Ce sunt biocalculatoarele, sisteme ce „gândesc” ca un om și sunt de 1 milion de ori mai eficiente decât cel mai puternic supercomputer

Data publicării:
concept evoluția tehnologiei
Obiectivul tehnologiei biocalculatoarelor este dezvoltarea unui sistem ultraeficient care să poată rezolva probleme ce sunt mult prea complexe chiar și pentru calculatoarele digitale convenționale. Foto: Profimedia Images

Oamenii de știință au propus dezvoltarea unui computer biologic, alimentat de milioane de celule ale creierului uman, despre care se spune că ar putea fi mai performant și mai economic decât calculatorele convenționale, scrie Financial Times.

Echipa internațională, condusă de Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, a publicat marți în revista Frontiers in Science un plan detaliat de dezvoltare a ceea ce ei numesc „inteligență organoidă”.

Printre părțile de hardware necesare proiectului se numără matrice de organoide cerebrale – structuri tridimensionale minuscule crescute din celulele stem ale omului – conectate la senzori și alte dispozitive și instruite prin metoda învățării automate, „Big Data” și alte tehnici.

Obiectivul îl reprezintă dezvoltarea unui sistem ultraeficient care să poată rezolva probleme ce sunt mult prea complexe chiar și pentru calculatoarele digitale convenționale. În plus, sistemul va ajuta la susținerea progresului în neuroștiință și alte domenii de cercetare medicală.

Ambițiile cercetătorilor implicați în acest proiect sunt similare cu cele care susțin dezvoltarea tehnicilor de calcul cuantic, dar ridică întrebări de etică în privința „conștiinței” ansamblurilor organoide ale creierului.

SuperMUC supercomputer
Supercomputerul SuperMUC, Leibnitz, Germania. Foto: Profimedia Images

„Mă aștept la un sistem inteligent dinamic bazat pe biologia sintetică, dar neconstrâns de multele funcții pe care creierul trebuie să le îndeplinească într-un organism”, a spus profesorul Thomas Hartung de la Johns Hopkins, care a strâns laolaltă o comunitate de 40 de oameni de știință ca să dezvolte tehnologia.

Dezvoltarea inteligenței organoide într-o tehnologie comericală ar putea dura decenii, a recunoscut Hartung. În afară de provocările științifice, mai sunt și îngrijorările ce țin de etică cu privire la crearea „inteligenței din vase”, care poate învăța, memora și interacționa cu mediul său – și ar putea chiar să dezvolte o formă rudimentară a conștiinței.

„Toate problemele etice vor continua să fie evaluate de echipe formate din oameni de știință, eticieni și de publicul larg”, a spus Hartung.

În timp ce criticii spun că nu avem destule cunoștințe în acest moment pentru a porni în această călătorie, alți specialiști sunt ceva mai optimiști. „Este o idee care ar trebui cu siguranță urmată”, a spus Karl Friston, profesor de neuroștiință de la Colegiul Universitar de la Londra. „Vor fi mulți pași mici de făcut, dar direcția de mers ar putea fi revoluționară.”

cercetător-organoide-cerebrale
Thomas Hartung, cu organoide cerebrale în laboratorul său de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Colaj foto: Profimedia Images

Frontier, cel mai puternic supercomputer din lume, face un miliard de miliarde de operațiuni pe secundă

Un pas esențial, potrivit lui Hartung, este să le permită organoidelor individuale să crească prin dezvoltarea unor metode mai eficiente de a le hrăni cu nutrienți în vase de laborator.

Aceste construcții neuronale minuscule trebuie să fie amplificate de la 50.000 de celule, cât au acum, până la în jur de 10 milioane, pentru a ajunge la ceea ce oamenii de știință recunosc a fi inteligența organoidă.

Cercetătorii dezvoltă de asemenea tehnologii pentru conectarea organoidelor între ele și pentru permiterea comunicării cu acestea, prin trimiterea de informații înspre ele și decodarea „gândurilor” lor.

Laboratorul lui Hartung a testat o interfață – un înveliș flexibil acoperit peste tot cu electrozi mici care pot să recepteze semnale din partea organoidului și să trimită semnale către acesta.

Unul dintre motivele pentru care trecerea la computerele biologice ar putea fi benefică este că creierul procesează și stochează informație mult mai eficient.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cel mai puternic supercomputer din lume, mașinăria Frontier din Laboratorul Național Oak Ridge, care a devenit operațional anul trecut, are aceeași putere de procesare cu cea a unui singur creier de om – un „exaflop” sau un miliard de miliarde de operațiuni pe secundă – dar consumă de un milion de ori mai multă energie.

Inteligența organoidă își va găsi mai întâi utilitatea în neuroștiință și medicină. Oamenii de știință fac deja organoide cerebrale din celule stem derivate de la pacienții cu probleme neurologice, pentru a le compara cu cele ale persoanelor sănătoase și pentru a evalua reacția lor în fața medicamentelor.

Cu toate că tehnologia ar mai avea nevoie de zeci de ani până când va fi pregătită să livreze computere biologice destul de puternice încât să intre în competiție cu sistemele convenționale din siliciu sau cele cuantice în privința unor funcții precum inteligența artificială, suporterii inteligenței organoide subliniază potențialul ei uriaș și imprevizibil.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...