Pentru prima dată, luciul apei de la Marea Neagră a fost scos la licitaţie. Este vorba despre 160 de hectare de mare, unde vor fi înfiinţate ferme piscicole şi de scoici. Trei loturi au fost deja închiriate, pentru o perioadă de 20 de ani. Chiria este de 4 până la 6 bani pe lună, pentru un metru pătrat, iar documentele pentru următoarea licitație pot fi depuse până în 26 noiembrie.
"- Lufar de Marea Neagră , cernacop, chefal, scorpiuţă de mare
- Când ați pescuit?
- Dis de dimineaţă, de la ora 06:00 ", își prezintă captura un pescar.
Așa se descurcă acum pescarii de Marea Neagră. Se urcă în bărci, stau toată ziua pe mare, iar la întoarcere pun peștele la gheață ca să-l țină proaspăt. În curând, toată această muncă va fi de domeniul trecutului. Statul român organizează licitații pentru luciul apei Mării Negre, pentru înființarea de ferme piscicole şi scoici.
"Fermele de scoici vor fi amplsate în Marea Neagră, la aproximativ 2 km de mal şi se vor întinde pe o suprafaţă de minimum 20 de mii de metri pătraţi", transmite Iulia Stanciu, jurnalist Digi24.
Printre cei care s-au înscris la licitaţie este şi managerul unei cherhanale de pe litoral. Vrea să facă o crescătorie de midii.
"Am început să investim prima dată în 2018 în acest domeniu, în schimb ne-a fost extrem de greu până anul acesta când, într-adevăr, am reuşit pentru prima dată să participăm la o licitaţie publică. Deja investiţiile sunt făcute, ştim exact ce dorim, o să fie o crescătorie de midii de tip long-line, vor fi vreo 10 astfel de linii şi nu trebuie decât să obţinem, pentru prima dată, luciul de apă în Marea Neagră", povestește Alexandru Muntean, managerul unei cherhanale de pe litoral.
Până acum, midiile erau culese cu ajutorul scafandrilor. Când fermele vor fi amplasate în larg, scoicile vor fi scoase cu ajutorul unor utilaje.
"Avem toate echipamentele necesare să le culegem, să le calibrăm, să le ambalăm, să le etichetăm, astfel încât până ajungem la malul mării, midiile să fie pregătite direct spre livrarea pentru clienţi", spune Alexandru Muntean.
Pescarii spun că este nevoie de infrastructură și la ţărm, aşa cum au toate ţările cu tradiţie în pescuitul marin.
"Ar trebui să aibă nişte cheuri de acces, o hală pentru pescari, o altă hală unde să fie o bursă de peşte cu toate dotările necesare, o staţie de alimentare cu combustibil şi acces direct transport", e de părere Ştefan Toporău, pescar.
Cei care nu au avut succes la prima licitaţie, vor putea să-și încerce din nou norocul.
"Pentru perimetrele care nu au fost adjudecate, Administraţia Naţională Apele Române reia procedura de licitaţie publică. Vorbim despre scoaterea la închiriere a 25 de perimetre rămase disponibile după prima etapă", spune Anamaria Agiu, purtător de cuvânt Administrația Națională Apele Romane.
Aproape 150 de hectare de luciu de apă vor fi scoase la o nouă licitaţie, iar documentaţia se poate depune până în 26 noiembrie. Chiria este de 4 până la 6 bani pe lună, pentru un metru pătrat.
reporter: Iulia Stanciu
operator: Cristian Dumitrașcu
Editor : Izabela Zaharia