„Sociopat”, „tiran” și „periculos”. Ce spuneau unii lideri europeni despre Donald Trump, înainte de a-l felicita pentru victorie

Data actualizării: Data publicării:
lammy leyen si tusk
Colaj foto: David Lammy, Ursula von der Leyen și Donald Tusk / Surse foto: Profimedia Images

Liderii europeni l-au felicitat pe Donald Trump, după ce a fost ales pentru un nou mandat la Casa Albă, dar, înainte de victoria la alegerile prezidențiale din 2024, unii dintre aceștia îl numeau „sociopat”, „tiran” și „periculos”. Publicația Politico trece în revistă unele dintre cele mai dure declarații ale politicienilor din UE.

Victoria răsunătoare a republicanului Donald Trump la alegerile de marți a provocat un val de mesaje de felicitare din partea politicienilor de top la nivel mondial, inclusiv mulți care au exprimat anterior critici dure la adresa acestuia.

Cel puțin un fost lider și-a curățat deja rețelele sociale de remarci critice la adresa președintelui ales. Ambasadorul Australiei în SUA, fostul prim-ministru Kevin Rudd, a șters un tweet din 2020 în care îl eticheta pe Trump „cel mai distructiv președinte din istorie”.

Postarea a fost eliminată „din respect pentru funcția de președinte al Statelor Unite”, a spus Rudd într-un comunicat.

Având în vedere că Trump a promis că își va folosi cel de-al doilea mandat pentru a-și regla conturile și pentru a-și urmări dușmanii, aceștia sunt câțiva dintre politicienii care ar putea avea motive să-și facă griji cu privire la revenirea sa iminentă la Casa Albă, scrie publicația.

David Lammy, ministrul britanic de externe

„Trump nu este doar un sociopat care urăște femeile și simpatizează neonazismul”, a scris ministrul britanic de externe David Lammy în 2018, când era parlamentar, într-un articol pentru revista Time. „El este, de asemenea, o amenințare profundă la adresa ordinii internaționale, care a stat atât de mult timp la baza progresului occidental”.

Lammy s-a referit, de asemenea, la Trump ca fiind un „tiran cu tupee” în opinia sa. Și cu un an mai devreme, el a scris pe rețelele de socializare că republicanul era „un KKK rasist și un simpatizant nazist”.

Liderul conservator Kemi Badenoch l-a îndemnat săptămâna aceasta pe prim-ministrul Keir Starmer să-și ceară scuze pentru comentariile lui Lammy după realegerea lui Trump, un apel pe care Starmer l-a respins.

În schimb, Lammy a avut miercuri un ton mult mai conciliant, felicitându-l pe Trump pentru victorie și lăudând „relația specială” dintre Regatul Unit și SUA.

„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu tine și JD Vance în anii următori”, a adăugat el.

Ursula von der Leyen, președinta CE

Președinta Comisiei Europene s-a declarat în 2021 „îngrozită” și „profund îngrijorată” de remarcile făcute de Trump în ianuarie 2017, în care a numit NATO „învechit”.

Ea l-a criticat direct pe republican la o ceremonie de premiere care îl onora pe fostul secretar al Apărării al SUA James Mattis, care a servit sub conducerea lui Trump din 2017 până la sfârșitul lui 2018, când a demisionat în semn de protest față de decizia lui Trump de a retrage trupele americane din Siria.

Von der Leyen l-a criticat, de asemenea, pe Trump în același discurs pentru amenințarea de a desfășura trupe americane pentru a înăbuși demonstrațiile din vara anului 2020, după uciderea lui George Floyd de către un ofițer de poliție.

Lăudându-l pe Mattis pentru că a vorbit împotriva lui Trump, șefa Comisiei a spus: „El a vorbit fără ambiguitate pentru a condamna actele pe care le considera dezbinătoare și contrare valorilor americane”.

După alegerile din 2024, Von der Leyen a postat o declarație pe rețelele de socializare în care îl felicită „cu căldură” pe Trump, miercuri, și subliniază „parteneriatul adevărat dintre oamenii noștri, care unește 800 de milioane de cetățeni”.

Donald Tusk, premierul Poloniei

Premierul polonez Donald Tusk l-a atacat în mod repetat pe Trump de-a lungul anilor.

„Privind ultimele decizii ale lui Trump, cineva s-ar putea gândi chiar: cu astfel de prieteni, cine are nevoie de dușmani?”, a spus Tusk în 2018, când era președinte al Consiliului European, ca răspuns la retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul.

El i-a răspuns lui Trump la Națiunile Unite în 2019, după ce președintele american a susținut un discurs în care susținea naționalismul și patriotismul.

„Nu sunt de acord cu această opinie”, a spus Tusk. „Este fals și periculos, chiar dacă are mulți adepți și propagatori puternici.”

De asemenea, l-a criticat pe Trump pentru încercarea sa de a minimiza pericolele pandemiei Covid-19 și a apărat NATO după ce liderul republican a sugerat că îl va încuraja pe președintele rus Vladimir Putin să atace orice membru al alianței militare care nu și-a îndeplinit obiectivele bugetare.

Fostul ministru polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, de la partidul rival Dreptate și Justiție, a mers până acolo încât i-a cerut lui Tusk să demisioneze pentru a păstra legăturile bune între Varșovia și Washington.

Dar acum, felicitându-l pe Trump, Tusk a scris miercuri că „așteaptă cu nerăbdare cooperarea noastră pentru binele națiunilor americane și poloneze”.

Emmanuel Macron, președintele Franței

Relația președintelui francez Emmanuel Macron cu Trump în timpul primului său mandat a fost adesea spinoasă.

În 2018, Macron a folosit un discurs la ONU pentru a denunța „un anumit naționalism pe care îl vedem astăzi, fluturând suveranitatea ca o modalitate de a-i ataca pe alții” într-o aluzie voalată la Trump. El a criticat, de asemenea, „acordurile bilaterale” și „noul protecționism” într-un atac la politicile comerciale ale republicanului.

Un an mai târziu, Trump l-a numit pe Macron „foarte obraznic” și „ofensator”, după ce liderul francez a descris NATO ca fiind „în moarte cerebrală”.

Dar Macron a fost și printre primii lideri care s-au grăbit să-l felicite pe Trump, miercuri, președintele francez scriind pe rețelele de socializare că este „gata să lucreze împreună” cu Trump așa cum au făcut-o în timpul primului său mandat.

John Swinney, premierul Scoției

Primul ministru al Scoției, care săptămâna trecută a susținut-o pe Kamala Harris în fața lui Trump, a glumit că nu l-a susținut pe Trump pentru că republicanul se opune „independenței Scoției”.

Comentariile sale au declanșat o declarație din partea echipei lui Trump, care a numit remarcile lui Swinney o „insultă la adresa investiției masive în Scoția făcute de familia Trump”.

Prim-ministrul a avut apoi o reacție diametral opusă: „Felicitări președintelui ales Trump pentru alegerea sa. Scoția și SUA au multe legături sociale, culturale și economice”, a scris Swinney pe rețelele de socializare miercuri.

„În această relație, vom sprijini cu fermitate valorile noastre de corectitudine, democrație și egalitate – idealuri pe care s-a construit America”, a adăugat el.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Comoara descoperită de muncitor. Foto: X
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...