Rechinul: cea mai nedreptățită creatură
Foto: Brendon Sing, sharkguardian.org
Mitul rechinilor care mănâncă oameni
Rechinii nu atacă intenționat oamenii. Nu vor să îi mănânce, fiindcă nu fac parte din dieta lor naturală. Ceea ce se întâmplă este că, uneori, pot confunda oamenii cu prada și asta generează confuzii. Chiar și așa, 97% dintre rechini sunt inofensivi pentru noi și doar 3% fac parte din categoria celor care vânează vietăți marine mari și ar putea ataca omul. Multe atacuri sunt provocate, când oamenii fie hărțuiesc rechinii în apă sau chiar pe uscat, fie pescuiesc în zona lor, fie încearcă să îi hrănească.
Rechinii sunt creaturi curioase. Din punctul lor de vedere, atunci când vor să exploreze vreo focă, țestoasă sau pisică de mare o fac printr-o mușcătură. Și abia apoi realizează că ups, nu vreau să am treabă cu asta și o taie rapid.
Cei mai mulți oameni (peste 90%) supraviețuiesc atacurilor de acest tip, când rechinul realizează rapid eroarea și e puțin probabil să continue atacul după mușcătura-test — însă acesta poate fi letală uneori.
Rechinii sunt printre cele mai nedreptățite creaturi de pe planetă. Tocmai asta m-a motivat să mă implic în conștientizarea situației acestora. Unele filme, începând cu Jaws au deturnat imaginea rechinilor. Chiar și showuri de pe programe de tip Discovery încă speculează elementul fricii, pentru a atrage audiența. În plus, mass-media contribuie la rândul ei prin frenezia cu care redă știrile despre oameni răniți de rechini. E un cerc vicios care alimentează continuu mitul lansat de Jaws.
Dacă rechinii sunt distruși, toată viața marină este în pericol
Rechinii există de 400 de milioane de ani și contribuie la menținerea echilibrului ecosistemului din oceane. Rechinii sunt prădători alfa ai oceanului (din vârful lanțului trofic). Sunt vânați doar de balenele ucigașe (Orcinus orca) și, desigur, de oameni. Așa cum leul e descris ca regele junglei, rechinul este regele oceanelor — există peste 500 de specii în toate oceanele, la adâncimi sub 3000 de metri.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Rechinii reglează ecosistemul marin prin controlul asupra celorlalte specii și sunt un barometru al sănătății oceanelor. Rechinii înlătură indivizii slabi, răniți sau leșurile.
Am primit recent întrebarea “De ce (protejezi) rechinii și nu animalele precum rinocerul?”. Oamenii trec cu vederea faptul că și rechinii sunt în pericol de extincție, în special fiindcă nu îi pot vedea și nu realizează câți au rămas.
Realitatea este că rechinii au supraviețuit celor cinci extincții în masă din istorie. Orice specie care a rezistat atât este extrem de importantă. E trist că oamenii sunt cei care distrug ceea ce natura a păstrat atâtea milioane de ani și împing specia în pragul extincției. Rechinii sunt inginerii ecosistemului marin. Echilibrează speciile de sub ei, sunt regii oceanului. În situația asta, dacă ucizi regele, omori și regatul.
Foto: sharkguardian.org
Situații în care rechinul poate ataca omul
Există câteva reguli de bază pentru a evita o situație și așa rară. În general, atacurile au loc când înoți, faci surfing sau scufundări în următoarele situații: în zone unde rechinii vânează în mod frecvent, unde există delte sau confluențe, în momentele amurgului sau răsăritului (când rechinii se apropie de țărm), în timpul pescuitului sau al interacțiunii cu rechini.
Șansele unui atac sunt oricum extrem de mici. Statistic, e de 100 de ori mai probabil să fii ucis de o nucă de cocos care cade din pom, decât de un rechin. În 2015 au murit mai mulți oameni din cauza selfie-urilor decât a rechinilor.
În UK, doar în 2015 au murit de 10 ori mai mulți oameni căzând de pe scaun, decât cei uciși de rechini în întreaga lume. Cifrele ne arată milioane de persoane intră zilnic în oceane, dar sunt în jur de 6 oameni omorâți anual de rechini — o altă dovadă că nu vor să ne mănânce.
Cum ajung rechinii în pragul dispariției
1. În primul rând din cauza pescuitului intensiv: oamenii scot toată hrana rechinilor din diverse regiuni ale oceanelor și îi forțează pe aceștia să tot migreze;
2. Comerțul cu înotătoare de rechin: multe specii de rechin așa au devenit vulnerabile, se pare că din aproximativ 100 de milioane de rechini uciși anual, în 70, 80% din cazuri motivul este comerțul cu înotătoare (considerate o delicatesă n.r.);
3. Pescuitul cu năvoade: este una dintre cele mai destructive metode de a pescui și produce o risipă imensă. Multe specii de rechin, în special cele care înoată la adâncimi mai mari sau care migrează, sfârșesc moarte în aceste plase;
4. Pescuitul ilegal, inclusiv în parcuri acvatice protejate, dar unde nu se veghează asupra respectării legii, fie din lipsa resurselor, fie din cauza corupției;
5. Creșterea temperaturii oceanelor, care distruge coralii și are impact asupra multor specii marine, inclusiv rechinii;
6. Activitățile umane de dezvoltare a zonelor de coastă: spre exemplu distrug stufărișuri unde ar trebui să își depună ouăle rechinii.
Sunt numeroase soluții care ar putea ajuta la conservarea speciilor de rechini.
Una din mizele conservaționiștilor este să demoleze miturile create în jurul rechinilor și mentalitățile dăunătoare generate de acestea. E nevoie de multă cercetare și educație pentru a înțelege că putem coexista. Protejarea rechinilor înseamnă protejarea oceanelor și indirect a noastră — oamenii nu pot supraviețui fără oceane vii. Miza luptei e cu mult dincolo de rechini. Dar rechinii sunt un nod critic.
Puteți dona pentru rechini și afla mai multe despre activitatea de conservare pe sharkguardian
Titlul, introducerea și sublinierile aparțin editorului (contact: laura.stefanut@digi24.ro)
- Etichete:
- pesti
- ocean
- rechin
- laura stefanut