SUA renunță greu la un fanion național. Achiziția US Steel de către Nippon Steel, sub investigație. Chiar și în "strânsa alianță"
Casa Albă declară că planul Nippon Steel de a cumpăra US Steel ar trebui investigat din motive de securitate națională, chiar dacă Japonia este o "alianță strânsă". Totodată, s-a exprimat îngrijorare cu privire la impactul potențial al tranzacției asupra fiabilității lanțului de aprovizionare.
Achiziția de 15 miliarde de dolari a producătorului de oțel, înființat acum 122 de ani, ar crea una dintre cele mai mari companii de oțel din lume, scrie BBC.
Cu toate acestea, puternicul sindicat United Steelworkers (USW) a criticat tranzacția, zicând că e "lipsită de viziune".
Într-o declarație, consilierul economic național al lui Joe Biden, Lael Brainard, a spus că președintele SUA consideră că "achiziționarea acestei companii americane iconice de către o entitate străină — chiar și una dintr-o alianță strânsă — pare să merite o examinare atentă".
Doamna Brainard a adăugat că președintele Biden consideră US Steel ca fiind "un component de bază" al producției interne totale de oțel.
În timp ce caută realegere, domnul Biden s-a prezentat ca unul dintre cei mai pro-sindicaliști președinți americani, alăturându-se liniei de pichetare a muncitorilor din industria auto în grevă. "Președintele Biden crede că muncitorii sindicalizați sunt cei mai buni muncitori din lume", a adăugat declarația Casei Albe.
USW a salutat declarația Casei Albe, spunând că tranzacția ar putea "afecta viitorul producției de oțel din țară".
"US Steel a afirmat clar, de mai multe ori, că prioritățile sale sunt câștigurile financiare pe termen scurt pentru acționari, chiar dacă acestea vin în detrimentul muncitorilor", a adăugat sindicatul.
Nippon Steel a declarat că achiziția i-ar îmbunătăți perspectivele de creștere pe termen lung prin extinderea prezenței sale în SUA, unde se așteaptă ca industria să crească, stimulată de investițiile recente ale guvernului în infrastructură și mașini electrice.
Cel mai mare producător de oțel din Japonia a adăugat că va respecta contractele existente cu muncitorii din US Steel și că firma americană își va păstra numele, marca și sediul din Pittsburgh.
US Steel caută un cumpărător încă din august, dar a respins oferte mai mici din partea rivalilor interni, cum ar fi Cleveland-Cliffs și Nucor. Oferta Nippon a fost de aproape de două ori mai mare decât cea pe care ofertanții americani erau pregătiți să o plătească.
Fondată în 1901 de Andrew Carnegie și JP Morgan, compania a fost la apogeul său una dintre cele mai mari din lume, alimentată de creșterea și industrializarea Statelor Unite.
Dar, asemenea întregii industrii siderurgice din SUA, dominația sa s-a erodat de-a lungul decadelor în fața concurenței străine mai ieftine.
Astăzi, compania are aproximativ 22.000 de angajați la nivel global, inclusiv peste 14.000 în SUA.