2.0 | Cum funcţionează un proiector?

Data publicării:
proiector

În primul rând, orice sistem de proiecţie are două componente de bază: sursă de iluminare şi tehnologia device-ului de imagine. 

În mod tradiţional, există un tip de sursă de lumină numit lampă deşi tehnologia din spatele acesteia s-a îmbunătăţit în timp. Acestea au evoluat de la becuri cu halogen, la lămpile presurizate cu mercur care se folosesc şi astăzi, din dorinţa de a reduce costul de producţie al becurilor şi a le creşte speranţa de viaţă.

Proiectoarele LED, o revoluţie în desfăşurare

Totuşi, în ultimii ani, producătorii au început să dezvolte proiectoare care folosesc un alt tip de sursă de lumină, o diodă emiţătoare de lumină sau LED. Aceste noi device-uri au o serie de avantaje în faţa proiectoarelor mai vechi. În primul rând au o speranţă de viaţă mai mare cu până la 20.000 de ore faţă de lămpile cu mercur. În plus, ele sunt mai puţin dăunătoare pentru mediul înconjurător atât din punctul de vedere al procesului de producţie, cât şi în momentul în care ajung „la gunoi”.

În plus, lămpile LED redau o imagine mai intens colorată, ceea ce conferă impresia unei luminozităţi mai mari. Mai mult, proiectoarele LED au adesea mai puţine piese, deci costurile de construcţie sunt mai reduse. Şi nu în ultimul rând folosesc a treia parte din energia consumată de proiectoarele tradiţionale ceea ce a permis apariţia pe piaţă a unor modele de proiectoare alimentate de baterii sau chiar panouri solare.

Această nouă tehnologie are însă şi limitările ei. Pentru moment, proiectoarele LED nu sunt la fel de luminoase ca cele clasice. Asta poate reprezenta o problemă mai ales pentru sălile de conferinţă în care nu este adesea întuneric complet. Pentru a reda satisfăcător o imagine într-o cameră în care intră lumina soarelui, este nevoie de o putere de 2500 - 3000 de lumeni din partea videoproiectorului, iar pentru moment lămpile LED ajung cu greu peste 1800.

DLP, LCD. Ce înseamnă şi care este diferenţa?

În ceea ce priveşte tehnologia de compunere a imaginii, există două opţiuni pe piaţă: proiectoare LCD sau liquid crystal display şi proiectoare DLP sau digital light processing. Tehnologia DLP foloseşte un singur device sau cip. Cipul care procesează imaginea se foloseşte de un alt device numit DMD adică digital micro mirror device. În interiorul fiecărui cip DMD se află mai multe micro oglinzi, iar fiecare oglindă corespunde unui pixel din imaginea reflectată. Ele se înclină pe două axe de câteva mii de ori pe secundă şi în funcţie de informaţiile primite de la sursă luminează diferit fiecare punct al imaginii. Aceste cipuri pot reda 1024 de nunaţe de gri. Sistemele ce conţin un singur cip DLP folosesc o roată RGB pentru a reda imagini color. Astfel lumina care pleacă de la sursă trece prin această roată care se învârte şi trimite imaginea în straturi de roşu, verde şi albastru către cipul DLP. În cazul sistemelor three cip DLP, fiecărui cip îi revine una dintre culorile de bază, iar, cu ajutorul unei prisme, imaginea finală ajunge în lentilă de proiecţie.

În timp ce tehnologia DLP se foloseşte de oglinzi pentru a reflecta lumina, tehnologia LCD se foloseşte de straturile de polisilicon din care este format panelul LCD. De aceea, această tehnologie este catalogată ca transmisivă, în timp ce tehnologia DLP este reflectivă. Un LCD este format din două foi transparente de material polarizant, iar între cele două foi se află un lichid ce conţine nano cristale. Cipurile LCD nu emit lumină ci sunt iluminate din spate cu lumina roşie, verde şi albastră.

Spre deosebire de un cip DLP, care este format din milioane de micro oglinzi, un cip LCD este format din milioane de celule. Opacitatea acestora poate fi controlată prin intermediul unui semnal electric. Astfel, unii pixeli vor fi mai luminaţi, alţii mai întunecaţi şi imaginea este compusă la bază din 256 de nuanţe de gri.

Proiectoarele LCD folosesc trei oglinzi dicroice care împart lumina ce vine de la sursă în trei culori diferite: roşu, verde şi albastru. Aceasta ajunge apoi în trei cipuri LCD separate care, la final, compun imaginea unitară şi o redau prin sistemul de obiective al proiectorului.

Deşi în momentul de faţă proiectoarele clasice ce folosesc o lampă reprezintă peste 70% din piaţă, noile tehnologii LED avansează rapid şi atrag din ce în ce mai mulţi consumatori convinşi de avantajele sale în termeni de durabilitate şi economie a resurselor de energie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trump spune că va redenumi Golful Mexic în „Golful Americii” și nu exclude utilizarea forței militare pentru...
Digi FM
Nicolas Cage și tânăra lui soție, eleganți la gala Globurilor de Aur. Actorul împlinește astăzi 61 de ani
Pro FM
Adevărul despre „despărțirea de un an” a lui Jay-Z și Beyonce. S-a zvonit că rapperul s-a întâlnit pentru...
Film Now
Jeremy Strong, viral pe rețelele sociale cu ținuta de la Globurile de Aur. Anne Hathaway: Scumpule, nu sunt...
Adevarul
Un fost membru POT acuză partidul că îi fură banii de pe card. „M-au scos de pe grup, dar banii mi se iau în...
Newsweek
Pensiile pe ianuarie se distribuie de mâine. În ce zi primesc pensionarii banii? Val de vești rele
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez sunt oficial divorţaţi. La ce înțelegere au ajuns cu privire la averea lor
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Cel mai puternic protector al Pamelei Anderson. Fiul ei, despre misiunea de a o ajuta să-și reinventeze...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...