„Ucigașul tăcut”. Experții avertizează că oamenii săraci sunt în pericol în timpul valurilor de căldură: „Ei nu au de ales”

Data publicării:
femeie care sta in soare
FOTO: Getty Images

Experții avertizează că persoanele care nu au o situație financiară bună sunt „în pericol” în timpul perioadelor caniculare, pentru că nu dispun de condiții necesare pentru a face față temperaturilor extreme, potrivit Sky News.

Persoanele cu venituri mai mici lucrează adesea în locuri de muncă unde sunt mai expuse la căldură și nu dispun de condiții necesare pentru a face față temperaturilor extreme, atrage atenția un climatolog din Marea Britanie. 

„Ei nu dispun de condiții în timpul zilei și apoi se întorc seara în aceste medii de viață care nu sunt sigure. Când avem aceste nopți tropicale, corpul pur și simplu nu se poate răci. Nu există niciun moment de pauză. Asta înseamnă că funcțiile corpului sunt supuse unei presiuni și mai mari și, dacă sunt deja sub presiune de la altceva, atunci vedem că au loc tot mai multe decese. Căldura este unucigaș tăcut”, a mai spus expertul.

Persoanele cu dizabilități, copiii mici și persoanele în vârstă sunt mai predispuse la efectele căldurii, a spus profesorul.

Și pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, ei vor „suporta din ce în ce mai greu” impactul acestora, deoarece cei cu venituri mai mici „nu au resursele necesare pentru a rămâne în siguranță".

„Ei nu au de ales, în comparație cu cei cu venituri mari”, a mai spus el.

Vara 2023 a fost cea mai caldă înregistrată în istoria măsurătorilor

Vara 2023 a înregistrat cele mai ridicate temperaturi medii globale măsurate vreodată, a anunţat miercuri observatorul european Copernicus, care prognozează că anul acesta va fi probabil cel mai cald an din istorie, relatează AFP.

„Colapsul climatic a început”, a avertizat şeful ONU, Antonio Guterres, într-un comunicat.

Valuri de căldură, secetă, inundaţii şi incendii de vegetaţie au lovit Asia, Europa şi America de Nord în această perioadă, în proporţii dramatice şi adesea fără precedent, cu preţul plătit în vieţi omeneşti şi daune pentru economii şi mediu. Nici emisfera sudică, unde mai multe recorduri de căldură au fost doborâte în mijlocul iernii australe, nu a fost cruţată. „Sezonul iunie-iulie-august 2023, care corespunde verii în emisfera nordică, unde trăieşte marea majoritate a populaţiei mondiale, a fost de departe cel mai cald înregistrat vreodată în lume, cu o temperatură medie globală de 16,77°C”, a anunţat Copernicus.

Aceasta este cu 0,66°C peste media pentru perioada 1991-2020, care a fost deja marcată de o creştere a temperaturii medii globale din cauza încălzirii globale cauzate de activitatea umană. De asemenea, noua valoare medie din vara 2023 este cu mult - cu 2 zecimi - peste recordul precedent stabilit în 2019.

„Colapsul climatic a început”

„Colapsul climatic a început”, a declarat şeful ONU, Antonio Guterres, într-un comunicat. Iulie a fost cea mai fierbinte lună măsurată vreodată, iar august 2023 este acum a doua cea mai fierbinte, potrivit Copernicus. În primele opt luni ale anului, temperatura medie globală este cu doar 0,01°C în urma anului 2016, cel mai cald an măsurat vreodată. Dar acest record atârnă de un fir de aţă, având în vedere previziunile sezoniere şi revenirea fenomenului climatic El Niño în Pacific, care este sinonim cu o nouă încălzire.

„Având în vedere excesul de căldură de la suprafaţa oceanelor, este probabil ca 2023 să fie cel mai cald an pe care omenirea l-a cunoscut vreodată”, a declarat pentru AFP Samantha Burgess, şefa adjunctă a serviciului Copernicus pentru schimbări climatice. Baza de date Copernicus datează din 1940, dar poate fi comparată cu climatele din mileniile trecute, stabilite cu ajutorul inelelor arborilor sau al carotelor de gheaţă şi rezumate în ultimul raport al grupului de experţi pentru climă al ONU (IPCC). Pe această bază, „cele trei luni prin care tocmai am trecut sunt cele mai calde din ultimii 120.000 de ani, cu alte cuvinte de la începutul istoriei umane”, spune Burgess. În ciuda a trei ani succesivi de La Niña, fenomenul opus lui El Niño care a temperat parţial încălzirea, anii 2015-2022 au fost deja cei mai calzi măsuraţi vreodată.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...