Planeta Marte ar putea avea rezerve subterane de apă atât de mari încât ar umple un ocean uriaș

Data actualizării: Data publicării:
Ilustrație planeta Pământ cu planeta Marte în fundal
Rezerva uriașă de apă lichidă din subsolul planetei Marte s-ar afla la 11,5-20 de kilometri adâncime. Foto: Shutterstock

Un nou studiu bazat pe date obținute în timpul unei foste misiuni NASA arată că subsolul planetei Marte ar avea o rezervă de apă atât de mare încât ar putea umple un ocean uriaș, potrivit CNN.

Oamenii de știință care au ajuns la această concluzie s-au bazat pe date seismice descoperite de sonda de aterizare InSight de la NASA, care a explorat planeta roșie cu un seismometru în perioada 2018-2022.

Apa s-ar afla la 11,5-20 de kilometri sub suprafața prăfuită a planetei, potrivit studiului publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cel mai probabil, apa s-a scurs de la suprafață acum miliarde de ani, pe vremea când Marte avea râuri, lacuri și, poate, chiar și oceane, a explicat cercetătorul Vashan Wright de la Universitatea din California.

„La aceste adâncimi, crusta este destul de caldă pentru ca apa să existe sub formă lichidă. La adâncimi mai mici, apa ar fi înghețată sub formă de gheață”, a spus Wright.

Water detected on Mars 'that could harbour life 12 miles underground'
Cel mai probabil, apa s-a scurs de la suprafață acum miliarde de ani, pe vremea când Marte avea râuri, lacuri și, poate, chiar și oceane. Foto: Profimedia Images

Dacă datele obținute de InSight în zona Elysium Planitia, aproape de ecuator, sunt reprezentative pentru întreaga planetă, ar fi destulă apă subterană pe Marte cât să umple un ocean global cu o adâncime de peste 1 kilometru, scrie Deutsche Welle.

„Pe Pământ, ceea ce știm este că acolo unde este destulă umezeală și sunt destule surse de energie, există viață microbiană foarte adânc în subteranul Pământului”, a spus Wright.

„Ingredientele vieții așa cum o știm noi există în subsolul marțian, dacă aceste interpretări sunt corecte.”

Apa ar fi o resursă crucială dacă astronauți vor ajunge vreodată pe suprafața planetei Marte sau dacă vor pune bazele unei colonii de lungă durată.

ancient Mars with oceans and clouds, surface water on the red planet (3d space render, elements of this image are furnished by NASA)
Dacă datele obținute sunt corecte, ar fi destulă apă în subsolul planetei Marte cât să umple un ocean global cu o adâncime de peste 1 kilometru. Foto: Profimedia Images

Marte are apă în regiunile sale polare și în subsol sub formă de gheață. Adâncimea la care s-ar afla apa lichidă ar face, însă, foarte dificilă accesarea ei.

Ar fi nevoie de echipamente de foraj și alte aparate pentru a confirma prezența apei și pentru a căuta eventuale urme ale vieții microbiene pe Marte.

„Forarea la aceste adâncimi este foarte dificilă. Căutarea unor locuri unde activitatea geologică scoate această apă, poate în regiunea activă tectonic Cerberus Fossae, este o alternativă la căutarea lichidelor adânci”, a spus coautorul studiului Michael Manga.

insight-misiune-nasa
Misiunea InSight de la NASA a explorat planeta Marte cu ajutorul unui seismometru în perioada 2018-2022. Foto: Profimedia Images

Planeta roșie și-a pierdut atmosfera acum mai bine de 3 miliarde de ani, ceea ce a dus la aspectul arid pe care îl are în prezent.

Cercetătorii nu știu de ce Marte și-a pierdut atmosfera și nici dacă prezența apei la suprafața planetei a creat cândva condițiile propice pentru apariția vieții.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu