Carrefour ajunge la tribunal din cauza francizelor. Autoritățile acuză compania de încălcarea eticii comerțului

Alexandru Gologan Data publicării:
franciza carrefour
sursa: profimediaimages.ro/

Ministerul francez de Finanţe a cerut în instanță amendarea Carrefour din cauza diferențelor apărute la contractele încheiate cu magazinele francizate. Autoritățile acuză grupul că a încălcat codul etic al comerțului.

Direcţia generale pentru concurenţă, consum şi prevenire a fraudelor (DGCCRF) a lansat o investigație în care au descoperit cum grupul Carrefour s-a angajat în practici diametral opuse Codului Comercial din Franţa. Unele firme care au încheiat contracte de franciză cu retailerul au reclamat faptul că sunt dezavantajați prin clauze, din punct de vedere economic, în raport cu francizorul.

Ministerul de Finanţe a formulat o plângere la tribunalul din Rennes prin care solicită instanței amendarea imediată a retailerului cu cel puțin 200 milioane de euro. Acțiunea ministerului face parte din procedura juridică iniţiată de aproape 170 de francizaţi la finalul anului 2023.

Carrefour a contestat nemulţumirile Ministerului de Finanţe, despre care susține că intervine într-o dispută mai veche cu francizații.

Instanța solicită companiei să modifice imediat aproximativ zece clauze din contractele de franciză, fiind impusă o amendă de 50.000 euro pe zi dacă nu se iau măsuri. Una dintre clauzele care a stârnit nemulțumiri printre concesionari este cerinţa de a se aproviziona exclusiv de la compania mamă, în speță, Carrefour.

Gigantul din industria de retail nu s-a ferit să afirme în trecut care sunt planurile sale legate de francize. 

„Carrefour are ca obiectiv să obţină jumătate din veniturile sale din Franţa de la magazinele francizate”, susține directorul general Alexandre Bompard.

Marţi dimineaţa, acţiunile companiei au scăzut la Bursa din Paris cu 9,6%, iar ulterior au înregistrat un declin de 7,8%, la 13,395 euro, cel mai redus nivel din noiembrie 2020, relatează Reuters.