Aţi auzit vreodată de forţa Coriolis? Se regăseşte chiar şi în uragane. Ne explică ce se întâmplă fizicianul Cristian Presură, autorul cărții „Fizica povestită”.
Forţa Coriolis este o forţă inerţială care se aplică maselor de aer atmosferice şi curgerilor de ape.
Să luăm un caz simplificat: Să considerăm o masă de aer rece care pluteşte la Polul Nord, la o înălţime destul de mare, încât să nu fie afectată de ceea ce se întâmplă sub ea. Această masă de aer vrea se deplaseze deasupra Europei către Ecuator, ajungând în mod normal deasupra Africii.
Dar este așa? Să vedem!
În timp ce masa de aer rece se deplasează către Ecuator, Pământul se învârte. Ca urmare, masa de aer rece nu ajunge deasupra Africii, ci deasupra Atlanticului. Pe hartă, mişcarea masei de aer rece este curbată către dreapta, ajungând deasupra Atlanticului.
Acesta este un model simplificat. În realitate, masa de aer rece este dusă oarecum și de către Pământ în mişcarea ei. Însă efectul rămâne în final.
În emisfera nordică toţi curenţii de aer sunt deplasaţi puţin către dreapta în mişcarea lor. În emisfera sudică se întâmplă exact pe invers.
Efectul rămâne şi în cazul curenţilor de apă. De aceea, de exemplu, râurile din emisfera nordică a Pământului îşi erodează marginea din dreapta a malului lor.
Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00 și pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro