„Orașul de sub gheață”: O misiune NASA a dezvăluit o bază militară secretă ascunsă în calota glaciară din Groenlanda

Data publicării:
Camp Century, Groenlanda
Camp Century făcea parte din Proiectul Iceworm, care presupunea construirea a 4.000 de kilometri de tuneluri în calota glaciară din Groenlanda pentru desfășurarea de rachete balistice intercontinentale. Colaj foto: NASA Earth Observatory / Profimedia Images

Oamenii de știință de la NASA care studiază calota glaciară din Groenlanda au obținut o imagine fără precedent a unui „oraș de sub gheață” abandonat - o bază militară secretă construită de Statele Unite în timpul Războiului Rece, scrie Space.com.

În timpul unui zbor științific efectuat în aprilie 2024, un avion Gulfstream III al NASA a trecut pe deasupra Groenlandei având la bord instrumente radar pentru măsurarea adâncimii stratului de gheață și a straturilor de rocă de sub gheață.

Imaginile au oferit o nouă perspectivă asupre fostei baze militare Camp Century care este formată dintr-o serie de tuneluri săpate direct în gheață.

PALUPI
Camp Century era dotată cu sisteme de detectare a rachetelor și ar fi urmat să facă parte dintr-o rețea extinsă de instalații pentru lansarea de rachete balistice intercontinentale menite să rămână funcționale și după un atac nuclear al Uniunii Sovietice asupra Statelor Unite. Foto: Profimedia Images

Acest „oraș secret” abandonat a fost locul în care armata americană a desfășurat Proiectul Iceworm („viermele de gheață”) care presupunea construirea a aproximativ 4.000 de kilometri de tuneluri care, dacă ar fi fost finalizate, ar fi putut fi folosite pentru a lansa rachete nucleare balistice cu rază medie de acțiune împotriva Uniunii Sovietice.

„Căutam fundul gheții și a apărut dintr-o dată Camp Century. Nici nu știam la ce ne uităm inițial”, a spus Chad Greene, cercetător NASA din cadrul Jet Propulsion Laboratory (JPL). „În noile date, structurile individuale din orașul secret sunt vizibile într-un mod cum nu au mai fost văzute vreodată.”

Camp Century a început să fie construită în 1959, dar baza a fost abandonată în 1967 din cauza costurilor ridicate și pentru că riscul ca tunelurile din calota glaciară mereu schimbătoare să se prăbușească era prea mare.

camp-century-groenlanda-2
Tranșeele erau proiectate special pentru a putea lansa o variantă modificată a rachetei balistice intercontinentale Minuteman, cunoscută sub numele de Iceman („Omul de gheață”). Colaj foto: Profimedia Images

Prin Proiectul Iceworm, americanii au dorit să folosească Groenlanda de nord ca un loc de lansare a rachetelor, profitând de distanța relativ mică față de teritoriul Uniunii Sovietice și de poziția foarte izolată a celei mai mari insule din lume.

Ideea era ca SUA să desfășoare rachetele balistice în tuneluri de mii de kilometri – practic, niște tranșee acoperite, cu o adâncime de până la 8 metri și jumătate.

Tranșeele erau proiectate special pentru a putea lansa o variantă modificată a rachetei balistice intercontinentale Minuteman cunoscută sub numele de Iceman („Omul de gheață”).

Proiectul Iceworm a fost abandonat până la urmă, la fel ca și baza militară Camp Century, dar rămășițele din vremea Războiului Rece încă se văd în peisajul de azi al Groenlandei.

pituffik-groenlanda
Imagine din nordul Groenlandei, în apropiere de fosta baza aeriană Thule folosită de Statele Unite. Foto: Profimedia Images

Camp Century a fost una din primele baze militare alimentate cu energie electrică și încălzire de un reactor nuclear portabil ce purta denumirea de PM-2A, potrivit Newsweek.

Spre deosebire de reactor, care a fost retras odată cu abandonarea bazei, în Camp Century au fost îngropate arme, deșeuri, combustibil și alte materiale poluante. Topirea calotei glaciare amenință acum să scoată din nou la suprafață aceste vestigii periculoase.

„Fără o cunoaștere în detaliu a grosimii gheții, este imposibil să știm cum va răspunde calota glaciară la încălzirea rapidă a oceanelor și a atmosferei, ceea ce ne limitează mult abilitatea de a prezice rata de creștere a nivelului mării”, a spus cercetătorul JPL Alex Gardner.

Zborurile au fost efectuate din Pituffik Space Base, fosta bază aeriană Thule. Baza este folosită acum de Forțele Spațiale ale Statelor Unite (USSF), fiind cea mai nordică instalație militară americană, și poate efectua misiuni de avertizare și apărare antirachetă și de supraveghere spațială.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri