Live

Live Text Război în Ucraina. Zelenski a vorbit cu Boris Johnson despre noi livrări de armament. ONU încearcă să evacueze civilii din Azovstal

Data actualizării: Data publicării:
Uzina Azovstal din Mariupol. Foto: Profimedia Images

La combinatul siderurgic Azovstal se desfășoară lupte grele și sângeroase, a declarat un comandant ucrainean, deși Rusia a declarat că joi va deschide coridoare de evacuare din uzină. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că 344 de persoane au fost evacuate miercuri din Mariupol și zonele învecinate către Zaporijie. El a cerut încetarea focului pentru evacuarea celor blocați la orașul Mariupol, în special femeile și copiii care se află încă în combinat.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Situația frontului din Ucraina, 5 mai. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Germania şi Cehia au convenit un mecanism pentru a livra arme Ucrainei

ACTUALIZARE 21:25 Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat, joi, că Germania va coopera cu Republica Cehă în furnizarea de arme Ucrainei, apelând la un mecanism de schimb circular, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

''Republica Cehă poate furniza arme de producţie rusească şi pe care Ucraina le poate folosi direct, în timp ce noi îi vom ajuta ca armata cehă să-şi menţină forţele'', a declarat Scholz la Berlin după o întrevedere cu premierul ceh Petr Fiala.

Cei doi şefi de guvern nu au oferit detalii înainte ca planurile să fie puse la punct, dar Fiala a menţionat că acestea sunt ''foarte avansate'' şi că poate dezvălui în stadiul actual că este vorba despre ''armament greu''.

Un mecanism asemănător a fost anunţat de premierul britanic Boris Johnson, care a declarat că Marea Britanie are în vedere să furnizeze tancuri Poloniei, pentru ca în schimb aceasta din urmă să transfere din stocul său Ucrainei tancuri T-72 de concepţie sovietică, aflate deja în dotarea armatei ucrainene şi pe care militarii ucraineni ştiu să le folosească.

Republica Cehă a produs numeroase arme şi muniţii sub licenţă sovietică şi are astfel o industrie militară compatibilă cu nevoile armatei ucrainene, fiind acum o piesă importantă în ajutorul militar oferit Ucrainei.

Charles Michel vrea ca tările UE să confiște activele ruseşti supuse sancţiunilor

ACTUALIZARE 21:20 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a mărturisit că el doreşte ca statele membre ale UE să confişte activele ruseşti supuse sancţiunilor, pentru ca Rusia să plătească astfel din pagubele provocate Ucrainei în timpul războiului.

Ideea sa, enunţată într-un interviu pe care l-a acordat agenţiei Interfax-Ukraina, vine în întâmpinarea unei propuneri asemănătoare a preşedintelui american Joe Biden, ce are în vedere confiscarea activelor oligarhilor ruşi, relatează Politico. Michel a admis în același timp că un asemenea demers s-ar putea lovi de obstacole legale în statele membre.

"Personal, sunt absolut convins că este extrem de important nu doar să îngheţăm activele ruseşti, ci şi să facem posibilă confiscarea lor. În opinia mea, este o chestiune de onestitate, de a face aceşti bani disponibili, în special pentru reconstruirea ţării (a Ucrainei - n.r.). Este o chestiune de onestitate, o chestiune de justiţie'', consideră Charles Michel.

El a adăugat că a cerut serviciului juridic al Consiliului European să vină cu ''nişte idei pentru a găsi o soluţie legală conformă principiilor statului de drept care să faciliteze şi să facă posibilă confiscarea activelor persoanelor care sunt sancţionate de UE sau de alte state din lume''.

Zelenski a vorbit cu Boris Johnson despre livrarea armamentului cu rază lungă

ACTUALIZARE 21:00 Președintele Volodimir Zelenski a vorbit, joi după-amiază, telefonic, cu premierul britanic Boris Johnson despre posibilitatea ca Marea Britanie să furnizeze Ucrainei armament cu rază lungă, a declarat un purtător de cuvânt al cabinetului de la Londra, potrivit The Guardian.

Johnson „a salutat oportunitatea de a se adresa parlamentului ucrainean la începutul acestei săptămâni, precizând cât de importante sunt valorile democratice ale Ucrainei ca o contragreutate la autocrația Rusiei care eșuează”, a adăugat sursa citată.

Acesta a mai spus:

„Liderii au discutat evoluțiile de pe câmpul de luptă și necesitățule forțelor armate ucrainene, inclusiv aprovizionarea cu armament de rază lungă pentru a preveni bombardarea civililor.

Premierul a stabilit și importanța unui proces juridic internațional independent și robust pentru asigurarea că cei responsabili de atrocitățile din Ucraina sunt trași la răspundere și a oferit sprijinul continuu al Marii Britanii privind adunarea dovezilor de crime de război”.

Cei doi lideri au fost de acord să discute din nou „în următoarele câteva zile”, a declarat purtătorul de cuvânt.

ONU: Un nou convoi merge să evacueze civilii de la Azovstal

Un nou convoi al Națiunilor Unite este pe drum către combinatul siderurgic Azvostal în orașul ucrainean Mariupol pentru a încerca să evacueze civilii, a declarat șeful acțiunilor umanitare desfășurate de ONU, Martin Griffiths.

Convoiul vine după ce ONU și Crucea Roșie au transmis marți că peste 100 de civili au fost evacuați din tunelele Azovstal, unde oficialii ucraineni spun că sunt în desfășurare lupte grele, către orașul Zaporojie controlat de ucraineni. Aceasta marchează prima evacuare civilă completă din Azovstal, unde soldații ucraineni și civilii au fost închiși timp de câteva săptămâni.

Griffiths a declarat în cadrul unei conferințe a donatorilor în Varșovia:

„Astăzi în timp ce vorbim, un convoi se deplasează către Azvostal unde ar trebui să ajungă sper până mâine dimineață pentru a-i primi pe acei civili care au rămas în iadul crunt...și să-i ducem în siguranță”.

Putin: Kievul ar trebui să le ordone luptătorilor de la Azovstal să depună armele

ACTUALIZARE 20:10 Vladimir Putin i-ar fi spus premierului israelian Naftali Bennett, într-o convorbire telefonică avută joi, că Rusia este în continuare gata să asigure evacuarea civililor în siguranţă din uzina Azovstal, însă Kievul ar trebui să le ordone luptătorilor ucraineni blocaţi în combinatul siderurgic să depună armele, relatează Reuters.

În discuția cu Bennett, Putin "a atras atenţia asupra chestiunilor umanitare, între care evacuarea civililor din uzina Azovstal (...), realizată în colaborare cu reprezentanţii ONU şi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii". "Armata rusă este în continuare gata să asigure evacuarea civililor în siguranţă", a dat asigurări liderul rus.

Citește și Premierul Israelului spune că Putin i-a cerut scuze pentru declarația lui Lavrov. Ministrul rus declarase că Hitler avea sânge de evreu

PE cere Poloniei, Ungariei și Slovaciei să permită avortul pentru refugiatele ucrainence

ACTUALIZARE 19:33 Parlamentul European a cerut joi statelor cu legislaţiile cele mai restrictive din UE pentru întreruperile de sarcină, Polonia printre ele, să le permită refugiatelor ucrainence să folosească serviciile de sănătate sexuală şi reproductivă, inclusiv avortul legal şi fără riscuri, relatează agenţia EFE.

Parlamentul European a condamnat într-un text adoptat cu 462 de voturi pentru, 19 împotrivă şi 89 de abţineri folosirea violenţei de gen şi sexuale în război şi au avertizat cu privire la numărul în creştere al denunţurilor despre acte de violenţă sexuală, violuri, trafic de persoane, exploatare şi alte abuzuri suferite de femeile ucrainence în timpul conflictului armat sau în drumul lor spre Europa.

„Femeile şi fetele au nevoie de un acces continuu la servicii de sănătate sexuală şi reproductivă, inclusiv accesul la o naştere sigură, la servicii de planificare familială, la avort legal şi fără riscuri sau la gestiunea clinică a violurilor”, au transmis eurodeputaţii, conform Agerpres.

Ucraina i-a cerut Rep. Moldova să-i dea cele 6 MiG-29, chiar dacă sunt neutilizabile

ACTUALIZARE 19:27 Ucraina a cerut Republicii Moldova să îi ofere cele șase avioane MiG-29 care nu mai sunt utilizabile pentru a fi reparate și folosite de armata sa în războiul cu invadatorii ruși. O solicitare în acest sens a fost făcută de președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, în cadrul întrevederii la Kiev cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, scrie Deschide.md.

„Știm că aveți șase avioane MiG-29 care nu sunt funcționale. Am putea să ne înțelegem ca să ni le transmiteți pentru necesitățile armatei ucrainene, pentru lucrările de reparație. Pentru noi ar fi foarte important dacă ați găsi această posibilitate” a declarat președintele Radei Supreme a Ucrainei.

Citește și Stoltenberg: NATO îşi va întări prezenţa în jurul Suediei şi în Marea Baltică, dacă Stockholm solicită aderarea

Rușii au schimbat indicatorul de la intrarea în Mariupol cu unul în limba rusă

ACTUALIZARE 18:33 Rușii au schimbat indicatorul de la întrarea în Mariupol. În locul celei în limba ucraineană și în engleză, au pus un indicator în care numele orașului este scris doar în limba rusă.

Rușii au scos indicatorul vechi de la intrarea în orașul Mariupol, pe care era afișat numele orașului în limba ucraineană și în limba engleză (cu alfabet latin) și l-au înlocuit cu un indicator în care numele orașului apare doar în limba rusă.

Lukașenko spune că nu s-a așteptat ca invazia rusească „să se lungească atât”

ACTUALIZARE 18:15 Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, spune că nu s-a așteptat ca războiul din Ucraina să dureze atât de mult și pretinde că a „făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-l opri”, dar că Ucraina „a provocat” Rusia, relatează Euronews, citând un interviu pe care Lukașenko l-a acordat AP.

Lukașenko, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, a apărat invazia lansată de Rusia împotriva Ucrainei dar a spus că nu s-a așteptat „să dureze atât de mult”.

„Nu sunt suficient de implicat în această problemă ca să spun dacă totul merge conform planului, așa cum spun rușii sau cum o simt eu. Vreau să subliniez încă o dată – eu simt că această operațiune s-a lungit”, a spus Lukașenko într-un interviu de aproape o oră și jumătate, la Minsk.

Lukașenko susține, de asemenea, că Ucraina „a provocat” Rusia și a insistat că Belarusul „susține pacea”.

„În mod categoric, noi nu acceptăm niciun război. Am făcut și facem tot ce putem acum ca să nu avem război. Datorită subsemnatului, mie adică, au început negocierile între Ucraina și Rusia”, a spus dictatorul bielorus.

Lukașenko a mai spus că folosirea armelor nucleare în conflict ar fi „inacceptabilă” dar că nu știe dacă Rusia are vreun astfel de plan.

„Nu doar că ar fi folosirea armelor nucleare inacceptabilă, pentru că este chiar lângă noi, noi nu suntem dincolo de ocean precum SUA. Ar fi inacceptabilă și pentru că ar putea să arunce planeta de pe orbită cine știe unde. Dacă Rusia este sau nu capabilă de așa ceva – asta e o întrebare pe care trebuie să o puneți conducerii rusești”, a mai spus Lukașenko.

Rusia a desfășurat forțe pe teritoriul bielorus sub pretextul unor exerciții militare comune, după care le-a trimis în Ucraina în 24 februarie, în cadrul invaziei care durează deja de mai bine de două luni.

La începutul săptămânii, anunțul unor noi exerciții militare ale armatei bieloruse a ridicat îngrijorări cu privire la faptul că țara s-ar pregăti să se alăture direct invaziei rusești. Lukașenko spune, însă, că exercițiile nu au scopul de a amenința pe nimeni.

„Noi nu amenințăm pe nimeni, nu o vom face. Mai mult, noi nici nu putem să amenințăm – știm cine sunt cei care ni se opun, așa că să pornim un conflict, un fel de război aici, nu este în interesele statului bielorus. Așa că Occidentul poate să doarmă liniștit”, a concluzionat Lukașenko.

Comandant al batalionului Azov: Rușii nu își respectă promisiunea de încetare a focului la Azovstal

ACTUALIZARE 17:45 ''Ruşii nu îşi respectă promisiunea de încetare a focului'' la complexul siderurgic Azovstal din Mariupol, ultimul bastion ucrainean în acest oraş port devastat de bombardamente, a afirmat joi un comandant al batalionului Azov care apără oţelăria, informează AFP.

"Ruşii nu îşi respectă promisiunea de armistiţiu şi nu permit evacuarea de civili", în continuare refugiaţi alături de combatanţi în subteranele acestei imense uzine, a afirmat Sviatoslav Palamar, comandant-adjunct al regimentului Azov într-un mesaj video pe Telegram.

Kremlinul a afirmat înainte de aceasta că mai multe coridoare umanitare "funcţionează" la Azovstal şi că armata rusă respectă acolo acordul de încetare a focului pe care l-au anunţat cu o zi înainte pentru joi, notează Agerpres.

"În urmă cu trei zile, duşmanul a pătruns pe teritoriul Azovstal, unde continuă lupte violente şi sângeroase", a adăugat Palamar, confirmând afirmaţiile de miercuri seara ale comandantului regimentului Azov, Denis Prokopenko. 

În înregistrarea sa video, Palamar a salutat încă o dată "rezistenţa" şi "eroismul" ultimilor combatanţi aflaţi încă în uzina Azovstal. În faţa unei situaţii considerate "critice", el a cerut ajutorul comunităţii internaţionale şi al preşedintelui Zelenski pentru "a-i evacua pe civilii rămaşi" - circa 200, potrivit primarului oraşului Mariupol, Vadim Boicenko - şi militarii "răniţi, care sunt în agonie în absenţa unor tratamente medicale adecvate". 

Eurobarometru: Majoritatea românilor consideră că UE a dat dovadă de solidaritate și unitate în războiul din Ucraina

ACTUALIZARE 17:38 63% dintre români sunt mulţumiţi de cum a reacţionat Uniunea Europeană de la începutul războiului din Ucraina, peste media europeană de 52%, arată un sondaj Eurobarometru Flash realizat în toate statele membre. Majoritatea românilor consideră că, de la începutul invaziei, UE a dat dovadă de solidaritate (78%), reacţia sa fiind caracterizată de unitate (70%) şi rapiditate (64%).

Cetățenii UE sunt în marea lor majoritate în favoarea sprijinului ferm pentru Ucraina şi poporul său. În mod concret, peste nouă din zece respondenţi (93%) aprobă acordarea de sprijin umanitar persoanelor afectate de război, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, citat de Agerpres.  88% dintre europeni sunt de acord cu ideea de a primi în UE persoane care fug din calea războiului, iar 80% aprobă sprijinul financiar acordat Ucrainei.

De asemenea, 66% sunt de acord că "Ucraina ar trebui să adere la UE atunci când este pregătită", 71% consideră că Ucraina face parte din familia europeană, iar 89% se simt solidari cu cetăţenii ucraineni.

Scandal în Italia după interviul lui Lavrov. Parlamentul anchetează propaganda rusă. Invitații refuză să mai participe la emisiuni

ACTUALIZARE 17:30 O comisie parlamentară italiană a deschis o anchetă privind „dezinformarea” la TV, după o dezbatere aprinsă privind aparițiile frecvente ale oaspeților ruși la programele de știri ale țării în ultima perioadă, de când Rusia a invadat Ucraina, scrie Reuters.

Comisia parlamentară pentru Securitatea Republicii (Copasir), care supraveghează serviciile de informații, a declarat miercuri că i-a convocat pe șefii rețelei de televiziune de stat din Italia, ai agenției de securitate de stat și ai organelor de supraveghere a comunicațiilor. Comisia a declarat că analizează „activitatea de interferență străină și dezinformare, cu referire specială la conflictul dintre Rusia și Ucraina”.

Prim-ministrul italian Mario Draghi a adoptat o atitudine dură cu privire la acțiunile regimului de la Moscova, după invadarea Ucrainei în 24 februarie, dar sondajele de opinie arată că în Italia, spre deosebire de celelalte state europene ale G7 (cele mai puternice șapte economii ale lumii), Marea Britanie, Franța și Germania, există puțin sprijin public pentru trimiterea de arme către Ucraina. 

De asemenea, radiodifuzorul public italian RAI și cele patru canale private principale ale sale găzduiesc în mod regulat jurnalişti ruși la talk-show-urile politice pentru a dezbate cu omologii lor italieni despre război, o abordare care a accentuat diviziunile în țară.

În timp ce unii comentatori spun că este corect să auzim ambele părți ale conflictului, alții condamnă acordarea de spațiu mediatic și numesc acest lucru „propagandă rusă”. 

Citește continuarea AICI

Zelenski și Steinmeier s-au împăcat. Președintele Germaniei a fost invitat la Kiev

ACTUALIZARE 16:50 Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a discutat telefonic cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cei doi şefi de stat au rezolvat o dispută privind o vizită a primului la Kiev care fusese refuzată, a anunţat joi biroul prezidenţial de la Berlin, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Steinmeier intenţiona să efectueze o vizită în capitala Ucrainei împreună cu şefii de stat din Polonia, Letonia, Estonia şi Lituania la jumătatea lui aprilie, dar i s-a spus cu puţin timp înainte de plecare să nu mai vină.

Decizia Kievului a venit în contextul criticilor faţă de legăturile lui Steinmeier cu Rusia şi a eşecului său în perioada sa ca ministru de externe de a ţine cont de avertismentul statelor est-europene privind pericolul unei agresiuni ruse, notează dpa.

Steinmeier şi-a exprimat „solidaritatea, respectul şi sprijinul pentru lupta curajoasă a poporului ucrainean împotriva agresorului rus” în conversaţia cu Zelenski şi ambii şefi de stat au descris discuţia drept „foarte importantă” şi „foarte bună”, a comunicat biroul prezidenţial.

Aceasta a adăugat că atât Steinmeier, cât şi cancelarul Olaf Scholz au fost invitaţi la Kiev. Scholz, care a fost acuzat de Zelenski că nu face suficient pentru a sprijini lupta Ucrainei împotriva Rusiei, a refuzat în mod repetat invitaţiile conducerii de la Kiev, afirmând că problema creată de vizita refuzată a lui Steinmeier îl împiedică să dea curs invitaţiei.

Această situaţie a creat o oportunitate pentru liderul conservator al opoziţiei Friedrich Merz, care a devenit în această săptămână primul politician german de prim-rang care s-a deplasat la Kiev.

Agenția Europeană pentru Aviație: Avioane civile ar putea fi, din greșeală, ținta unor rachete, din cauza războiului din Ucraina

ACTUALIZARE 16:22 Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a avertizat joi că cu privire la riscurile cu care s-ar putea confrunta companiile aeriene din cauza războiului din Ucraina. EASA spune că printre acestea se numără posibile atacuri cibernetice și chiar lovirea accidentală a unor avioane civile, scrie Reuters.

„După cum au arătat războaiele anterioare, identificarea greșită este ușoară în arenele confuze ale războiului. Amplificarea acestui risc este comună pentru toți combatanții. Dacă adăugăm posibilitatea bruiajului echipamentelor și instrumentelor electronice care sunt folosite pentru navigația avioanelor, atunci este ușor de observat potențialul ca aeronave civile să fie ținta unor rachetelor sau a armelor ghidate prin radar”, se arată într-un document publicat online.

Declarația EASA nu precizează dacă avertismentul său se referă la spațiul aerian al Ucrainei, dar a fost formulat la modul general, legat de riscurile pentru avioane generate de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Blogger ucrainean acuzat de trădare, reținut în Spania. „Există motive să credem că a acţionat la ordinele unor organisme străine”

ACTUALIZARE 16:12 Autorităţile spaniole au reţinut un blogger ucrainean prorus, în baza unui mandat internaţional de arestare pentru trădare, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

O sursă din poliție a precizat pentru agenția Reuters că Anatolii Şarii, un critic vocal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi al guvernului său prooccidental, a fost reţinut în oraşul de coastă Tarragona din Catalonia, fără a furniza mai multe detalii.

Anterior, serviciul de securitate ucrainean SBU a precizat într-un comunicat că Şarii a fost reţinut miercuri, în cadrul unei operaţiuni coordonate între autorităţile ucrainene şi poliţia spaniolă, sub suspiciunea că este vinovat de trădare şi de infracţiunea „încălcării drepturilor egale ale cetăţenilor”, bazate pe rasă, naţionalitate şi alte caracteristici.

Citește continuarea AICI

Zelenski lansează o campanie globală de finanţare pentru Ucraina. „Cu un click, puteţi dona pentru a-i ajuta pe apărătorii noştri”

ACTUALIZARE 16:05 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi lansarea unei platforme online de finanţare participativă, pentru a ajuta ţara sa în războiul împotriva invadatorilor ruşi şi pentru a reconstrui infrastructura ţării, transmite AFP.

„Cu un singur click, puteţi dona fonduri pentru a-i sprijini pe apărătorii noştri, pentru a ne salva civilii şi a reconstrui Ucraina”, a declarat Zelenski în engleză, într-o înregistrare video difuzată pe Twitter.

Platforma se numeşte United24, iar „toate fondurile vor fi transferate băncii naţionale a Ucrainei şi atribuite ministerelor vizate”, a arătat preşedintele. El a promis că vor fi publicate „o dată la 24 de ore” rapoarte privind distribuţia banilor primiţi ca donaţii.

„Doar împreună avem posibilitatea de a opri războiul şi de a reconstrui ce a distrus Rusia”, a mai spus Zelenski.

Germania închiriază terminale plutitoare de gaze naturale lichefiate pentru a reduce dependenţa energetică de Rusia

ACTUALIZARE 15:37 Germania a semnat contracte pentru închirierea a patru terminale plutitoare în vederea importării de gaze naturale lichefiate (GNL), în parteneriat cu firmele de utilităţi RWE AG şi Uniper SE, în scopul reducerii dependenţei energetice de Rusia.

Companiile de transport Hoegh LNG şi Dynagas vor furniza fiecare două din terminalele GNL, care împreună au capacitatea de a converti anual cel puţin 20 miliarde metri cubi de gaz super-răcit, aproximativ o cincime din necesarul Germaniei, a anunţat joi Ministerul Economiei. Terminalele vor fi operate de RWE şi Uniper, relatează Bloomberg, citată de Agerpres.

„Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie ca livrările noastre de energie să se bazeze pe piloni mult mai robuşti”, a spus ministrul Economiei, Robert Habeck.

Printre cei mai mari exportatori globali de GNL se află SUA, Australia şi Qatar.

Ţările europene caută să-şi diversifice rapid livrările de energie, în contextul sancţiunilor impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei. Săptămâna trecută, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului. Aceste evoluţii arată necesitatea reducerii urgente a dependenţei de combustibilii fosili ruseşti.

Imagini cu bombardamentele rusești de la Azovstal

ACTUALIZARE 15:20 Potrivit presei ucrainene, combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, acolo unde se adăpostesc civilii și soldații ucraineni, a fost bombardat joi dimineață de forțele ruse cu rachete lansate de pe navele Moscovei din Marea Azov.

De ce s-a înrolat Natalia în Batalionul Azov, la aproape 50 de ani? Povestea unei familii ucrainene devastate de război

ACTUALIZARE 15:15 De pe frontul ruso-ucrainean, un reporter CNN a aflat povestea deopotrivă dură și emoționantă a unei familii devastate de război. Un tânăr lunetist a murit luptând în Donbas, în 2018. Acum, mama lui apără Ucraina. Este chiar la Azovstal, unde este în desfășurare cea mai dramatică situație a momentului.

Soarta sutelor de luptători și civili de acolo, înconjurați de forțele ruse, riscă să se încheie tragic.

Citește continuarea AICI

Șeful ONU: Securitatea alimentară nu poate fi atinsă fără producția agricolă a Ucrainei și îngrășămintele rusești

ACTUALIZARE 15:00 Problema securității alimentare globale nu poate fi rezolvată fără reluarea producției agricole în Ucraina și a producției rusești de îngrășăminte pentru piața mondială, a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de Reuters.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, în 24 februarie, a crescut volatilitatea piețelor financiare, ducând la creșterea prețurilor mărfurilor și afectând lanțul logistic, riscândstopeze redresarea economică după pandemiaCOVID-19 în multe țări, inclusiv Nigeria.

„Analiza noastră arată că războiul din Ucraina nu face decât să înrăutățească lucrurile, punând în mișcare o criză tridimensională care devastează sistemele alimentare, energetice și financiare globale pentru țările în curs de dezvoltare”, a spus Guterres în timpul unei vizite la Abuja, capitala Nigeriei.

„Nu există o soluție adevărată la problema securității alimentare globale fără producția agricolă a Ucrainei și producția de alimente și îngrășăminte din Rusia și Belarus pe piețele mondiale, în ciuda războiului”, a spus el.

Rusia neagă că trupele sale au luat cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol

ACTUALIZARE 14:50 Kremlinul a negat că trupele ruse au luat cu asalt uzina Azovstal din orașul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, unde luptători și civili ucraineni se adăpostesc, notează Reuters.

Confruntat cu o întrebare legată de o afirmație a unui înalt oficial ucrainean conform căruia trupele ruse au pătruns pe uzinei din Mariupol, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis reporterilor ordinul anterior al președintelui Vladimir Putin de a nu o asalta a rămas în vigoare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi o încetare prelungită a focului pentru evacuarea civililor, inclusiv a femeilor și a copiilor, din buncărele de sub uzina Azovstal.

Armata Rusiei a declarat că va întrerupe activitatea militară în timpul zilei de joi și în următoarele două zile, pentru a permite civililor să plece. 

Consilier prezidențial ucrainean: Nicio contraofensivă ucraineană nu este așteptată înainte de jumătatea lunii iunie

ACTUALIZARE 14:30 Oleksi Arestovici, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a declarat joi pentru Reuters că este puțin probabil ca Ucraina să lanseze o contraofensivă în războiul său cu Rusia înainte de jumătatea lunii iunie, când speră să fi primit mai multe arme de la aliații săi.

Arestovici a mai spus că nu se așteaptă ca ofensiva Rusiei în Ucraina să producă „rezultate semnificative” până pe 9 mai, când Rusia sărbătorește victoria asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia acuză Ucraina că bombardează localităţi de pe teritoriul său

ACTUALIZARE 13:50 Rusia a acuzat joi Ucraina că a bombardat două localităţi din regiunea frontalieră Belgorod, fără să facă victime, potrivit guvernatorului regiunii ruse, Viaceslav Gladkov.

„Ucraina continuă să bombardeze Juravlevka şi Nehoteievka. Potrivit buletinului grupului de serviciu al Gărzii Populare Voluntare, o casă şi un garaj au fost distruse în Nehoteievka. Nu au fost victime civile”, a scris Viaceslav Gladkov pe contul său de Telegram, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Potrivit agenţiei oficiale de presă ruse TASS, în aceste localităţi aflate la graniţa cu Ucraina a fost impusă la 23 martie starea de urgenţă după explozia unui proiectil de artilerie, posibil lansat din Ucraina. În presupusul atac şi-au pierdut viaţa trei locuitori şi au fost distruse peste 20 de case şi maşini.

Guvernatorul rus a susţinut că în ultimele săptămâni s-au produs mai multe atacuri la graniţă, iar Ministerul Apărării rus a ameninţat cu consecinţe dacă Ucraina continuă să lanseze atacuri asupra teritoriului rusesc.

Totodată, armata rusă a informat joi că a doborât trei avioane de luptă ale forţelor aeriene ucrainene şi 14 drone în mai multe regiuni din Ucraina.

În buletinul său matinal, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, generalul Igor Konaşenkov, a declarat că aparatele de zbor, un Su-27, un Su-25 şi un Su-24, au fost doborâte cu ajutorul apărării antiaeriene. El a adăugat că rachete de înaltă precizie lansate de pe avioane au distrus un important arsenal în oraşul Nikolaev (Mikolaiv) şi un depozit de combustibil în regiunea cu acelaşi nume, din sudul Ucrainei. A fost atacat şi un aerodrom militar din Kanatovo, din centrul Ucrainei, însă Konaşenkov nu a detaliat amploarea pagubelor provocate de rachete.

Konaşenkov a mai transmis că un post de comandă al Brigăzii 17 tancuri a forţelor armate ucrainene a fost lovit, la fel şi patru concentrări de trupe şi vehicule şi două depozite militare pe un aerodrom de lângă Kramatorsk, principala redută ucraineană în regiunea Doneţk, din est.

Citește și: Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu Garry Kasparov, unul din cei mai cunoscuți critici ai lui Vladimir Putin

Ruşii vor să facă „parada prizonierilor” la Mariupol

ACTUALIZARE 13:40 Ocupanţii ruşi vor să organizeze pe 9 mai o „paradă a prizonierilor” ucraineni în Mariupol, oraşul-port de la Marea Azov, a anunțat Petro Andriuşcenko, consilierul primarului din Mariupol.

Oficialul ucrainean susține că rușii intenţionează să îmbrace 2.000 de civili - pe care îi reţin în prezent în lagăre de filtrare din zonă - în uniforme ale armatei ucrainene, urmând ca imagini cu aceştia să fie difuzate de televiziunile ruse.

Fost ambasador: Rusia a pierdut mai multe trupe în Ucraina decât în ​​Afganistan

ACTUALIZARE 13:32 Numărul soldaților ruși care au murit până acum în Ucraina este mai mare decât în Afganistan, când Rusia a pierdut 15.000 de militari, a declarat la Sky News un fost ambasador britanic în Rusia.

„[Vladimir Putin] a crezut că va câștiga mult mai repede, dar de fapt, el pierde [războiul]. El nu poate câștiga războiul în sensul obținerii unui rezultat clar, stabilit. Nimeni în Ucraina nu va uita ce a făcut și ce au făcut forțele sale și felul în care au făcut-o. Asta în sine este o înfrângere", a declarat Andrew Wood, fost ambasador britanic în Rusia.

Bombardamente puternice în Lugansk și Zaporojie. Cel puțin 6 civili au murit

ACTUALIZARE 12:49 Forțele ruse au bombardat o clădire rezidențială din Polohy, un oraș din regiunea Zaporojie, ucigând o femeie, a informat Administrația Militară Regională, potrivit presei din Ucraina.

De asemenea, potrivit guvernatorului regional Serhiy Haidai, forțele ruse au bombardat zonele rezidențiale din regiunea Lugansk de 24 de ori pe 4 mai, ucigând cinci localnici.

Trădătorul de la Azovstal. Un fost angajat al combinatului le-a arătat rușilor intrările în reţeaua de tuneluri (oficial ucrainean)

ACTUALIZARE 12:23 Rușii ar fi găsit un trădător în rândul ucrainenilor - un fost electrician al combinatului Azovstal din Mariupol - care să le arate intrările în vasta rețea de tuneluri de sub complex, care măsoară 24 de kilometri. Informația a fost făcută publică de un consilier al ministrului ucrainean de Interne, care a mai spus că rușii își doresc atât de tare capturarea Azovstalului, încât l-au adus de la Moscova pe unul dintre propagandiștii favoriți ai lui Vladimir Putin, să filmeze „victoria”.

Citește continuarea AICI

Aproape 200.000 de copii au fost duși în Rusia din Ucraina

ACTUALIZARE 12:13 Agenția rusă de presă rusă RIA scrie că aproape 200.000 de copii din regiunile autoproclamate separatiste ale Ucrainei – Donețk și Lugansk – au sosit până acum în Rusia de la începutul invaziei.

RIA citează un reprezentant al serviciilor de urgență din Rusia spunând: „În total, 199.700 de copii au trecut granița de stat rusă de la începutul conflictului, inclusiv 2.100 în ultima zi”.

Autoritățile ucrainene au acuzat Rusia că efectuează deportări forțate din estul țării pe teritoriul pe care îl ocupă.

Rusia susține că a ucis peste noapte 600 de luptători ucraineni în lovituri de artilerie

ACTUALIZARE 12:10 Rusia a declarat în această dimineață că artileria sa a lovit peste noapte mai multe poziții și fortărețe ucrainene, ucigând 600 de luptători.

Reuters relatează că ministerul apărării a mai spus că rachetele sale au distrus echipamentele aviatice pe aerodromul Kanatovo din regiunea centrală Kirovohra

Angelina Jolie a povestit ce a văzut în orașul ucrainean Liov

ACTUALIZARE 11.54 Angelina Jolie, trimis special al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), a împărtășit miercuri noapte pe instagram câteva rânduri despre vizita pe care a făcut-o săptămâna trecută partea vestică a Ucrainei.

„În timp ce mă aflam la Liov, în urmă cu câteva zile, mi s-a arătat o „piatră specială” găsită de o fetiță. Fetița care a găsit-o nu și-a dat seama că piatra cu care se juca era, de fapt, o schijă dintr-o bombă. Am ținut-o în palmă pentru câteva secunde. Este zimțată și mai grea decât v-ați aștepta. Strălucirea și natura sa neobișnuită trebuie să fi atras atenția copilului.

Când o bombă sau un obuz explodează, fragmente ascuțite de metal greu rup corpurile celor din apropierea punctului de impact”, a scris actrița americană.

Angelina Jolie mai spune că mulți dintre copiii pe care i-a întâlnit în călătoria în Ucraina au fost nevoiți să suporte intervenții chirurgicale dificile și dureroase după ce bombardarea gării din Kramatorsk a făcut ca bucățile de șrapnel să le pătrundă în corp.

Vezi GALERIA FOTO și citește continuarea AICI

Un britanic care a luptat alături de Regimentul Azov face dezvăluiri despre soldații din această unitate

ACTUALIZARE 11.45 Mark Ayres și-a petrecut ultimele două luni în Ucraina, după ce s-a alăturat Regimentului Azov. Veteran al armatei britanice, el a spus că inițial a fost sceptic în ceea ce-i privește pe militarii din acest regiment, care a început ca o unitate paramilitară de extremă-dreapta – fapt speculat de Rusia – dar a subliniat că după ce i-a cunoscut, a constatat că nu sunt "nici monștri, nici psihopați".

Veteran al armatei britanice, Mark Ayres în vîrstă de 47 de ani a povestit pentru Sky News despre experiența militară din Ucraina.

A venit în Ucraina în martie și a ajutat alături de regimentul Azov la apărarea orașului Bucha, unde Rusia este acuzată de crime de război, după ce soldații armatei sale au torturat civili, i-au violat și i-au ucis.

În prezent este la Kiev, unde așteaptă să semneze un contract cu armata ucraineană înainte de a lua parte la activități militare ulterioare, în contextul în care mai mulți britanici au fost capturați de ruși.

Citește continuarea AICI

„Avionul apocalipsei”, scos de Putin la parada de 9 Mai

ACTUALIZARE 11.25 Un avion Il-80 care ar servi ca post strategic de comandă într-un eventual război nuclear a participat miercuri la repetiţiile de la Moscova pentru apropiata celebrare a Zilei Victoriei, în 9 mai.

Cunoscut ca „avionul apocalipseii”, aparatul Il-80, escortat de două MiG-29, a zburat împreună cu bombardiere strategice şi avioane de luptă deasupra Moscovei, relatează Xinhua, citată de Agerpres.

Rusia organizează parade militare la 9 mai în fiecare an pentru a marca victoria Uniunii Sovietice în Marele Război Patriotic împotriva Germaniei naziste.

Vezi GALERIA FOTO și citește continuarea AICI

Consiliul Europei acuză Rusia că recreează ororile din al Doilea Război Mondial

ACTUALIZARE 11.15 Rusia a recreat ororile celui de-Al Doilea Război Mondial prin agresiunea sa asupra Ucrainei, a spus secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Marija Pejcinovic.

Organismul a fost creat în urmă cu 73 de ani, după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu promisiunea ca un astfel de conflict să nu mai aibă loc niciodată.

Pentru Ucraina, această promisiune nu s-a realizat. Nu este eşecul multilateralismului în sine, ci rezultatul orientării violente a unei ţări”, a spus ea, citată de Agerpres.

Am îndrăznit să credem că astfel de imagini sunt de domeniul trecutului în Europa. Ne-am înşelat. Istoria s-a întors pe continentul nostru în cel mai crud mod cu putinţă, a adăugat reprezentanta Consiliului Europei.

În introducerea raportului său anual Moving Forward 2022, Pejcinovic a declarat că lecţia care trebuie învăţată este că succesul CoE şi al continentului depinde de hotărârea statelor membre de a face ceea ce este corect. Iar a face ceea ce este corect înseamnă să investim în drepturile omului, democraţie şi statul de drept, a subliniat ea.

Pejcinovic a remarcat că poporul ucrainean a dat dovadă de un curaj şi o hotărâre extraordinare în apărarea ţării sale şi şi-a exprimat disponibilitatea de a ajuta cu intervenţii pe măsură, atunci când violenţa va înceta.

Raportul anual trece în revistă activitatea diferitelor organisme ale CoE şi evaluează situaţia instituţiilor politice, independenţa judiciară, libertatea de exprimare, demnitatea umană şi lupta împotriva discriminării.

Bătălia de la Azovstal: Ultimii apărători ucraineni ai uzinei din Mariupol opun o „rezistenţă supraomenească” în faţa ruşilor

ACTUALIZARE 10.40 Apărătorii ucraineni baricadaţi în uzina Azovstal din Mariupol, continuă să opună o „rezistenţă supraomenească” împotriva trupelor ruse care au luat cu asalt fostul combinat siderurgic. Comandantul regimentului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, a declarat că în interiorul complexului au loc în aceste momente „lupte grele şi sângeroase”, în timp ce militarii ucraineni încearcă să-i „fixeze” pe atacatorii ruşi, pentru a opri înaintarea acestora, informează CNN.

În prezent, apărătorii uzinei împart raţiile de apă şi hrană cu civilii care nu au putut fi evacuaţi. Marţi, s-a reuşit evacuarea a 156 de civili.

„În cel mai rău caz, dacă rămânem fără hrană, o să prindem păsări şi o să le mâncăm”, a spus pentru CNN adjunctul comandantului regimentului Azov, Sviatoslav Palamar.

Uzina Azovstal, situată în sudul oraşului-port Mariupol este ultimul punct de rezistenţă al apărătorilor ucraineni ai localităţii asediate de peste două luni de forţele Federaţiei Ruse.

Vezi GALERIA FOTO și citește continuarea AICI

Războiul a ucis economia Ucrainei, inflația va crește de patru ori: "Este terifiant. Nu mai avem o treime din economie"

ACTUALIZARE 10.10 După ce Ucraina a încheiat anul 2021 cu un produs intern brut (PIB) istoric de 195 de miliarde de dolari, toate estimările pentru anul în curs arătau optimist. Războiul care a izbucnit a spulberat însă toate planurile economice ale țării. 

Datele de la sfârșitul lunii aprilie arătau că armata rusă a distrus 30% din infrastructura Ucrainei, ceea ce a dus la daune în valoare de 100 de miliarde de dolari. Pierderile totale pentru economie, atât directe, cât și indirecte, au ajuns deja la peste 560 de miliarde de dolari, potrivit șefului biroului președintelui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak.

Invazia pe scară largă a Rusiei a forțat peste cinci milioane de oameni să fugă din Ucraina. Aproximativ 60% dintre întreprinderile mici și mijlocii sunt în prezent închise sau suspendate.

Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, economia Ucrainei se va contracta cu 45% în 2022, scrie Kyev Independent. "Acest lucru este deja terifiant. Aceasta înseamnă că nu mai avem o treime din economia noastră", a declarat directorul adjunct al Centrului pentru Strategie Economică, Maria Repko. 

Generali ruși, uciși în Ucraina cu ajutorul informațiilor primite de la serviciile secrete americane (NYT)

ACTUALIZARE 9.45 Informaţiile operative furnizate de SUA armatei ucrainene au permis eliminarea mai multor generali ruşi în apropierea frontului din Ucraina, a dezvăluit miercuri publicaţia New York Times, citând surse anonime din cadrul serviciilor de informaţii americane.

Citând mai mulţi înalţi responsabili americani, cotidianul american a scris că, dintre cei 12 generali ucişi de forţele ucrainene, „mulţi” au fost localizaţi cu ajutorul serviciilor de informaţii americane.

Consiliul de Securitate Naţională din SUA (NSC) a calificat drept „iresponsabilă” afirmaţia potrivit căreia Statele Unite ar fi ajutat Ucraina să ucidă generali ruşi.

„SUA furnizează informaţii operative referitoare la situaţia de pe câmpul de luptă pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere ţara”, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a NSC, într-un răspuns pentru AFP, potrivit Agerpres. „Noi nu furnizăm informaţii ale serviciilor secrete cu intenţia de a ucide generali ruşi”, a subliniat ea.

Citește continuarea AICI

Cât de mult i-ar ajuta pe militarii ucraineni sistemul israelian Iron Dome împotriva artileriei ruse

ACTUALIZARE 9.20 Israelul a anunțat că poate oferi Ucrainei, sub formă de ajutor militar, „multe lucruri, de la căști până la sistemul antirachetă Iron Dome”, au declarat, sub protecția anonimatului, oficiali israelieni citați de publicația Haaretz. Anunțul, făcut public marți, 3 mai, a venit la puțin timp după ce Israelul a denunțat declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a sugerat că Adolf Hitler ar fi avut origini evreiești. „Iron Dome” a devenit cunoscut pe plan mondial în mai 2021, în urma celui mai mare atac cu rachete asupra Israelului, când armata israeliană a reușit să intercepteze un mare număr de proiectile de artilerie trase din zona fâșiei Gaza de gruparea Hamas.

Iron Dome („Cupola de Fier”, într-o traducere aproximativă) este un sistem de apărare antirachetă dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite.

Dacă oficialii israelieni ar accepta teoretic livrarea unui astfel de sistem defensiv Ucrainei, o astfel de decizie ar marca o schimbare totală de politică a guvernului de la Tel Aviv în privința ajutorului militar destinat Kievului. Până în prezent, Israelul a livrat Ucrainei un spital de campanie, 100 de tone de ajutoare (echipamente medicale, pături și purificatoare de apă), căști și veste antiglonț.

Citește continuarea AICI

Ministerul britanic al Apărării: Manevrele militare ale Belarusului nu reprezintă un pericol pentru Ucraina

ACTUALIZARE 9.10 Forţele terestre bieloruse au fost scoase din cazărmi pentru manevre militare, dar aceste exerciţii fac parte din rutina pregătirii armatei bieloruse care, în luna mai, intră în ciclul final de instrucţie de iarnă a trupelor, conform ultimei analize de securitate realizate de ministerul britanic al Apărării, referitoare la războiul din Ucraina.

Astfel, este de aşteptat ca Rusia să exagereze pericolul la adresa Ucrainei pe care l-ar reprezenta aceste manevre , cu scopul de a fixa cât mai multe trupe ucrainene în nordul ţării pentru a nu putea fi angajate în bătălia din Donbas.

Nu se anticipează o deviere de la activitatea normală de instruire, în cazul armatei bieloruse, care să fie considerată o ameninţare la adresa statelor NATO sau partenere ale Alianţei.

Marea Britanie va da 45 de milioane de lire sterline pentru a ajuta persoanele vulnerabile

ACTUALIZARE 8.55 Regatul Unit a anunțat fonduri suplimentare pentru a ajuta grupurile vulnerabile din Ucraina și la granițele acesteia, scrie BBC.

Un pachet financiar de 45 de milioane de lire sterline (57 de milioane de dolari) va ajunge la agențiile și organizațiile caritabile ale ONU care lucrează pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili la abuz și vătămare, a declarat ministrul de externe Liz Truss.

„Ajutorul britanic îi sprijină pe cei mai vulnerabili din Ucraina, în special femeile și copiii, care se confruntă cu un risc crescut de violență sexuală și exploatare”, a spus ea.

Cum vor fi împărțiți banii:

  • 15 milioane de lire sterline vor merge către Fondul umanitar al ONU pentru Ucraina (UHF)
  • 15 milioane de lire sterline vor merge către UNICEF, agenția ONU pentru copii
  • 10 milioane de lire sterline vor finanța organizații umanitare din țările de la granița cu Ucraina pentru a proteja femeile și copiii care fug acolo
  • 5 milioane de lire sterline vor merge către Federația Internațională a Crucii Roșii din Ucraina

De asemenea, vor fi oferite suplimentar 20 de milioane de lire sterline pentru ajutor umanitar acordat refugiaților ucraineni din Polonia.

Această ultimă finanțare ridică valoarea pachetului de ajutor financiar al Regatului Unit pentru Ucraina la 220 de milioane de lire sterline.

Ucraina recâștigă controlul zonelor de lângă Herson, spune armata

ACTUALIZARE 8.25 Ucraina a recăpătat controlul asupra mai multor localități din jurul Nikolaev și Herson în sudul țării, au declarat oficialii militari, citați de The Guardian.

Datorită acțiunilor apărătorilor ucraineni, forțele ruse „au pierdut controlul asupra mai multor așezări de la granița regiunilor Nikolaev și Herson”, se arată în cel mai recent raport de informații al forțelor armate ale Ucrainei.

Cu toate acestea, luptele grele continuă în Mariupol, unde ocupanții ruși își concentrează eforturile pe blocarea și încercarea de a distruge unitățile ucrainene aflate în zona combinatului Azovstal, au adăugat oficialii.

Rusia a reluat ofensiva aeriană pentru a prelua controlul asupra uzinei și „provocă tensiuni” și în regiunea transnistreană a Moldovei, se mai arată în raport.

Rusia a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară

ACTUALIZARE 8.00 Moscova a transmis miercuri că armata sa a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, în contextul în care forţele ruse îşi continuă ofensivele în Ucraina. 

Miercuri, în cursul manevrelor militare din această exclavă rusă de la Marea Baltică situată între Polonia şi Lituania, două ţări membre ale UE, Rusia a simulat "lansări electronice" de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, scrie Agerpres.

Rusia a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară. FOTO: Profimedia Images

Forţele ruse au efectuat lovituri unice şi multiple asupra unor ţinte care simulau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare şi posturi de comandă ale unui inamic fictiv, a precizat comunicatul.

După ce au efectuat tirurile "electronice", militarii au efectuat o manevră de schimbare a poziţiei pentru a evita "o eventuală lovitură în represalii", potrivit Ministerului Apărării. Unităţile de luptă au exersat, de asemenea, "operaţiuni în condiţii de radiaţii şi contaminare chimică".

Peste 100 de militari au participat la aceste exerciţii.

Bătălii sângeroase în combinatul Azovstal

ACTUALIZARE 7.40 Un comandant ucrainean de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol a spus că se desfășoară „bătălii sângeroase” cu forțele ruse în interiorul complexului după ce acestea au încălcat perimetrul, chiar dacă Rusia a declarat că va deschide coridoare de evacuare din fabrică joi.

Comandantul Regimentului Azov din uzina Azovstal, locotenent-colonelul Denys Prokopenko, a spus că în complex se desfășoară „bătălii grele și sângeroase” după ce forțele ruse au năvălit în uzină.

Primarul de la Mariupol, Vadim Boichenko, a declarat miercuri că au început noi bătălii în fabrica unde sute de civili - inclusiv 30 de copii - sunt încă prinși în interior împreună cu ultimii apărători ucraineni din oraș.

Rusia spune că va deschide coridoare de evacuare

ACTUALIZARE 7.30 Ministerul rus al Apărării a declarat că va deschide coridoare de evacuare pentru civili din combinatul siderurgic Azovstal de lângă Mariupol începând de joi.

Evacuările vor avea loc în perioada 5 - 7 mai, între orele 8:00 și 18:00, ora Moscovei, a comunicat ministerul.

344 de persoane evacuate din zona Mariupol miercuri

ACTUALIZARE 7.00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că 344 de persoane au fost evacuate miercuri din Mariupol și zonele învecinate către Zaporijie. El a cerut, de asemenea, încetarea focului pentru evacuarea celor blocați la Mariupol, în special femeile și copiii care sunt încă în combinatul siderurgic Azovstal.

„Sunt recunoscător tuturor celor care fac ca operațiunea de evacuare să fie un succes”, a spus Zelensky.  

Zelensky a cerut, de asemenea, o încetare a focului pentru evacuarea celor care rămân în Mariupol. 

„Negociem și sperăm să continuăm să salvăm oameni din Azovstal, din Mariupol. Mai sunt civili, femei, copii. Avem nevoie de o încetare continuă a focului pentru a-i salva”, a spus el.

Suedia spune că a primit asigurări de securitate din partea Statelor Unite, pentru perioada în care îi va fi procesată aderarea la NATO

ACTUALIZARE 00:52 Suedia spune că a primit asigurări din partea Statelor Unite că va primi sprijin în perioada în care va fi procesată cererea sa de aderare la NATO, relatează Reuters. Anunțul vine în condițiile în care și Suedia și Finlanda se tem că ar putea fi vulnerabile pe parcursul procesului de aderare, care ar putea dura până la un an.

„În mod evident, nu voi intra în detalii, însă mă simt foarte sigură acum că avem asigurări din partea americanilor”, a spus șefa diplomației suedeze, Ann Linde, într-un interviu televizat, de la Washington, după o întâlnire cu secretarul american de stat, Antony Blinken.

„Desigur, nu sunt garanții de securitate, pe acelea nu le poți primi decât când ești membru deplin al NATO”, a mai spus ea. Linde nu a precizat ce fel de asigurări a primit de la Blinken.

„Rusia trebuie să știe că orice fel de activități negative împotriva Suediei, în condițiile în care deja ne-au amenințat, nu vor rămâne fără un răspuns din partea SUA”, a spus ea.

Zelenski a cerut ajutorul secretarului general al ONU pentru salvarea răniților blocați la Azovstal din cauza rușilor

ACTUALIZARE 00:23 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a cerut, miercuri, secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să ajute la salvarea răniților și oamenilor blocați la oțelăria Azovstal, asediată și bombardată constant de invadatorii ruși.

„Vieţile oamenilor care rămân acolo sunt în pericol (...) Vă cerem ajutorul pentru a-i salva”, i-a transmis Zelenski lui Guterres în cursul unei discuţii telefonice.

Editor : G.M. | M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski, furios că aliații nu-l lasă să atace trupele lui Kim din Rusia. „America se uită, Marea Britanie se uită, Germania se uită”

SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina de 425 de milioane de dolari. Armele provin direct din stocurile armatei americane

Ucrainenii susțin că au reușit să ucidă până acum 8.000 de ruși - echivalentul a opt batalioane - în regiunea Kursk

Ce crede Luminița Odobescu despre planul de pace al lui Zelenski. „Cu ajutorul nostru, Ucraina va obține acest lucru”

Partenerii noștri