Moment istoric: sonda Parker va „atinge” Soarele, la cea mai mică distanță de până acum

Data publicării:
Sonda solara Parker
Sonda solară Parker se va apropia la cea mai mică distanță de Soare de până acum Foto: Profimedia

Sonda Parker va trece pe lângă Soare, marți, în timpul unui zbor record, la o distanță de 6,1 milioane de kilometri de suprafața solară, marcând momentul când umanitatea se va apropia cel mai mult de o stea, scrie CNN.

Nava spațială fără echipaj va zbura cu 692.000 de kilometri pe oră, ceea ce este suficient de rapid pentru a ajunge la Tokyo din Washington, DC, în mai puțin de un minut, potrivit NASA. Zborul va face din sondă cel mai rapid obiect creat de om din istorie, a declarat agenția pe 16 decembrie în timpul unei prezentări NASA Science Live pe YouTube.

Misiunea a ajuns la această piatră de hotar de când a fost lansată pe 12 august 2018, un eveniment la care a participat și astrofizicianul care a dat numele sondei, dr. Eugene Parker, pionier în domeniul cercetării solare al heliofizicii.

Parker a fost prima persoană în viață care a avut o navă spațială numită după el. Astrofizicianul, ale cărui cercetări au revoluționat înțelegerea umanității asupra Soarelui și a spațiului interplanetar, a murit în martie 2022, la vârsta de 94 de ani.

Sonda a devenit prima navă spațială care a „a atins Soarele”, zburând cu succes prin coroana solară sau atmosfera superioară, pentru a preleva particule și câmpurile magnetice ale stelei noastre în decembrie 2021.

În ultimii șase ani ai misiunii de șapte ani a sondei spațiale, Parker a strâns date pentru a-i ajuta pe oamenii de știință să descifreze unele dintre cele mai mari mistere ale Soarelui.

Heliofizicienii s-au întrebat de multă vreme cum este generat vântul solar, un flux constant de particule eliberat de soare, precum și de ce coroana soarelui este mult mai fierbinte decât suprafața sa.

Oamenii de știință doresc, de asemenea, să înțeleagă cum sunt structurate ejecțiile de masă coronală sau norii mari de gaz ionizat numit plasmă și câmpuri magnetice care erup din atmosfera exterioară a Soarelui.

Atunci când aceste ejecții sunt îndreptate spre Pământ, ele pot provoca furtuni geomagnetice sau perturbări majore ale câmpului magnetic al planetei, care pot afecta sateliții, precum și infrastructura de energie și comunicații de pe Pământ.

Un zbor extrem de aproape de foc

Zborul sondei Parker în jurul orei 13:53, ora României, în Ajunul Crăciunului, va fi prima dintre ultimele trei apropieri ale navei, celelalte două fiind așteptate să aibă loc pe 22 martie și 19 iunie.

Nava spațială va fi atât de aproape încât, dacă distanța dintre Pământ și Soare ar fi lungimea unui teren de fotbal american, nava spațială s-ar afla la aproximativ 4 metri de zona finală, potrivit NASA.

La această proximitate, sonda va putea zbura prin penele de plasmă, precum și în cadrul unei erupții solare, dacă va avea loc un astfel de fenomen.

Nava spațială a fost construită pentru a rezista la extremele soarelui și a zburat prin ejecții de masă coronală în trecut fără impact asupra vehiculului, a declarat Nour Rawafi, cercetător al proiectului Parker Solar Probe.

Nava spațială este echipată cu un scut din spumă de carbon care are o grosime de 11,4 centimetri și o lățime de 2,4 metri. Pe Pământ, înainte de lansare, scutul a fost testat și a fost capabil să reziste la temperaturi de aproape 1.400 de grade Celsius. În Ajunul Crăciunului, scutul s-ar putea confrunta cu temperaturi de până la 980 de grade Celsius.

Între timp, interiorul navei spațiale va fi la o temperatură confortabilă a camerei, astfel încât sistemele electronice și instrumentele științifice să poată funcționa conform așteptărilor. Un sistem unic de răcire proiectat de Applied Physics Laboratory pompează apă prin rețelele solare ale ambarcațiunii pentru a le menține la o temperatură constantă de 160 de grade Celsius, chiar și în timpul apropierii de soare.

Nava spațială își va efectua zborul în mod autonom, deoarece controlul misiunii va fi în afara contactului cu sonda din cauza apropierii acesteia de Soare.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salariu de 500 de lei pe zi, dar refuzat de mulți în România. „În Italia ai primi doar 40 de euro, pe...
Digi FM
Doi vloggeri români au vizitat Venezuela, una dintre cele mai sărace țări din lume: „Am fost șocați, un...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
43 de ani și 3 copii, superbă și în formă. Jessica Alba, vacanță în costum de baie în Mykonos, cu familia...
Adevarul
De ce nu mâncăm ouă de curcă și de ce nu se găsesc în supermarket la fel ca cele de găină
Newsweek
ALERTĂ Pensionarii pierd 330 lei la pensie în ianuarie. Documentul care „îngroapă” indexarea, semnat
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, adevărul despre motivele pentru care nu-și mai face rezoluții la început de an: „Am...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată „Doamna cu porumbei” din „Singur acasă 2” la 79 de ani. Actrița a avut probleme de sănătate: „A...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...