters.

Ministerul Economiei analizează modul în care să abordeze vânzările slabe de vehicule electrice, au declarat surse guvernamentale.

Vezi și Criza Volkswagen: Competiția cu Tesla, dificultățile în tranziția verde și conflictul cu sindicatele afectează producătorul german

Recent, publicaţia germană „Manager Magazin” anunţase, fără a preciza sursa informaţiei, că oficialii Volkswagen au în vedere reducerea cu 30.000 a numărului de angajaţi, pe termen mediu, sau aproximativ 10% din forţa totală de muncă a grupului în Germania. Habeck a refuzat să comenteze informaţia.

Acest număr, care a fost frecvent citat în legătură cu potențialele reduceri de locuri de muncă la Volkswagen în Germania, „nu are nicio bază și este pur și simplu o prostie”, a spus un purtător de cuvânt al consiliului muncitorilor.

Conducerea și sindicatele vor începe săptămâna viitoare negocierile pentru înlocuirea acordurilor de securitate a locurilor de muncă.