Temperaturi de 70 de grade Celsius și dispariția tuturor mamiferelor: Cum va arăta viitorul apocaliptic al planetei

Data publicării:
Erupție vulcanică
Modele climatice arată că mișcările tectonice vor elibera cantități uriașe de dioxid de carbon în atmosferă prin erupții vulcanice. Foto: Profimedia Images

Pământul se va transforma într-un „mediu ostil lipsit de hrană și apă” cu temperaturi care ar putea ajunge până la 70 de grade Celsius, avertizează oamenii de știință, care prezic un „viitor îndepărtat foarte sumbru” pentru omenire, potrivit Sky News.

Încălzirea globală extremă va duce cel mai probabil la extincția tuturor mamiferelor, inclusiv a oamenilor, de pe întreaga suprafață a Pământului în următoarele 250 de milioane de ani, potrivit unui nou studiu științific realizat în premieră cu ajutorul unui supercomputer.

Modele climatice apocaliptice sugerează faptul că Soarele va deveni mult mai luminos, iar mișcările tectonice vor elibera cantități uriașe de dioxid de carbon în atmosferă prin erupții vulcanice.

Planeta va deveni atât de fierbinte încât numai între 8% și 16% din continentul gigantic care se va forma până atunci – Pangeea Ultima – va mai putea susține viața.

Mamiferele, inclusiv oamenii, sunt mai bine adaptate să trăiască în condiții reci și sunt mai puțin capabile să se adapteze la căldura extremă.

Continental drift after 250 million years
Doar între 8% și 16% din supercontinentul Pangeea Ultima va mai fi putea fi locuit. Foto: Profimedia Images

„Nou formatul supercontinent va crea practic un efect triplu, care va cuprinde efectul de continentalitate, un Soare mai fierbinte și mai mult CO2 în atmosferă, ceea va crește temperaturile pentru o mare parte din planetă”, a spus autorul principal al studiului, dr. Alexander Farnsworth, de la Universitatea din Bristol.

Temperaturile vor atinge deseori între 40 și 50 de grade Celsius, extremele zilnice fiind încă și mai ridicate. Împreună cu o umiditate foarte crescută, aceste condiții „ne vor pecetlui soarta”.

„Oamenii, împreună cu multe alte specii, ar dispărea din cauza incapacității lor de a scăpa de această căldură prin transpirație, răcorindu-și corpul”, a explicat Farnsworth.

„Perspectiva în viitorul îndepărtat pare foarte sumbră”

Autorii studiului prezic faptul că nivelurile de CO2 din atmosferă vor crește până la 600 de părți per milion (ppm) – de la 400 ppm, cât sunt azi, dacă oamenii încetează să mai ardă combustibili fosili.

„Altfel, vom vedea aceste cifre mult, mult mai devreme”, a avertizat și prof. Benjamin Mills, care a calculat nivelurile de CO2 ale modelelor climatice folosite în acest studiu publicat în revista Nature Geoscience.

„Cu toate că noi prezicem o planetă nelocuibilă peste 250 de milioane de ani, astăzi avem deja călduri extreme care sunt nocive pentru sănătatea oamenilor”, a spus dr. Eunice Lo, coautor al studiului. „De aceea este crucial să ajungem la 0 emisii nete cât de curând posibil.”

Hope Amidst Pollution: Children Embracing in a Factory-Polluted World
Încălzirea globală extremă va duce cel mai probabil la extincția tuturor mamiferelor, inclusiv a oamenilor, în următoarele 250 de milioane de ani. Foto: Profimedia Images

Echipa de cercetători a simulat temperatura, curenții de aer, precipitația și umiditatea pentru Pangeea Ultima și a folosit modele de mișcare a plăcilor tectonice și compoziție chimică și biologică a oceanelor pentru a estima nivelurile de CO2 din viitor.

„Perspectiva în viitorul îndepărtat pare foarte sumbră”, a concluzionat Farnsworth. „Nivelurile de dioxid de carbon ar putea fi de două ori mai mari decât cele din prezent.”

Studiul mai scoate în evidență și cât de importantă este distribuția continentelor unei planete aflate în zona locuibilă a sistemului planetar din care face parte pentru a determina cât de potrivite sunt condițiile ei de trai pentru oameni.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri