Israelul a adoptat o lege care îi permite să deporteze familiile persoanelor condamnate pentru terorism, inclusiv cetățeni israelieni

Data actualizării: Data publicării:
politie israel
Foto: Shutterstock

Parlamentul israelian a adoptat o lege care permite Guvernului să deporteze membrii familiei persoanelor condamnate pentru infracțiuni de terorism, inclusiv cetățeni israelieni, scrie BBC.

Legea controversată, propusă de un membru al partidului Likud al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, se aplică rudelor de gradul întâi, adică părinților, fraților sau copiilor celor găsiți vinovați de comiterea sau sprijinirea actelor de terorism.

Organizațiile israeliene pentru drepturile omului susțin că legea este neconstituțională.

Unii membri ai opoziției din Knesset, parlamentul Israelului, au sugerat că legea este îndreptată doar împotriva cetățenilor palestinieni ai Israelului, uneori numiți arabi israelieni.

Legea permite deportarea membrilor familiei celor care au avut cunoștință prealabilă și fie nu au raportat cazul la poliție, fie „au exprimat sprijin sau identificare cu un act de terorism”.

Rudele celor care au publicat „laude, simpatie sau încurajare pentru un act de terorism sau pentru o organizație teroristă” ar putea fi, de asemenea, deportate.

Rudele ar fi deportate prin ordinul ministrului de interne. Unii membri ai Knesset-ului au sugerat, în timpul dezbaterii pe marginea proiectului de lege, că acesta nu va fi folosit împotriva cetățenilor evrei israelieni, a relatat Times of Israel.

„Familia lui Yigal Amir nu va fi deportată nicăieri”, a declarat membrul opoziției Merav Michaeli, referindu-se la asasinul extremist evreu al fostului prim-ministru Yitzhak Rabin.

Într-un atac similar, Mickey Levy a întrebat „dacă vei deporta familia lui Ben Gvir”, făcând referire la ministrul securității naționale Itamar Ben Gvir, condamnat în tinerețe pentru incitare la violență și sprijinirea unui grup terorist.

Dr. Dahlia Scheindlin, analist politic israelian, a declarat pentru BBC că nu există „nicio îndoială” că legea este menită să se aplice arabilor israelieni și palestinienilor.

„Este foarte puțin probabil ca un cetățean evreu al Israelului să fie deportat în baza acestei legi”, a spus Dr. Scheindlin.

„Acest lucru este clar din anumite prevederi din lege, dar și din elemente importante care vor determina modul în care legea va fi aplicată, inclusiv că, în limbajul obișnuit israelian, termenul «teroare» aproape niciodată nu se aplică actelor de violență evreiască împotriva civililor palestinieni”.

Cam 20% din populația țării sunt cetățeni palestinieni

Aproximativ 20% din populația țării sunt cetățeni palestinieni ai Israelului.

Un camion care a lovit o stație de autobuz în centrul Israelului luna trecută a fost condus de un bărbat identificat de autorități ca fiind cetățean palestinian al Israelului.

Mulți arabi israelieni au fost, de asemenea, condamnați pentru postarea de sprijin sau simpatie pentru Hamas pe rețelele sociale de la 7 octombrie anul trecut.

Atât ministerul justiției, cât și biroul procurorului general și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care legislația, care va fi probabil contestată în instanță, poate fi aplicată.

Eran Shamir-Borer, cercetător principal la Institutul pentru Democrație din Israel și fost expert în drept internațional pentru armata israeliană, a declarat că, dacă legislația ajunge la Curtea Supremă, este probabil să fie anulată pe baza unor cazuri anterioare israeliene privind deportarea.

„Concluzia este că acest lucru este complet neconstituțional și în clar conflict cu valorile fundamentale ale Israelului”, a declarat Shamir-Borer pentru agenția de presă Associated Press.

Unde vor fi trimiși deportații

Cei deportați vor fi trimiși în Gaza sau într-o „altă destinație stabilită în funcție de circumstanțe”.

Alături de armată, cetățenii israelieni obișnuiți nu au voie să intre legal în Gaza.

Aproximativ 100 de israelieni sunt considerați ostatici în Gaza de către Hamas, inclusiv aproximativ 60 despre care se crede că sunt încă în viață.

Cetățenii israelieni își vor păstra cetățenia chiar și după expulzarea din țară. Nu li se va permite să se întoarcă timp de 7 până la 15 ani.

Rezidenții permanenți ar putea fi deportați pentru o perioadă de 10 până la 20 de ani.

Majoritatea populației palestiniene din Ierusalimul de Est deține rezidența permanentă israeliană.

În plus, a fost aprobat un ordin temporar de cinci ani care permite condamnarea la închisoare a copiilor sub 14 ani condamnați pentru omor ca parte a unui act de terorism sau ca parte a activităților unei organizații teroriste.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 21 noiembrie
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...