Putin vrea roboți, chatboți și supercomputere. Președintele rus obligă firmele care cer subvenții să utilizeze inteligența artificială

Data publicării:
vladimir putin AI
Președintele rus Vladimir Putin. Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut joi guvernului de la Moscova să dezvolte rapid sectorul inteligenţei artificiale. Mai mult, Putin a avertizat că firmele care vor subvenții de la stat au "obligaţia" de a utiliza AI, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Conform unui document publicat pe site-ul oficial al Kremlinului după o şedinţă de guvern, Putin a cerut "să se asigure până în 2030 implementarea de măsuri pentru susţinerea activităţilor centrelor de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale".

În competiţia pentru dezvoltarea AI s-au angajat în ultimii ani cele mai mari grupuri tech din lume, cum ar fi Google şi Microsoft din SUA sau Baidu din China.

Anunţul preşedinţiei ruse a fost făcut în contextul creşterii controlului statului asupra domeniului digital şi al înaltelor tehnologii şi al războiului împotriva Ucrainei.

Foaia de parcurs prezentată de Putin recomandă alocarea de fonduri de stat pentru cercetare, în special pentru algoritmii de învăţare automată, pentru "marile modele de limbaj" - roboţii de tip chatbot, capabili de dialog - şi pentru supercomputere. Liderul de la Kremlin doreşte şi "accelerarea introducerii tehnologiilor AI" în companiile de stat, iar firmele care intenţionează să obţină subvenţii de la bugetul Federaţiei Ruse vor avea "obligaţia" de a utiliza inteligenţa artificială.

Din 2024, un modul numit "Sisteme de AI" va fi de asemenea obligatoriu "în cadrul programelor de învăţământ superior", mai consemnează documentul citat.

Putin a afirmat de mai multe ori în ultimele luni că urmăreşte să obţină "suveranitatea tehnologică" a Rusiei, deoarece sancţiunile internaţionale blochează accesul ţării la software din străinătate şi la componente cum ar fi semiconductorii.

În aprilie, grupul Sber, unul din liderii noilor tehnologii în Rusia, a lansat un chatbot, intrând astfel în cursa mondială pentru astfel de instrumente bazate pe AI, similare "vedetei" americane în domeniu ChatGPT, menţionează AFP.

Inteligenţa artificială, care ar putea revoluţiona o gamă largă de profesii, vine și cu temeri serioase privind utilizarea în scopuri care amenință multe industrii și chiar umanitatea. Multe state au anunţat deja că doresc reglementarea instrumentelor AI.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...