Video Surprizele din noul guvern, cum se împart ministerele: Tanczos Barna va conduce Finanțele. Radu Marinescu, pus de PSD la Justiție
PSD, PNL și UDMR au stabilit duminică lista miniștrilor, după negocierile de la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. În urma discuțiilor, social-democrații vor avea 8 portofolii, liberalii obțin 6 portofolii și UDMR va avea 2 portofolii. Vicepremieri vor fi Marian Neacșu (PSD), Cătălin Predoiu (PNL) și Tanczos Barna (UDMR). Premierul va fi de la PSD.
Kelemen Hunor, declarații după stabilirea miniștrilor din noul guvern
ACTUALIZARE 20,50 Tanczos Barna va fi vicepremier din partea UDMR.
Kelemen Hunor a transmis printr-o declarație pe o rețea socială că „UDMR se alătură noului guvern, asumându-și responsabilitatea unor ministere cheie”.
Președintele UDMR a confirmat că Tanczos Barna va ocupa funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier, iar Cseke Attila va coordona Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Vom lucra pentru a protejarea cetățenilor și pentru a readuce echilibrul și rațiunea în procesul decizional”, a mai spus Kelemen Hunor în mesajul său, duminică, postat pe Facebook.
Ilie Bolojan confirmă numele miniștrilor PNL din noul guvern
ACTUALIZARE 20,19 Ilie Bolojan, președinte interimar PNL, a confirmat că liberalii vor avea șase portofolii în noul guvern.
„În urma negocierilor care au fost finalizate azi, din ministerele pe care le va avea noul guvern, 16, PNL va gestiona 6: MAI, MAE, MIPE, Energie, Mediu și Educație. BPN a aprobat colegii noștri care vor face parte din viitorul guvern și care sperăm că mâine vor trece de votul Parlamentului.”, a declarat liderul liberal interimar.
Acesta a confirmat că cei șase miniștri sunt: Interne - Cătălin Predoiu, care va fi și vicepremier și a fost ales prim-vicepreședinte PNL, Energie - Sebastian Burduja, Externe - Emil Hurezeanu, Educație - Daniel David, Fonduri Europene - Marcel Boloș și Mediu - Mircea Fechet.
Referitor la faptul că PNL a rămas fără niciun minister avizator, Ilie Bolojan a spus că „din respect pentru țara noastră am luat decizii corecte pentru țară”.
„Cel mai important lucru este ca România să aibă un guvern stabil, pentru că guvernele minoritare nu dau senzația de stabilitate. E mai puțin important dacă un partid are un minister sau altul. Cred că propunerile pe care le-am făcut susțin ideea de continuitate”, a mai spus Ilie Bolojan.
Lista miniștrilor, după negocierile PSD - PNL - UDMR
ACTUALIZARE 19,20 Premierul va fi de la PSD, iar Marcel Ciolacu ar urma să ocupe această funcție. Vicepremier va fi Marian Neacşu de la PSD.
Guvernul va fi alcătuit din:
- Interne - PNL/ Cătălin Predoiu
- Justiţie - PSD/ Radu Marinescu
- Finanţe - UDMR/ - Tanczos Barna
- Dezvoltare – UDMR/ - Cseke Attila
- Transporturi - PSD/ Sorin Grindeanu
- Energie - PNL/ Sebastian Burduja
- Sănătate - PSD/ Alexandru Rafila
- Apărare - PSD/ Angel Tâlvar
- Externe - PNL/ Emil Hurezeanu
- Cultură - PSD/ Natalia Intotero
- Educaţie – PNL/ Daniel David
- Fonduri Europene - PNL/ Marcel Boloş
- Agricultură - PSD/ Florin Barbu
- Muncă şi familie - PSD/ Simona Bucura Oprescu
- Economie si Digitalizare - PSD/ Bogdan Ivan
- Mediu - PNL/ Mircea Fechet
Marcel Ciolacu, declarații după ședința PSD
ACTUALIZARE 18,58 Marcel Ciolacu a declarat după ședința PSD că vrea „o Românie în care să fie zero corupție”.
„Vreau o Românie în care să fie zero corupție. Cred că trebuie să dăm șanse și altor oameni decât până acum. Eu sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani”, a spus Marcel Ciolacu, după ședința PSD în care s-au discutat numele celor care vor ocupa portofoliile stabilite la negocierile pentru noul Executiv.
Liderii PSD, PNL și UDMR ar fi ajuns la consens privind Executivul
ACTUALIZARE 17,25 Liderii PSD, PNL și UDMR, pare să fi convenit asupra unei variante finale asupra guvernului și împărțirea ministerelor: PSD cu 8 portofolii, PNL cu 6 portofolii și UDMR cu 2 portofolii.
Social-democrații rămân cu ministere precum Munca, Ministerul Apărării, de asemenea, Sănătatea. Surpriza este Ministerul Justiției, care le revine după negocieri, pentru că până acum portofoliul le aparținea liberalilor. Acest minister ar urma să fie condus de avocatul Radu Marinescu, parlamentar PSD. O altă surpriză ar fi Ministerul digitalizării, care le-a aparținut social-democraților și care ar urma să fie comasat cu Ministerul Economiei. Inițial, discuția era să fie comasat cu Ministerul Energiei și să fie condus de Sebastian Burduja, însă lucrurile s-au schimbat. Transporturile rămân la social-democrați. Și liberalii își doreau acest minister în schimbul Dezvoltării, pe care să îl cedeze UDMR.
Partidul Liberal rămâne cu Ministerul de Interne. Ar putea să rămână aici ministrul Cătălin Predoiu. Liberalii mai iau Energia, cu Sebastian Burduja, Educație, Mediu, dar, mai interesant, Ministerul Fondurilor Europene, pe care să îl conducă Marcel Boloș. Este un minister pe care îl vor lua de la social-democrați, pentru că până acum a fost condus de Adrian Câciu. Dar și la Ministerul de Externe va fi interesant de văzut ce nume vor propune, pentru că, din informațiile Digi24, nu va mai rămâne Luminița Odobescu.
UDMR și-ar fi dorit trei ministere, dar după negocieri a rămas doar cu două ministere, însă ministere importante: Ministerul Dezvoltării și Ministerul Finanțelor. Așadar, reprezentanții UDMR vor deconta măsurile nepopulare pe care Guvernul e foarte posibil să le ia anul viitor.
Liderul PSD Marcel Ciolacu ar urma să fie premier. Acesta a anunțat duminică faptul că există o coaliție majoritară, iar mâine, cel mai probabil, Klaus Iohannis va anunța și numele premierului, pentru că astăzi nu a făcut-o.
ACTUALIZARE 16,33 Împărțirea portofoliilor la această oră arată diferit. UDMR ar prelua Ministerul Finanțelor.
Cum arată acum împărțirea portofoliilor, după negocierile de duminică după-amiază:
UDMR – două portofolii: Ministerul Dezvoltării și Ministerul Finanțelor;
PSD – MAPN, Ministerul Economiei care va fi comasat cu Digitalizarea, Ministerul Sănătății, Transporturi, Agricultură, Cultură, Muncă, Justiție;
PNL – MAI, Ministerul Energiei, Educație, Mediu, MIPE, MAE.
ȘTIRE INIȚIALĂ
„Sunt optimist ca, imediat după votarea preşedinţilor celor două camere, să fiu în situaţia să fac o desemnare pentru poziţia de prim-ministru”, a declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat, duminică, după o şedinţă a BPN al PNL, că a primit un mandat pentru finalizarea negocierilor în aşa fel încât premierul să fie propus de PSD.
La rândul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că vor continua demersurile de a avea o coaliţie majoritară în Parlament şi mandatul de prim-ministru să fie atribuit social-democraţilor, dar a precizat că există şi posibilitatea ca PSD să susţină un guvern minoritar format din forţele pro-europene.
Cum ar putea arăta noul Executiv:
Premier - PSD
Ministerul Transporturilor- PSD, Sorin Grindeanu
Ministerul Dezvoltării – UDMR, Cseke Attila
Ministerul Afacerilor Interne – PNL, Cătălin Predoiu
Ministerul Justiției – PNL, Alina Gorghiu
Ministerul Apărării – PSD, Angel Tîlvăr
Ministerul de Externe – PNL
Ministerul Finanțelor – PNL, Marcel Boloș
Ministerul Fondurilor Europene – PSD, Adrian Câciu
Ministerul Muncii – PSD
Ministerul Energiei – PNL, Sebastian Burduja
Ministerul Sănătății – PSD, Alexandru Rafila
Ministerul Educației – PNL, Marilen Pirtea
Ministrul Mediului - UDMR, Tanczos Barna
Împărțirea ministerelor se poate schimba, după discuțiile de duminică. Sunt așteptate declarații de la șefii partidelor după ora 18,00.
Editor : M.I.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News