Omenirea este la un pas să depășească 5 praguri climatice critice ce vor declanșa o „cascadă devastatoare” cu efecte ireparabile

Data publicării:
Ilustrație cu Pământul în flăcări
„Efectele de domino devastatoare” provocate de încălzirea globală vor duce și la „strămutări în masă ale populației, instabilitate politică și colaps financiar”. Foto: Profimedia Images

Multe dintre cele mai mari pericole care ne amenință planeta sunt la un pas să se declanșeze, pe măsură ce poluarea aerului face ca Pământul să se încălzească atingând niveluri de temperatură fără precedent, au avertizat oamenii de știință, scrie The Guardian.

Cinci praguri naturale importante sunt deja aproape de a fi depășite, potrivit unui raport al Global Tipping Points, iar alte trei praguri vor fi și ele atinse în perioada 2030-2040 dacă temperatura medie globală crește cu 1,5 grade Celsius peste cea din era pre-industrială.

Declanșarea acestor schimbări planetare nu va face ca temperaturile să scape complet de sub control în următoarele secole, dar va provoca pagube însemnate la scară largă pentru oameni și natură ce nu vor mai putea fi reparate.

„Pragurile critice din sistemul Pământului prezintă amenințări cu o magnitudine nemaiîntâlnită de omenire”, a spus Tim Lenton de la Institutul Sistemelor Globale al Universității din Exeter.

topire-calote-glaciare-groenlanda
Printre pragurile critice care sunt acum în cel mai mare pericol de a fi atinse se numără și prăbușirea calotei glaciare din Groenlanda. Foto: Profimedia Images

Lenton a avertizat despre posibilitatea declanșării unor „efecte de domino devastatoare” ce vor duce la pierderea unor întregi ecosisteme, precum și a capacității de a mai cultiva plante agricole esențiale pentru hrănirea populației globale. La aceste dezastre se vor adăuga și „strămutări în masă ale populației, instabilitate politică și colaps financiar”.

Pragurile critice care sunt acum în cel mai mare pericol de a fi atinse includ prăbușirea calotelor glaciare din Groenlanda și Antarctica de Vest, topirea vastă a permafrostului, distrugerea recifurilor de corali în apele calde și colapsul circulației atmosferice în zona Atlanticului de Nord.

Spre deosebire de alte schimbări climatice, precum valurile de căldură tot mai fierbinți sau ploile mai abundente, aceste sisteme ar putea modifica permanent felul în care planeta funcționează.

2023 este cel mai cald an din istorie. „Temperaturile vor continua să crească”

Avertismentul a fost lansat în timp ce la Dubai are loc summitul climatic COP28, unde sunt prezenți mai mulți lideri mondiali. În ciuda promisiunilor de a încerca să limităm încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste media pre-industrială, Climate Action Tracker estimează că planeta se va încălzi cu 2,5 grade Celsius până la finalul secolului.

Raportul despre punctele critice a fost produs de o echipă internațională de 200 de cercetători finanțată de Bezos Earth Fund și este doar una dintr-o serie de avertismente lansate în ultimul timp despre cele mai extreme efecte ale schimbărilor climatice.

Plastic pollution, Close-up of plastic bag hanging on reef. An old white acrylic bag hung on coral reef and sways in current of water, Red sea, Egypt
Recifurile de corali sunt în pragul colapsului din cauza poluării și a încălzirii oceanelor. Foto: Profimedia Images

Sistemele afectate sunt atât de strâns legate între ele încât cercetătorii se tem că prăbușirea unuia dintre ele va declanșa o „cascadă” de catastrofe climatice.

Raportul a dezbătut și subiectul unor așa-numite „puncte critice pozitive”, precum prețul în scădere al energie regenerabile și creșterea numărului de mașini electrice vândute. Astfel de schimbări nu se întâmplă de la sine și au nevoie să fie susținute prin inovații stimulatoare, transformarea piețelor, reglementarea comerțului și educarea și mobilizarea publicului.

În același timp, Serviciul European Copernicus a anunțat că 2023 va fi cel mai cald an din istorie, iar „temperaturile vor continua să crească”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”