ArcelorMittal își va reduce emisiile poluante cu ajutorul statului francez. Grupul deţine trei unități de producție în România

Alexandru Gologan Data publicării:
productie otel
Decarbonizarea producției de oțel a companiei private ArcelorMittal este susținută cu banii statului francez. sursa: profimediaimages.ro/

Al doilea cel mai mare producător de oțel la nivel mondial, ArcelorMittal a parafat o înțelegere cu statul francez pentru a-și decarboniza producția la fabrica din Dunkerque. Investiția se ridică la 1.8 miliarde de euro, din care 850 de milioane sunt furnizate de autorități. Proiectul va reduce cu 6% emisiile industriale de CO2 ale Franței.

Grupul ArcelorMittal va investi 1.8 miliarde de euro pentru a elimina utilizarea cărbunelui în producția de oțel la fabrica sa din Dunkerque. Decarbonizarea procesului de fabricare este susținut cu 850 de milioane de euro de statul francez, care a primit undă verde de la Comisia Europeană pentru a demara proiectul.

„Aceasta este o victorie majoră pentru Franța și de asemenea, o victorie climatică”a declarat ministrul Economiei, Bruno Le Maire.

Investiția producătorului de oțel în fabrica sa din Dunkerque va reduce emisiile de dioxit de carbon (CO2) cu 4,4 milioane de tone pe an, ceea ce reprezintă 6% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din Franța.

Procesul de reducere al amprentei de carbon din combinatul siderurgic francez presupune construcția a două noi furnale electrice, care vor înlocui cărbunele din producția de oțel cu gaz, iar mai apoi cu hidrogen verde atunci când acesta va fi disponibil în cantități suficiente.

Grupul ArcelorMittal deține trei fabrici în România

ArcelorMittal a investit pe piața din România și are în prezent trei unități: Combinatul Siderurgic Hunedoara și fabricile specializate în producția de țevi Iași și Roman.

Până în 2019, a deținut Combinatul siderurgic din Galați, pe care l-a vândut către LIBERTY Steel Group, într-o tranzacție de pe ste 700 de milioane de euro.

Compania multinațională a ridicat standardele de protecție a mediului în unitățile sale din România, însă până în prezent nu s-a implicat în mod concret într-un proiect de amploare care să vizeze reducerea poluării la fabricile românești.