Live

Manager de spital: De cele mai multe ori, locurile la terapie intensivă se fac prin pierderea pacienților cu COVID

Data publicării:
Criză de paturi de terapie intensivă în pandemia de COVID. Foto: Profimedia

O persoană de 42 de ani infectată cu COVID, care era internată la Institutul Marius Nasta din București, a murit după ce a ajuns în stare gravă, necesitând îngrijiri la terapie intensivă. Duminică, alți doi pacienți de la „Marius Nasta” aflați în terapie intensivă au pierdut lupta cu moartea. Din păcate, de cele mai multe ori, așa apar locurile libere la terapie intensivă, prin pierderea pacienților, a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București, la Digi24.

În acest moment, la ATI la „Marius Nasta” s-au făcut locuri, dar nu pentru că pacienții s-au făcut bine, a spus dr. Beatrice Mahler. În spital, la „suspecți”, duminică seara exista un singur loc, iar la „confirmați” șapte locuri.

Beatrice Mahler vorbise în urmă cu câteva zile la Digi24 despre persoana de 42 de ani care era la terapie intensivă, dar și despre o altă persoană, de 18 ani, care se simțea rău, dându-le ca exemplu de pacienți tineri cu COVID,

„Persoana de 42 de ani am pierdut-o. Astăzi s-au mai făcut alte două locuri în terapie, tot la fel. Din păcate, locurile în terapie, atunci când vorbim de terapia pacientului cu COVID, de cele mai multe ori, se fac prin pierderea pacienților”, a arătat Beatrice Mahler.

În ceea ce o privește, persoana de 18 ani are „o stare constantă, dar nu a necesitat terapie intensivă, ceea ce este foarte bine și ne bucurăm că reușește să-și mențină valorile și echilibrul respirator fără ajutorul aparatelor de ventilație”, a spus Beatrice Mahler.

„Risc aparte” pentru pacienții cu obezitate

Medicul a precizat că persoana de 42 de ani care a decedat avea și alte afecțiuni, dar „asocierea acestei infecții grăbește finalul vieții pentru pacienții care, chiar dacă au alte comorbidități, cu siguranță durata lor de viață putea să fie mai mare”.

Managerul de la Nasta a confirmat, pe de altă parte, ceea ce au constatat și alți medici din străinătate: sunt situații în care plămânii pacienților pot să fie foarte afectați, dar persoana respectivă să nu prezinte simptomatologie evidentă. „Noi la toți pacienții pozitivi le facem scanare CT și nu de puține ori am avut surpriza să avem leziuni pulmonare bilaterale, care duc pacientul către o formă moderată de boală și care au apărut pe fondul unei simptomatologii destul de minime”, a arătat managerul Institutului „Marius Nasta”.

Medicul avertizează și în privința unui „risc aparte” pe care îl au pacienții cu obezitate. „În cadrul obezității avem un mecanism de restricție, adică incapacitatea plămânului de a respira eficient, la care se adaugă și alte complicații induse de obezitatea în sine. Acești pacienți au un risc crescut de infecție cu SARS-CoV-2 și mai mult decât atât, un risc de a ajunge în terapie intensivă mai mare decât ceilalți pacienți”, a spus Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Editor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Beatrice Mahler: Boala X nu este un joc şi nici o glumă. 71 de decese din mai puţin de 500 de cazuri. Rafila are alte priorităţi

Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta": "Avem nevoie de sânge pentru grupele rare. Sunt persoane extrem de valoroase"

Chirurgii de la Institutul Marius Nasta amenință cu greva japoneză. Ce spune ministrul Rafila

Răsturnare de situație în cazul Institutului „Marius Nasta”. DSP București spune că e dată autorizația sanitară de funcționare

Partenerii noștri