Chirurgii de la Institutul Marius Nasta din București amenință cu greva japoneză. Motivul este că 3 săli de operație renovate si saloanele ATI stau nefolosite pentru că DSP și Ministerul Sănătății refuză să răspundă solicitărilor spitalului de a face demersurile necesare pentru autorizare. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cunoaște situația și spune că o să analizeze documentele. În acest timp, pacienții sunt puși pe liste de așteptare pentru a fi operați.
Alexandru Rafila, a afirmat, joi, că instituţia pe care o conduce va încerca să se implice în rezolvarea situaţiei legate de lipsa autorizaţiei sanitare a Institutului Marius Nasta din Capitală, însă a precizat că unitatea medicală trebuie să se asigure că sunt respectate toate normativele şi că pacienţii sunt în siguranţă.
„Ştiţi că autorizaţia nu se de pe părţi, se dă o autorizaţie sanitară. Faptul că dânşii şi-au ridicat-o după o săptămână…, vă las pe dumneavoastră singuri să trageţi concluziile legate de operativitate”.
Ministrul a precizat că au existat lucrări, iar la finalul acestora trebuie să existe certitudinea că siguranţa pacienţilor este asigurată.
„Acolo a fost un proiect legat de reabilitarea unor săli de operaţie la spital. Orice astfel de proiect trebuie să răspundă condiţiilor legate de siguranţa pacientului. Aici nu există, dacă vreţi, derogări de la lege, mai ales că discutăm de un proiect care a renovat complet aceste săli”, a mai declarat Rafila.
Ministrul a anunţat că oficialii Ministerului vor încerca să vadă cu ce pot ajuta.
„Aşa că o să vedem cum putem să facem să ajutăm din punct de vedere al Ministerului Sănătăţii. Sigur că există o responsabilitate directă a celor de acolo, de la institut, care şi-au asumat realizare a acestui proiect, care trebuie, totuşi, să asigure, în momentul în care este încheiat, toate condiţiile. O să studiem și noi documentele. Să ştiţi, autorizaţia în sine nu e o hârtie, este o hârtie care certifică că sunt respectate condiţiile igienico-sanitare şi implicit cele legate de siguranţa pacientului”, a mai declarat ministrul.
Reabilitarea sălilor de operație și a saloanelor ATI a fost făcută cu bani din donații. Deși pacienții au de suferit, cele 2 instituții care ar putea să rezolve problema, ministerul sănătății si DSP, nu mișcă un deget. Că reprezentanții statului român ignoră pacienții vedem de la cel mai înalt nivel. Consiliera pe Sănătate a premierului a încercat să obțină o promisiune cel puțin ridicolă de la președinta Asociației pentru lupta accidentului vascular.
„De obicei noi venim și vă promitem lucruri. De data asta vreau ca tu(presedinte ONG) să-mi promiți lucruri, pentru că vreau să plec de aici cu promisiunea de la tine că vei face tot ce îți stă în putință ca să nu mai exista pacienți care să moara cu zile. De ce? Pentru că mi se pare inadmisibil ca centrul universitar Cluj Napoca să nu aibă un serviciu unde să se poată face trombectomii, mi se pare dureros și rușinos pentru mine ca doctor”, a declarat Carmen Orban.
În timp ce autoritățile refuză să vadă problemele reale ale pacienților, bolnavii sunt fără medicamente, iar spitalele fără bani suficienți.
Editor : C.L.B.